barkafa gondozása

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Dihen Lajos!

  Mennyi idős a fája? Ebben a nagy melegben fontos, hogy locsolja a többi növényével együtt. Mikor trágyázta utoljára?

 2. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Lonkai Gábor!

  Valóban nem ártérre való a bakaszivarfa. Ártéren, kevés fa bírja, mivel ott a talajvízszintje is magas, és szabályosan megfulladnak a növények.
  Alacsonyabb ártéren a fűz-, nyár és éger, magas ártéren a keményfák pl.: tölgy-, kőris-, és szil amit javasolhatok.

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Pordán Krisztina!

  Javaslom, hogy vágják vissza, és kapjon szerves trágyát, ősszel és tavasszal, úgy hogy a fához ne érjen. Valamint a nagy melegben locsolja.

 4. Dihen Lajos

  kedves szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a barkafának mitől kezdtek el száradni a levelei? Nem az összes hanem áganként van amelyik ágon teljesen épek van amin viszont az összes levél leszáradt, milyen betegsége lehet vagy a túl nagy szárazság lehet a probléma? Ha a szárazság akkor pedig, miért nem az össze levél szárad le hanem csak az egyes ágakon az össze? Válaszát előre is köszönöm!

 5. Lonkai Gábor

  Hello!
  Nagyon szeretnék bakaszivarfát vásárolni, ültetni. azonban kétségeim vannak, hogy az elképzelt helyen megmaradna. A Tisza árterületén van üdülőm, ahol sajnos tavasszal ki-kilép a Tisza a medréből. Bár tudom, hogy a bakaszivar fa vízigényes véleményem szerint esetleg nem bírná ki ezeket az áradásokat. Igaz lehet a feltevésem? Amennyiben igaz, milyen fát javasolna ilyen helyre esetleg júniusi ültetéssel? Olyan fát szeretnék, aminek a lombkoronáját kb 2 méter magasságtól lehetne majd kialakítani maximálisan 4-4,5 méter magasságig szép -esetleg gömb - formára. A területet reggeltől késő délutánig nap éri és gondozott füves. Válaszát előre is megköszönöm. Tisztelettel Lonkai Gábor

 6. Pordán Krisztina

  Kedves Szakértő!

  A barkafám mostmár második éve körülbelül ebben az időszakban elkezdi ledobni a leveleit, amelyek elkezdenek sárgulni majd egyszerűen leszáradnak. A nagyon-nagyon sűrű és gyöynörűen hajt. Mi lehet a probléma. Sajnos az idén muszály volt tetű ellen lepermetezni (actara vegyszerrel). De ezt már tavaly is megtettük (decis-sel). Kérném a tanácsát ill. javaslatát a fámmal kapcsolatban.

  nagyon köszönöm

  Krisztina

 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Resz Anna!

  Természetesen vissza kellene vágni és a szabadba kiültetni.

 8. Resz Anna

  Előre is köszönöm válaszát,

  Anna

 9. Resz Anna

  Kedves Edina!

  Egyik ismerősömnek van egy barkafája, de nem hajlandó rendesen kihajtani. Mi lehet a baja? Vissza kéne metszeni?

  thumb
 10. Pap Edina

  Nem hiszem, hogy a vakondnak köze lenne ehhez. Inkább a nagy meleg. A fűz alapvetően vízparti növény. Nyáron célszerű öntözni. Tápoldatozni nem szükséges. Az elszárad hajtásvégeket metssze ele.

 11. Kalocsai Géza

  Ezen jobban látszik a barnulás

  thumb
 12. Kalocsai Géza

  Kedves Edina!
  Mellékelem a képeket a csüngő barkáról, és azt szeretném megtudni, hogy a levelek sárgulásának lehet-e oka a vakond dúrása, amit közvetlenül a tövénél találtam.Talán látszik a képen, hogy a vége felöl kezd sárgulni, bár volt olyan ág, amit már levágtam, mert végig száradt. A locsolásról tudna néhány szót mondani, ha nincs eső, milyen időszakonként kell locsolni ill. tápanyagozni?
  Köszönettel: Kalocsai Géza

  thumb
 13. Pap Edina

  Képet kérnénk a lyukakról, és írja meg azt is, legyen szíves, hogy mekkora az átmérőjük.

 14. Bor Mónika

  Üdvözlöm. Nekem is van egy szomorú barkám, csak az a baj, hogy megtámadta valami, mert a fába lyukak vannak és a fa fűrészpora a bejáratánál, most az idén szépen hozta a kis hajtásait, de csak a fél oldalán, a többi mintha kiszáradt volna, nagyon csúnya. Nem tudom mit csináljak, írtsam ki az egész fát, vagy csak a felét vágjam le?? Habár nem egy és nem két lyuk van rajta. Kérem a segítségét. Köszönöm.

 15. Pap Edina

  Ez egy síma bokorfűz, azt nem tudom pontosan, hogy melyik, ha levelet hoz, akkor küldjön majd egy fotót róla. Ez nem lesz csüngő, de arra a célra megfelel, amire szeretné, már ha hímivarú, barkát hozó példányt ültetett. A kivirágzott barkás vesszőt még a virágporhozás (sárga por megjelenése a barkán) előtt vágja le, és állítsa száraz vázába (ne vízbe). Ezzel a metszést is megoldotta.

 16. Klem Ivett

  Kedves Edina!
  A kérdések és válaszok közt jobbára csak szomorú barkafa fajtákról olvastam. Én is kaptam egy "barkafát", amit tavaly tavasszal ki is ültettem. Az akkor kb. 30cm-es vesszőcske már jó nagyra nőtt és sok hajtást hozott. A kérdésem: a kép alapján be tudná-e azonosítani, milyen fajtájú barkafám van (latin neve is érdekelne)? A metszés során mire figyeljek: szeretném, ha egy viszonylag alacsony törzses fám lenne. Az mindegy nekem, hogy felfele törő ágrendszerű, vagy szomorú, de azért megkérdem: a metszéssel alakítható, hogy lefele csüngő lesz a korona formája, vagy felfele törő? És ha a metszéssel alakítható, akkor hogyan lesz az egyik fajta,hogy a másik? A vágás helyén elágazik az ága, vagy onnan nőnek ki az új hajtások?
  Ha húsvéti tojásfát akarok a lakásba néhány vesszőjéből, akkor azt már februárban le kell vágnom, vagy kinyílik kint is húsvétra a barkája?
  Köszönettel:
  Klem Ivett

  thumb
 17. Pap Edina

  Inkább ültesse ki, de jól karózza meg. A bambusz nem elég, ami mellette van.

 18. sebestyén zsuzsanna

  Át teleltethető a csüngőbarka nagy cserépben,vagy ki lehet e még most novemberbe ültetni?

 19. Pap Edina

  Kedves Nagy Lászlóné. Nem igényel különösebb törődést, csak sok vizet, és erős metszést, ritkítást tavasszal, a barkék elnyílása után a szép koronaforma érdekében. Laza talajon karózni kell.

 20. Pap Edina

  Kedves Krisztina. Inkább tavasszal, a barkák elnyílása után, amikor nincs rajta lomb. Célszerű most három ponton karózni a törzsét, mert az esőtől meglazult talajból a nagy szél hatására kifordulhat.