nyari perje irtása a meglévö gyepből

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Füves

  Dual Gold állítólag szelektíven irtja a fűből. Meg tudja erősíteni valaki?

 2. Dr. Szemán László

  Az egynyári perje áttelelő egy éves fűféle és ezért, amikor már betelepült, nem lehet gyomirtó szerrel irtani. Olyan szert, ami a betelepülés után kiviszi és többi füvet nem károsítja, nem ismerek. A gyomstop az olyan kétszikű gyomokat irtja mint a pitypang vagy a fehér here és társai, tehát sem a perjét sem a muhart nem irtja ki.
  A gyepből ki lehet szedni a foltokat ha nem sok van. Késsel a fűcsomó alá kell vágni és ki lehet húzni az egészet egy öntözés után.
  Gyakori az elterjedése a rendszeresen öntözött pázsitgyepekben. Célszerű áttérni a talaj szerkezet szerint időzített öntözési időszakra, ekkor ugyan is a talajt mélyen beáztatjuk és a sekélyen gyökerező egynyári perje kiszáradhat, míg a többi pázsitalkotó szépen fejlődik, mivel mélyen gyökereznek.
  Homokos talajon hetente 10mm, vályogos talajon 10-15 naponta 15-20mm, agyagos talajon 15-20 naponta 30mm öntöző vizet jelent egyszerre kijuttava. Ezek az adagok 5-10 cm mélyen beáztatják a talajt a fű alatt.
  Eredményes az is, ha megvárjuk a hervadás tüneteket és akkor öntözünk, de ez nyáron megtévesztő a nagy melegben, mert akkor is hervadhat a fű ha nedves alatta a talaj.
  Fontos a nyírás is. Ne vágja rövidre és az 5cm magas, sűrű pázsitba ősszel nem tud betelepülni magról a perje, a következő évben pedig az idei foltoknak ki kellen pussztulnia, mert egyéves fű.
  Tápanyag ellátásnál csak nitrogén hatóanyagú műtrágyát adjon, ettől nem hoz annyi magszárat és magot, mintha foszfor és kálium is van benne.

 3. szathmari gergely

  Tisztelt szaktanácsadó.
  Idén a füves területemen felütötte a fejét az egynyári peje.A kérdésem hogy mivel lehet hatékonyan védekezni ellene már gyom stopal próbálkoztam nem tudom jó ötlet volt .Ha van más módszer szívesem el fogadom .
  Előre is köszönöm .
  Tisztelettel Szathmári Gergely