Sövény telepítése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina

  20 cm termőréteg nem elegendő- legalább, legalább fél méter mély és széles árokban ki kell cserélni a tajat tápdús, jó vízvezetésű termőföldre. Viszonylag jó sövény ültethető mezei juharból, gyertyánból vagy turkeszténi szilből, fagyalból. Telepítés után legalább 2 hétig a napi öntözés-főleg aszályban-elengedhetetlen.

 2. Erzsike

  300m kerités mellé gyorsan növő sövényt vagy fákat szeretnék összel telepiteni, mert a 4 méter magas 10 éves tujáim /40 db/ mind kipusztult.A cél a zaj és a por felfogása.A talaj20cm.termőföld, alatta agyag található.Az Alföl közepén van és nagy a meleg, öntözésre hetente 2x van lehetőség.
  Köszönettel:Erzsike

 3. Pap Edina

  Igen, megfelel, de csak formára nyírva lesz szép. Pikkelylevelűek közül a leylandii hibridciprust javaslom, de ezt is nyírni kell, hogy jól besűrűsödjön. 60-80 cm a tőtáv.

 4. Zsolt

  Kedves Edina!

  Gyorsan növő, örökzöld sövényt szeretnék telepíteni a kert végébe. Milyen fajták lennének erre alkalmasak? pl. a puszpáng megfelel az elvárásnak???

 5. Pap Edina

  Most ősszel el lehet végezni a kerítéstől 80 cm- 1 méterre, 60-80 cm távolságra egymástól. Tartós műtrágya használata telepítéskor ajánlott (12-14 hónapos Agroblen).

 6. Boros András

  Kedves Edina!

  Brabant sövénytuját szeretnék ültetni a telek határra sövénynek. Milyen távolságba kell a töveket ültetni, illetve az ültetést mikor érdemes elvégezni?

  Köszönettel
  B.A.

 7. Pap Edina

  Kérnék képet. Milyen talajba ültette? Metszi az oldalhajtásokat rendszeresen, hogy sűrűsödjön? Kap elég tápanyagot, vizet?

 8. Török Katalin

  Nem tudom, hogy mi a pontos neve a vásárolt hamisciprusomnak, de nagyon-nagyon ritkán nőttek az oldalágai ,csak a végén van levél - teljesen belelátni a törzsbe.
  Kérdésem, hogy ez természetes, a fajtára utaló vagy egy rossz példányról van szó amit ki kell cserélni ? kb 5 éves 1,50 méteres 70-80 cm-t nőtt összesen köszönöm

 9. Pap Edina

  Önhöz legközelebb az alábbi árudák vannak:
  http://www.budaikertcentrum.hu/reszletes.asp?SID=1&SubID=2&HirID=55
  http://www.silvanus.hu/uzleteink.html
  http://www.oazis.hu/oazis.php?oldal=pasaret
  http://www.fitoland.hu/hu/aruhazaink/III__Becsi_ut_387_/%20alt=
  http://newgarden.hu/content/view/8/15/

 10. Szikora Gizella

  Kedves Edina!
  II. ker. Pesthidegkúton lakunk, ahol a talaj agyagos (sárga agyag), szeretnénk sövényt telepíteni, és mi is kinéztük a sövényfenyőt, de a lent leírtak alapján nem tudom, hogy megfelelő választás lenne-e. Olyan sövényt szeretnénk, ami hamar megnő, esetleg tudna mást is ajánlani, ha az itteni viszonyok nem lennének jók a sövényfenyőnek. Érdemes a nagy virágos csomagküldő (S betűs) cégek egyikétől vásárolni, vagy azok minősége nem a legjobb? Sajnos sövényfenyővel nem nagyon találkoztam még csak az újságokban. Esetleg Budapesten vagy környékén tud olyan lerakatot, ahol vásárolható? Köszönettel: Szikora G.

 11. Pap Edina

  Meg kell vizsgálni pontosan, milyen a talaj (kötött, meszes, tápanyagszegény). Fell kell javítani tőzeges, jó minőségű termőfölddel, tartós műtrágyát dolgozni bele. Nem kall naponta locsolni, elég heti 2X, még nyáron is, de mély rétegben.

 12. Virág Zsolt

  Milyen lehetséges megoldást javasol,mert szeretném végre teljessé tenni a sövényemet?

 13. Pap Edina

  A kiszáradás oka lehet a rossz, levegőtlen talajszerkezet, túl meszes talaj, illetve a páraszegény környezet.

 14. Virág Zsolt

  Kedves Edina!
  Bp.-en a XVII. ker.-ben ültettem sövényfenyőt. Először két éve, aztán tavaly pótoltam a kiszáradtakat. Sajnos mindkét ültetéskor először szépen megeredtek, azután kb. az egyharmada lassan elszárad. Naponta locsolom és ami megmaradt az szépen hajt. Mi lehet az oka az elszáradásnak?

 15. Pap Edina

  Kérem, hogy küldjön képet a helyről.

 16. Legendiné Éva

  Kedves Edina !

  Szeretném a tanácsát kérni, hogy mit lehetne ültetni a kb. 10 m magas leylenadi ciprusból álló sövényem közé. A szomszéd tűzfalát takarja el, nem kap sok fényt az az oldala ahol a szomszéd ház tűzfala van és ott nagyon sok ág elszáradt ezáltal elég nagy lyukak keletkeztek. Ezeket a lyukakat szeretném a fák közé ültethető növényekkel ( amelyek legalább 1,1,2 m magasak lesznek) kitölteni.

  Válaszát előre is köszönöm.

 17. Pap Edina

  Nem tudom, hogy a szivarfának van-e szúnyogriasztó hatása. A gömbszivarfa (Catalpa bignonioides Nana) 3-5 méter magasra nő (a hagyományos 10-15 m), kornaformája szabályos lapított gömb alakú, az Ön igényeinek megfelelhet, ha napos az udvar fekvése. Ügyeljen arra, hogy a növény valóban az a fajta legyen, amit úgy tud leellenőrizni, hogy a koronaszint alatt az oltáshely megvasagodása látható. Megbízható helyről vásároljon!

  thumb
 18. Pap Edina

  Kedves Gabriella. Augusztus után már semmilyen növénynél nem javaslunk metszést. A száraz, elhalt részek eltávolítása azonban elvégezhető. Káliumdús lombtrágyával lehet javítani az örökzöldek kondícióját, és segíteni télre való felkészülésüket. Fagymentes időben célszerű öntözni télen is! Jövő tavasztól, fokozatos visszametszésekkel lehet a sövényt alakítani, akár több alkalommal is a nyár folyamán. Fényhiány következtében felkopaszodhat a fenyősövény belseje, de ez esztétikailag nem ronda, ha a külső részeken mindig frissek és dúsak a hajtások, amit a folyamatos, kismértékű (egyszerre csak 2-5 cm hajtásvég eltávolításával) metszéssel lehet elérni.

 19. Saraffi Istvánné

  Az udvarra szeretnék árnyékot adó fát ültetni, amely szúnyogokat is elriasztja. De nem túl
  magasat, mert szeles időjárás esetén nem szeretnék problémát. Hallottam a gömb szivarfáról. Vajon alkalmas erre a célra, mekkora lombozata illetve a sima szivarfa korona méretét nem ismerem.

 20. Tóth Gabriella

  Kedves Edina!

  A nyáron vásároltunk egy hétvégi házat Siófok üdülőtelepen, ahol a telekhatárra sövényfenyőt ültettek. A fák jelenleg 2,5 - 3 méter magasak, s az eddigi tulajdonosok még nem vágták az ágakat. Szeretnénk megtudni, hogy elkezdhető-e még a sövényforma kialakítása. Lehet-e visszavágni a tetejéből, iletve mennyire nyírható vissza az oldala? A telek sarkán több növény is összeért, aminek következtében az ágak egy része elszáradt, illetve elsárgult. Ritkítással, vagy valamilyen egyébb eljárással lehet-e elérni javulást, vagy célszerű lenne-e kicserélni a sorban ezt a néhány fenyőt? Végül azt kérdezném, hogy a rendesen nyírt sövényfenyő esetében is elkezd-e száradni a fák alja, mint a normál fenyőknél.

  Segítségét előre is köszönöm:
  Tóth Gabriella