tetvek

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina

  Kedves Rita. A vitorlavirág a párás esőerdők növénye, ezért meleg, nyáron 18-20 °C körüli, télen is legalább 15-16 °C-os hőmérsékletet és rendszeres párásítást igényel. A permetezésnél ügyeljünk arra, hogy a virágokra ne kerüljön víz, mert a hófehér fellevélen csúnya barna, rothadó foltok jelenhetnek meg. Talaját rendszeres, kis adagú öntözéssel tartsuk folyamatosan nyirkosan. Ősztől tavaszig csak keveset öntözzük. Tavasztól őszig két-háromhetente tápoldatozzuk virágzó növények tápoldatával, de csak a címkén ajánlott töménység felével, harmadával. A közvetlen, tűző napfényt nem kedveli, kevés fénnyel is beéri, bár fényszegény viszonyok között kevesebbet, vagy egyáltalán nem virágzik. Kiváló fürdőszobai növény. Hidrokultúrás rendszerben is tartható.
  A vitorlavirágot évente, márciusban ültessük át általános földkeverékbe. Fiatal példány átültetésnél vigyázzunk arra, hogy törékeny rizómákat ne sértsük, a földlabdát lehetőleg egészben hagyva helyezzük át az új edénybe. A túlságosan elterebélyesedett növényt a tavaszi átültetés alkalmával tőosztással szaporíthatjuk. A rizómákat néhány levéllel együtt óvatosan válasszuk szét, és a növénydarabokat külön-külön ültessük el a méretükhöz illő cserepekbe. Az átültetésnél használjunk kertészkesztyűt, mert nedve a bőrt és a nyálkahártyát irritáló anyagot tartalmaz.

 2. Vétek Gábor

  Kedves Kovács Rita!

  A kis, fehér élőlények a földben ugróvillások lesznek, melyek szaporodását leginkább az öntözés mérséklésével, optimalizálásával lehet csökkenteni, mivel a korhadó anyagokat tartalmazó, ill. szerves anyagban gazdag, nedves közeg kedvez a szaporodásuknak (a növény is inkább a túlöntözés következtében pusztuló gyökerei miatt gyengülhet). Mivel az említett ízeltlábúak közvetlenül általában nem jelentenek veszélyt a növényekre, így a rovarölő szeres kezelés szükségtelen.
  A vitorlavirággal kapcsolatos ápolási kérdésére kolléganőm fog rövidesen válaszolni önnek.

 3. Kovács Rita

  Tisztelt Pap Edina!
  Észre vettem hogy a Phonix pálma földjén vannak kis fehér bogak és el is mentem a gazda boltba venni rá valamit ,de a boltos sietében a kezembe nyomot valami Actara 25WG-t.Én még eddig nem mertem használni mert félek hogy nem tenne jót a növényemnek.Érdeklődni szeretnék öntől hogy megbízzak e ebben a szerben is vagy vegyek inkább Dimilin 50 WP 0,1%-os ahogy az egyik válaszolonak tanácsolta.Még arról szeretnék kérdezni mivel nem kertes házunk van hogy ezt is lehet e rá öntözni illetve milyen mennyiséget mennyi vizbe.
  Még egy kérdésem lenne méghozzá egy másik kedvenc virágomról a vitorlás virágról,Már megvan kb 2 éve és mióta megvettem egy virágot sem hozott eddig soha.mit tehetek ennek érdekében?
  Válaszát előre is köszönöm
  Kovács Rita

 4. Pap Edina

  Kedves Ivett. Képet kérnénk.

 5. Fodor Ivett

  Jó napot! Sajnos a növényeimet.. főleg a zamioculcasaimat megtámadta valami élősködő.. azt vettem észre, hogy a zamio leveleinek a vége kissé barnás és vannak rajta kis fekete foltok..körülötte meg kissé sárgás de mégis átlátszó "trutyi".. nagyon megijedtem, mert több növényen is észrevettem
  egyből zuhany alá tettem őket és az összes levelet átmostam langyos vízzel így sajnos képet nem tudok küldeni.. viszont most észrevettem, pár levéltetűt.. lementem a helyi virágboltba elmondtam mit tapasztaltam.. a levéltetvek ellen Vape Garden, levéltetű elleni szert vettem. azt mondták használjak 3naponta, le is permeteztem már. Viszont azt mondta a virágboltos, hogy lehet akár pajzstetű is, mivel nem tudtam neki megmondani, hogy ragadtak e a levél végén levő lerakódások. mit javasol? Egyelőre elég a Vape levéltetű elleni szer? Előre is köszönöm.

 6. Pap Edina

  Mászkálnak, vagy röpülnek is? Kérnénk képet!

 7. Horváth Kitti

  Tisztelt Gazdabolt!

  A problémám a következő lenne, a japán cikászom földjében nagyon sok kb. 1 mm nagyságu vagy még annál is kisebb barnás színű bogarak mászkálnak, alig lehet őket észre venni. Nem tudom, sajnos nem értek hozzá, hogy ezek tetvek lennének e. kb 1 héttel ezelőtt cseréltem ki a Hibiszkuszom földjét is, mert ugyan ilyen bogarak mászkáltak benne és tetűnek gondoltam, de így mostmár elbizonytalanodtam, hogy a cikászom földjében is ugyan ilyenek jelentek meg.

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Horváth Kitti

 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  A Dimilin WP por alakú készítmény, amit vízzel kell keverni, és 0,1%-os töménységű oldatot kell belőle készíteni, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 1 gramm szert kever. Ez nagyon kis mennyiség, kb. egy fél mokkáskanálnyi.

 9. Deák Réka

  Elnézést, hogy ismételten zavarom!De lenne még egy kérdésem az oldattal kapcsolatban:
  Kell-e hígítani vízzel és ha igen mennyivel?
  Válaszát előre köszönöm.
  Deák Réka

 10. Deák Réka

  Nagyon szépen köszönöm gyorsz válaszát!
  Deák Réka

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  Valószínűleg tőzeglegyeket lát a cserépföldön, amelyek a növényre veszélytelenek, ám ha túl sokan vannak, akkor meglehetősen kellemetlenek, különösen a lakásban tartott szobanövények esetében. A tőzeglégy ellen Dimilin 50 WP 0,1%-os oldatával történő beöntözés javasolt, 2-3 alkalommal, egyhetes időközönként.

 12. Deák Réka

  Tisztelettel üdvözlöm Önöket!

  Olyan problémával fordulok önökhöz, mely szinte az összes szobanövényem érinti. A virágföldben rengeteg fehér tetű (vagy valami egyéb rovar) garázdálkodik. A növényeket nem pusztítja, legalábbis nem gyorsan. Azt szeretném kérdezni, hogy mik is ezek a kártevők, mennyire veszélyesek és hogyan védekezhetek ellenük?
  A virágokat többször átültettem, de a probléma újra és újra megjelenik.

  Segítségüket előre is köszönöm.
  Deák Réka