bambusz.

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  A szerencsebambusz nem más mint egy dracénafajta mesterségesen megcsavart szára. egy idő után kihajt megnyúlik, formátlanná válik, de meg is gyökeresedik a vízben, ami aztán talajba ültethető.

 2. Korisánszki Marina

  Kedves Szakértő!

  Nemrég kaptam egy bambuszt (nem szerencsebambusz), amikor megérkezett gyorsan kezdtek nőni az alján kis szárak, de mostanában azok lekonyúlnak, sárgulnak. Egy nagyobb, magasabb szár van, az azon lévő levelek elszáradnak. Nem tudom milyen tápoldat vagy föld kéne neki. A szoba amiben van kicsit hűvös és nem túl napos. Mit tanácsol, hogy életben maradjon szegényke?

  Köszönettel,
  Marina

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Eszter! A technikai átállás miatt a képeket nem tudom megjeleníteni. Kérem, töltse föl őket még egyszer!

 4. Eszter

  Kedves Szakértő!
  Az lenne a kérdésem, hogy normális e, hogy a szerencsebambuszom ilyen nagyra nőtt? A sárga leveleket levágtam róla. Illetve mit kell vele tennem? találtam rajta kisebb rügyeket is :) Lehet, hogy valamit rosszul csináltam, hogy ilyen nagy lett?

  thumb
 5. Pap Edina

  Kedves Szlami. Igazából egyszerűen csak fel kell darabolni a szárat 15-20 centi databokra, és vízbe állítva meggyökereztetni, majd elültetni. Sajnos azt nem tudom, hogy milyen módon csavarják meg a szárat, de azt gondolom, hogy valamire rátekerik a növekvő és még hajlokony, rugalmas szárat, és folyamatosan leszedik róla a leveleket, oldalhatjásokat.

 6. Pap Edina

  Kedves Réka. A növényt el kell ültetni, mivel hiába van a növénynek gyökere, a vízben nincs tápanyag, ezért azt az idősebb részekből vonja el, főleg, hogy sarjadzik is. Ezért sárgul a levél.

 7. Szlami

  Kedves Edina!
  Szeretném segítségét kérni szaporításban. Csokorban kaptam szerencse bambuszt. szeretném szaporítani, mivel nagyon tetszik, és már túl hosszú a szára.
  Milyen módon tehetem meg?
  Jelenleg vízben él, gyönyörű, sűrű gyökerei vannak, kb. 1 m magas, szára 1,5 cm vastag.
  hol vágjam el, és milyen módon zárjam le a sérült szárat?
  Előre is köszönöm segítségét!

  thumb
 8. Molnár Réka

  Kedves Szaktanácsadók!
  A bambuszom egy hosszú nyakú vázában van teli vízzel. A gyökere szép sűrű, viszont fent, a levelei, sárgák, és gyorsan elszáradnak. Ami meglepő, hogy a vízben, a gyökérnél, egy új fiatal hajtást kezdett hozni a növény, ami szépen növekszik, igaz elég világos zöldek a levelei. Mi a teendő? Vágjam le a felső 1/3 növényt, hogy teljes erővel tudjon koncentrálni az alsó hajtásra, vagy pedig, olyan tálba tegyem ahol az alsó fiatal hajtás nincs víz alatt?
  Mellékeltem képet!
  Előre is köszönöm a segítséget.

  thumb
 9. Pap Edina

  Kérünk képet a növényről, hogy megnézzük, valóban bambuszról van-e szó!

 10. Dóra

  Üdvözlöm!
  Azt hallottam, hogy miután a visszavágtam a nagyobb leveleket és "kisbambuszt" gyökereztetek az eredeti bambusz tetejét a levél vissza vágástól 1,5 centire le kell vágni.
  Érdekelne, hogy utána szükséges-e viasszal lezárni a tetejét, ha ezt nem teszem meg nagyobbra nő majd ?

 11. Pap Edina

  Kedves Cintia. El lehet vágni, a másik valóban egyesen marad...ezt nem lehet formázni. Meggyökeresedés után el lehet ültetni. Ez egy dracéna faj, leveleket hoz majd.

 12. Pap Edina

  Kedves Anett. Cserépbe ültesse, nem szabadföldi növény.

 13. J. Anett

  Üdvözlöm! Tavasszal kiültettem 2 db szerencsebambuszomat, de nem csak a levelei, de a szára is elkezdett sárgulni. mind a kettőnek. Trágyát nem, de virágföldet használtam az ültetésénél és minden este meglocsolom bő vízzel, mert felénk elég száraz a talaj. Hetente tápoldatot is használtam. Az egyiknek a szára csak félig sárgult meg, ezért arra gondoltam, hogy a nap szívja ki. Ez lehetséges? Ősszel (feltéve ha megéri) átültetem árnyékosabb helyre. Ez megoldást jelentene? Válaszát köszönöm!

 14. Cintia

  Kedves Edina!
  Ballagásomra szerencse bambuszt kaptam. Sajnos elég hosszú a szára, majdnem 1m-es a növény és szinte minden vázát feldönt amibe beleraktam. Szeretném visszavágni, de nem tudom, hogy csak hajtásnál vághatom el, vagy mindegy hogy hol? Szeretném ha megtarthatnám mind a két felét. A másik kérdésem azzal kapcsolatos, hogy hogyan tudom majd formázni a bambuszt, mert több oldalon is olvastam, hogy amikor elvágják a másik fél egyenes marad.
  Nagyon köszönöm a segítségét.

 15. Pap Edina

  A szerencsebambuszt szárát speciális körülmények között hagyják megnyúli, és úgy formázzák, csavarják. El is lehet ültetni földbe, meggyökeresedik, és tovább él, kilevelesedik. Ez valójéban egy dracéna-faj különlegesn módon alakítva. A csapvíz megfelel neki, csak mindig újra kell tölteni az edényt.

 16. Florena

  Kedves Edina!
  Nem rég kaptam egy szerencsebambuszt csokorba és azt mondták, hogy vízbe kell élnie, de földbe szeretném ültetni, lehetséges ez, ha igen akkor cserépbe lehet, milyen mélyen kell lennie, virágföld kell neki vagy jó a rendes föld is?
  Nem baj hogyha klóros vízbe van vagy másmilyen víz kell neki és ha az nem jó akkor milyen kell?
  Előre is köszönöm válaszát.

 17. Riana

  Érdeklődnék, hogy tud- e tanácsot adni hogyhogy lehet a szerencsebambuszt formázni például szív alakúra kb mennyi idő és milyen felszerelés szükséges hozzá, sajnos a neten nem találtam semmit

 18. Pap Edina

  A szerencsebambusz szárat föl lehet darabolni, és elültetni. Tápoldatot csak akkor igényel, amikor már erősen hajt.

 19. Csilla

  Kedves Edina! Van egy elég régi szerencsebambuszom, már több éves, nagyon szépen nőttek a levelei mindig, viszont mostanra elég aránytalanul nagyok lettek, és magasra nőttek. Úgy döntöttem visszavágom őket, remélem ezzel bajt nem okoztam a növénynek. Viszont ekkor a levágott leveleket szétszedegetve, azok alatt egy kicsi vékony bambuszka bukkant elő, ugyanolyan mint a nagyok csak még kicsi, fejletlen. Ebből vajon ha kigyökereztetem tudok egy nagy bambuszt nevelni? :D Köszönöm a válaszát előre is!

  thumb
 20. Mónika

  mármint inkább algás mint mohás:)