Leanderrák?

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Dr. Varga Mária

  A múlt alkalommal leírt kezelést kitartóan kell folytatni, nem keverve más növényvédő szerrel. Minden növényt érdemes permetezni, mert sajnos, a betegség átterjedhet az egészséges növényekre is.

 2. Szimon Zita

  Köszönöm szépen, valóban egy világos sárga növényen indult el, amit egy jó nevű (new g.) kertészetben vettem tavaly. Kipróbálom az ajánlott kezelést. Múlt héten a visszametszés után elindítottam egy kezelést, (actara, sanmite, dithane, champion). Kérdésem az lenne hogy párhuzamosan lehet az Ön által javasolt szert használni, vagy várjak néhány hetet? Az egészséges leandereket is kezeljem megelőzés képpen? Köszönöm a válaszát, Szimon Zita

 3. Dr. Varga Mária

  Ez a betegség baktérium-eredetű. Egy fertőzött növénnyel került Önhöz - esetleg külföldi útról behozott növényke, és most szépen terjed. Elsősorban a fehér, világos sárga színű virágos leánderek fertőződnek. Kitartó figyelemmel leküzdhető a betegség. Hetente permetezni kell a növényeket Cuproxat-tal /3ml/1 liter víz/. Előtte a nagyon fertőzött növényi részeket kell távolítani. Jó eredményekről számolhatok be a kezeléssel kapcsolatban. A tápoldatnak nincs szerepe.

 4. Csizmás Péter

  Kedves Zita!

  Ha valóban a leanderrákról van szó, akkor az elkülönítés (minimum 2-3 méter) csak az első lépés.

  A tünetek megjelenésekor a baktérium ugyanis többnyire már az egész növényben jelen van. (Nem csak a torzuló-parásodó részeken.)
  A betegség tünetei (parásodás) pedig 1-2 éven belül pedig meg fog jelenni a virágbimbókon is, és a virágok ki se fejlődnek, tehát a növény elveszíti minden díszítőértékét.
  Ezért érdemes ezen betegség esetén mihamarabb kidobni a beteg növényt.

  A többi, még egészséges növényt pedig azonnal lepermetezni Championnal.
  És a használt metszőollókat, növényollókat alaposan elmosni és lefertőtleníteni.

  Ellenkező esetben egy szezon alatt akár az összes többi növényünk is megfertőződheti ez a betegség.

 5. Szimon Zita

  Kedves Péter, először is nagyon köszönöm a gyors válaszát, sajnos nem tudok jó minőségű fotót feltölteni, ha esetleg meg tudná adni az email címét, át küldenék közelebbi képet, de azt hiszem hogy a leanderrákról van szó. Nagyon sajnálnám kidobni, az egyik már egy nagy bokor. Bár ezen a példányon csak tegnap vettem észre, egy másikon, ami a legmesszebb van tőle már a múlt héten. Igaz a telet együtt töltötték. Van még ezen kívül 4 gyönyörű példány, milyen távolságban célszerű elkülöníteni? Köszönöm! zita.szimon@dunaweb.hu

 6. Csizmás Péter

  Kedves Zita!

  A kép, amit küldtél, kicsit életlen, ezért felrakok egyet én is:

  Ha ilyen tünetek jelentkeznek: sárgás színű deformálódás, sötétbarna parásodó foltokkal (néha a bimbók is parásodnak) akkor ez a leanderrák lesz, ami egy baktériumos betegség.

  Ez a leandernek egy fertőző és szinte gyógyíthatatlan betegsége.

  Ebben az esetben a beteg példányt azonnal különítse el a többitől!
  És óvatosságból, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása végett mihamarabb permetezze le őket réztartalmú szerrel pl. Championnal.

  A már beteg növényt legjobb mihamarabb kidobni vagy elégetni (vigyázat: a füstje mérgező).
  Kivételes esetben próbálkozhatunk ugyan a beteg növény antibiotikumos kezelésével is, ha sikerül hozzájutnia a Kasumin nevű szerhez, de a gyógyulás még így is kétséges. Legjobb azonnal kidobni. A többi növényt pedig ajánlott évi 2-4 alkalommal Championnal permetezni megelőzés végett.

  thumb
 7. Szimon Zita

  Tisztelt Cím,

  több éve egészséges leander növényeim közül kettőn egy eddig számomra újfajta betegséggel szembesültem. Képeket csatolom. A képeken látni a levél elváltozásait, illetve az új hajtások töveinél pici kis bogarak szaladgálnak. Próbáltam utána olvasni, és több lehetséges "diagnózist" is találtam, több lehetséges megoldással. (Nordox, Sanmite, ezüstkollid). Segítségüket-tanácsukat kérném az orvosláshoz. Talán lényeges lehet hogy az elmúlt években általános guanos tápoldatot használtam, de az idén váltottam a vitaflora leander tápoldatra, amitől láthatóan szebbek, dúsabbak lettek a növények. Lehet hogy ez ártott nekik?

  Köszönettel,
  Szimon Zita

  thumb