Talajfertőtlenítés

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Tóth Zsigmond!

  Mivel a saláta rövidesen piacra kerül, így növényvédelmi kezelés esetén legfeljebb rövid (néhány napos) élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítmények jöhetnek számításba. A probléma azonban az, hogy a leírt tünetek alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mitől pusztulnak a tövek. Csak gyanítható - a korábbi növények, valamint a saláta ismert, rothadást okozó betegségei alapján -, hogy gombás eredetű fertőzésről lehet szó. Ennek bizonyosságáról azonban csak nagyon pontos tünetleírás + fényképek, vagy növényminta laboratóriumi vizsgálata alapján lehetne meggyőződni. Ezek hiányában csak általánosságban mondhatom, hogy a saláta védelmében, a szártő / gyökérnyak rothadását okozó kórokozók elleni rövid é.v.i.-jű szerek közül - ha még nem hatalmasodott el a fertőzés - a Teldor 500 SC (é.v.i.: 3 nap; dózis 1 l/ha) vagy a Polyoxin Al WP (é.v.i.: 3 nap; dózis: 2 kg/ha) használható az é.v.i. és az előírt dózis szigorú betartásával a gyökérnyakra nagy lémennyiséggel kijuttatva.
  Általános talajfertőtlenítő szerek ilyenkor már nem használhatók!

 2. Toth Zsigmond

  Sajnos olyan problémával találtam magam szembe ami már meghaladja hobbykertész szaktudásomat, aki tud kérem segitsen , fólia alatt áttelelő salátát termesztek, 1-2 hét múlva piacra kerül, szépen fejesedik , de sajnos beindult a gyökér rodhadás és nem tudom mitől.Igaz talajfertőtlenitést nem végeztem kiültetés előtt, a tavaly zöldbab, 2004-ben paradicsom, 2003-ban paprika volt rakva. Nem lehet , hogy valamelyiknek egy gomba fajtája támadta meg? Mi a megoldás, mivel lehet fertőtleniteni? Köszönöm
  Tóth Zsigmond

 3. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Linka László!

  Hangyák ellen jelenleg a Force 10 CS mikrokapszulázott formátumban kapható készítmény használható pázsit és dísznövénykultúrák esetén (m.v.i.: 0 nap). II. forgalmi kategóriájú szer, tehát, sajnos, nem szabadforgalmú. A forgalmi kategóriákkal kapcsolatos tájékoztató írásunkat honlapunkon olvashatja Tudásbázis / Növényvédelem rovatunkban.

 4. Linka László

  Tisztelettel szeretnék segítséget kérni.
  Nagyon szeretek kertészkedni,de már elmegy tőle a kedvem.a gazda boltokban létező összes talaj fertőtlenítőt már kipróbáltam,de a hangyák kinevetnek és mindent megrágnak amit csak érnek , karalábétol a cukini virágjáig mindent,már olyan szert is kiprobáltam amit csak kis könyvel kapható.
  Kérem segitsenek ha tudnak.
  Tisztelettel
  Linka László