puszpáng

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Figyelje előrejelzésünket: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&page_id=158&category_id=32

 2. János Klein

  Tisztelt Vétek Gábor Úr!

  A buxusonkat teljesen (szürkére) rágta le a puszpángmoly.

  A https://hu.wikipedia.org/wiki/Selyemf%C3%A9ny%C5%B1_puszp%C3%A1ngmoly oldalon látható fényképet tapasztaljuk mi is a kertünkben.

  Tudomásom szerint már késő permetezni.

  Tanácsát szeretném kérni. Mit tegyünk vele.
  Vágjuk ki a bokrot? Van esély a megmaradására?

  Köszönöm előre is.

  Ui.: A buxus Pécsett a Mecsek oldalában van.

  Üdvözlettel:
  Klein János

 3. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Klics Ferencné és Nagy Anna!

  A kétnaponta történő permetezés meglehetősen erős környezetterhelést jelent, és bár bizonyos szerek esetében kezdetben látványos eredményt adhat, én semmiképpen sem javasolnám, több okból sem. Arra kell törekedni, hogy, ha permetezés történik, akkor a permetlé az egész bokrot járja át, ill. legyen jó a fedettség. Ez utóbbi célokat szolgálja a motoros háti permetező használata és a tapadásfokozó hozzáadása. A védekezést pedig alapvetően a fiatal, kicsi, még csak hámozgató lárvák ellen érdemes időzíteni, elsősorban ezek megjelenését kell figyelni az év folyamán.

  A Nagy Anna által küldött képen egy ún. skorpiófátyolka látható, a lepkéknek nem rokona. E fajok nyirkos, sűrű növényzetű környezetben nem ritkán megtalálhatóak.

 4. Nagy Anna

  Kedves Szakértő!
  Sajnos a mi buxusainkat is elérték a hernyók :( Már két hete harcolunk ellenük, elég kevés sikerrel. Ma is éppen kukacokat szedegettem, miközben egy számomra ismeretlen lepkefaj több példányát láttam a bokron. Fényképet csatolok. Ez nem a puszpángmoly lepkéje. Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet? És vajon véletlen, hogy pont a tövig rágott, hernyókkal fertőzött bokornál tűnttek fel nagy számban?
  Válaszát előre is köszönöm!

  thumb
 5. Klics Ferencné

  Jó napot kívánok! Tegnapi levelemben nem írtam le a címet,hogy hol van a buxus fertőzés:
  1112. Péterhegy.
  Mai napon arra lettünk figyelmesek,hogy mintha széncinkék lepték volna el a buxust,és eszik a zöld,remélem nem élő kukacokat.Ha ez így van ,akkor mindenki jól jár.( a buxus is,mi is,és a cinkék is) Micsoda csoda,a természet körforgása?Érdeklődve várom Szaktanácsadó Úr kedves válaszát.Üdvözlettel: Klics Ferencné

 6. Klics Ferencné

  Jó napot kívánok!
  Bukszussal kapcsolatban kérném a szíves tanácsot: az ősszel vettük észre,hogy "kukacos".Ősszel és az idén már 4x permeteztük,Decis-Mospilan-Dimllin-Kreatinnal.Kétszer motoros permetezővel.Azt vettük észre,hogy elpusztul nagy része a zöld kukacnak
  De,valahonnan mindig újabb és újabb lesz.Az utcában kertészek mondták,hogy két naponta kell permetezni.Ez tényleg így van? A bukszus kb. 30 éves,220 m magas,széle:kb 1,5 m.,végig a kerítés előtt van15 m hosszú.Attól félek,hogy lerágják az egész növényt.Az áprilisi permetezés megfogta a bukszus muslicát.Gyönyörű sok új hajtás van rajta.Milyen időközönként permetezzünk? Szerezzünk be motoros permetezőt?Várom szíves válaszát,üdvözlettel:Klics Frerencné

  thumb
 7. csege edina

  Köszönöm a válaszát! :) Igaza van, tényleg nem mozog. Most már értem, hogy ezeket a fehér valamiket miért nem láttam egy - a buxusokat megtámadó zöld hernyókról szóló - cikkben sem! :)
  Bátorításként még azt szeretném írni - meg a fotót is azért küldöm -, hogy amit a szakértő úr írt már régebben valakinek, ez a Mosplinan+Nonit+Decis permetezés ez mintha valóban hatna a zöld hernyók ellen. Hónapokkal ezelőtt itt olvastam, és azóta mi is ezekkel permetezünk. A környékünkön, a szomszédainknál szinte mindenhol csak barna kórók maradtak e károkozók után, a permetezéseknek köszönhetően mi azért még tartjuk magunkat! :)

  thumb
 8. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Csege Edina!

  Kérem, nézze meg közelebbről a fehér képződményeket (a képen nehezen kivehetők)! Amennyiben ezek nem mozognak (ezt valószínűsítem), akkor ezek nem állatok (a puszpángmoly lárvája fiatalon sem hófehér), hanem minden bizonnyal a puszpáng-levélbolha által termelt viaszos váladékról van szó (a rovar apró egyedei a leveleken felfedezhetők a váladék köztelében). E kártevő ellen a Mospilan 20 SP használata javasolható Nonit tapadásfokozó hozzáadásával, motoros háti permetezővel kijuttatva a permetlevet. (A DiPel rájuk nem hat, a Decis pedig nem felszívódó, így nehezebben érhetőek el vele a levélbolhák.) A tapadásfokozó és a nagy nyomással történő permetezés (a megfelelő fedettség végett) egyébként a puszpángmoly kapcsán is fontos.

 9. csege edina

  jav.: bukszus helyett buxus Bocs! :)

 10. csege edina

  Kedves Szaktanácsadó! Sajnos tavaly hozzánk is elért ez a zöld hernyó. Idén már 2x permeteztünk. Mintha kicsit kevesebb lenne a zöld hernyó, de sziszifuszi ez a küzdelem. Az a sok fehér mi a bukszus levelein? Az már a hernyók köv. generációja akar(na) lenni? Nem tudom, hogy a képen mennyire látszik, még fehérkés, hernyós alakú valamik, de rengeteg. Mit lehet velük csinálni? Mivel kell(ene) őket permetezni? Decis, DiPel Df vagy mi legyen a permetben, ami leviszi ezeket a bukszusok leveleiről? Egyáltalán most permetezzünk vagy várjam meg, míg nagyobbak, zöldek lesznek ezek a lárvák? Előre is köszönöm a válaszát!

  thumb
 11. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Rubinszky úr!

  A károsodott bokorrészek eltávolítása - hacsak nincs jelentős kéregsérülés is az ágakon - nem feltétlenül szükséges, ezek jövőre kihajthatnak. A három szer kombinációja alapvetően megfelelő lehet, de permetezni most csak akkor érdemes, ha még sok kisebb-nagyobb hernyót lát a bokrokon. Ez esetben a kezelést úgy kell elvégezni, hogy a bokrokat alaposan, azok minden részét érje a permetlé (nagy nyomással, motoros, háti permetezővel). Jövőre pedig akkor védekezzen azonnal, ha látja, hogy a hernyók ismét rágni kezdték a hajtásokat. Mindenképpen érdemes folyamatosan szemmel tartani a bokrokat, és szükség esetén az év folyamán megismételhető a permetezés (kisebb, fiatal lárvák túlnyomó többsége esetén a Dimilin 25 WP bevetése javasolható).

 12. Rubinszky József

  Kedves Vétek Gábor úr!
  A mai napon Gárdonyban voltunk, ahol három - egész nyáron gyönyörű volt - gömbre nyírt buxusunkon tapasztaltam, az alanti észrevételekhez hasonló pusztulást. Egyes oldalakon, óriási foltokban láttam elszáradt, elsárgult leveleket. Kb. két héttel ezelőtt még nyoma sem volt semmilyen fertőzésnek, pusztulásnak. Szeretném megmenteni a tíz éves buxusainkat az ajánlott permetező szerek használatával. A Decis + Mospilan 20 SG + Nonit szerek midegyike rendelkezésemre áll. Kérdéseim: A sérült, elszáradt leveleket permetezés előtt távolítsam el vagy maradhat (mert a növényeimnek már úgyis mindegy!). A permetezést milyen gyakorisággal ismételjem (2-3 naponta, hetente) illetve október 1-e révén meddig próbálkozzak? Válaszát - mely nagyon sürgős - előre is köszönöm.
  Rubinszky József

 13. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Lantos Mónika!

  Sajnos igen valószínű, hogy Szegedre fertőzött szaporítóanyaggal jutott el idén először a kártevő, és az elmúlt hetek bejelentései megerősítik, hogy gyorsan terjed a városban. Így, ahol még nincs, nagyon kell figyelni a buxusokat, melyek megfelelő permetezéssel talán még védhetők (legalábbis ideig-óráig). Mindamellett a már fertőzött helyeken is fel kell lépni a kártevő ellen.

 14. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Bodnár Mária!

  Sajnos kevés esélyt látok arra, hogy a visszavágott növény ne fertőződne újra és újra a következő években. Legfeljebb az okszerűen ismételt és megfelelően kivitelezett permetezések adhatnak bizonyos fokú védelmet, de akkor számolni kell ezek következetes elvégzésének szükségességével.

 15. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Fülöp Gabriella!

  A kőfali pintyő nem áll rokonságban a buxussal, így vagy nem ez a kártevő rágta le, vagy, ha egészen biztos az azonosságban, akkor én csak azt tudom elképzelni, hogy nagyon éhes lárvák voltak, melyeknek a pintyő az útjába került, és azt kényszerből fogyasztották. Mindenesetre inkább az első verziót (másik faj) tartom jóval valószínűbbnek. Azért, ha esetleg jövőre is megfigyelné ezt a jelenséget, megköszönnénk, ha tudna a lárvákról fotót küldeni azonosítás végett.

 16. Lantos Monika

  Ma jöttünk haza egyhetes nyaralásról és megdöbbenve láttuk, hogy három kis puszpángbokrunkat hernyók lepték el. Eléggé behálózták már a növényeket, nem tudom, próbálkozzunk-e permetezéssel vagy már csak az eltüzelés marad. A növényeket három éve telepítettük, eddig teljesen egészségesek voltak, tehát újabban került ide a kártevő. Egyébként a darazsak eszegetik a hernyókat, de ez nyilván kevés. Szegeden lakunk, ezt a környéket is fel lehet venni a fertőzött területek közé :-(

 17. Adorján Boglárka

  Én csak a bosszúságomat szeretném levezetni e helyen. Tavasszal (Budapesten) vásárolt gyönyörű szép bukszusaimon vásárlás után kb. 2 hónappal lettem figyelmes a kukacokra, melyet kézzel próbáltam eltávolítani,eleinte úgy tűnt, hogy sikerrel. Egyfolytában figyeltem az új egyedek megjelenését. Egy kb. két-három hetes időszakban (nyári nyaralás miatt)viszont elhanyagoltam ezt, és augusztus vége felé egyszerre csak arra lettem figyelmes, hogy a kukacok szinte elárasztották a bokraimat. Tegnap feladtam a harcot és, hogy legalább másokat ne károsítson ez a veszedelmes kártevő, kiástam és felégettem, a szinte már teljesen száraz növényeimet a kukacokkal együtt. Béke poraira.

 18. Bodnár Mária

  Kedves Gábor! Gárdonyban a kb. 10 méter méter hosszú, 1,8 m magas bukszus sövényemen szinte egyik napról a másikra vettem észre, hogy teljes egészében megsárgult. Hétvégén ellepték a kertet a zöld hernyók, mindenhol ott vannak: a ház falán, a kerítésen... Rengeteg. A sövény szinte teljesen megsárgult. Nem tudom, hogy ilyen állapotból még vissza lehet-e hozni valahogy. Tanácsot szeretnék kérni, hogy van-e értelme vesződni vele: pl. visszavágni teljesen. Nagyon csúnyán mutat így. Sajnálom, hiszen elég lassan nőtt ekkorára, szerintem 10 évbe is beletelne tőröl visszanöveszteni. Ráadásul ahogy látom, még megmentés esetén is számolni kell az újabb hernyóinvázióval... Tényleg csak a sövény teljes kivágása maradt?...

 19. Gabriella Pepi Fülöp

  Soroksáron is felütötte fejét ez a szörnyűség.Sajnos idáig nem olvastam erről, és nálam is hatalmas pusztulás történt a napokban. Teljes elkeseredésben vagyok, próbálom menteni a menthetőt, de azt hiszem már túl későn vettem észre. Ami érdekes, hogy azt írják más növényt nem károsít ez a kártevő. Én ezeket a kukacokat tavasszal vettem észre nagyobb tömegben a kőfali pintyő nevű növényemen amit 1 éjszaka alatt tövig rágott. Szerencsémre ez a növényem gyönyörűen tudott regenerálódni, a buxusaimért harcolok, de azt hiszem már nem sok eséllyel.

 20. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Szabó Gáborné és Jeremiás Katalin!

  Valószínűleg állandósulni fog a küzdelem a puszpángmollyal, mert rohamosan terjed az országban (ebben a fertőzött szaporítóanyaggal való nem szándékos terjesztésnek is sajnálatosan szerepe van a faj természetes terjedése mellett). A Balaton térsége úgy tűnik, lassan teljesen a kártevő martalékává válik (vált), de hasonló a helyzet Budapest több részén és a főváros környékén is.
  Tovább fokozza a problémát, hogy a kártevőnek évente több nemzedéke is van, így tavasztól egészen őszig károsít, azaz egy permetezéssel aligha oldható meg a gond.

  A védekezésről: az egészséges szaporítóanyag használata kiemelt jelentőségű. Ha viszont már megjelent a kártevő, akkor nagyon fontos többek között a korai észlelés, a jó időzítés (lehetőleg a tojások, ill. fiatal lárvák megjelenésekor végzett kezelés) és a megfelelő permetlé-borítottság elérése is, melyhez nagy nyomással történő alapos permetezés (motoros gép) és tapadásfokozó használata javasolt. A Decis + Mospilan 20 SG + Nonit (ez utóbbi a tapadásfokozó - amíg van mire tapadnia...) kombináció megfelelő időbeli és módon történő használata eredményt adhat. Csodára azonban semmiképpen ne számítsanak az önök által említett helyszíneken és leírt stádiumban. Az olyan térségekben, ahol a kártevő már általánosan elterjedt, nagyon nehéz vele felvenni a harcot. A károsított buxusok ki fognak ugyan valamennyire hajtani, de a későbbiekben újra megismételt (és jól időzített!) permetezések nélkül néhány éven belül elpusztulnak. Nem kizárt tehát, hogy dönteni kell az éveken át tartó folyamatos küzdelem (permetezések) vagy a buxusok helyett más örökzöld cserje ültetése között.
  Öröm az ürömben, ha lehet így fogalmazni, hogy a puszpángmoly csak a Buxus fajokat és fajtákat veszélyezteti.