Thuja kabatina

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Dr. Varga Mária

  A szépen beültetett, gondosan kiválasztott tujasor bizony nem vette jónéven a túlgondoskodást. Nitrogént - pétisó - egyáltalán nem, öntözést a rendkívül csapadékos 2010-es évben szintén nem kellett volna kapniuk. Gyökérzetük hosszabb ideig vízben állhatott, a hajszálgyökerek elhalhattak. A folyamat talán még megállítható. Nem betegek a növények, tehát csak a tápoldatozásukat kell jelentősen megváltoztatni: 0,5%-os Volldünger+ ugyanannyi keserűsó /magnéziumszulfát/ két alkalommal való kipermetezése talán még segíthet /most és 3 hét múlva/. A száraz időben se kapjon egyenlőre öntözővizet.

 2. Király Lívia

  Kertemben egy tujasort ültettem két éve, azóta nem is volt vele semmi gond, szépen fejlődtek, nőttek. Tavasszal és ősszel pétisót kaptak, kb. egy maréknyit. A száraz nyári napokon bőséges locsolást kaptak, mindig tőnél.

  Most ahogy kitavaszodott barnulni kezdtek. Mellékelek néhány képet. Kérem nézze meg, kíváncsi vagyok a véleményére, hogy mi lehet ez, és mit is kellene tenni vele.

  http://froman.uw.hu/tuja/01.jpg
  http://froman.uw.hu/tuja/02.jpg
  http://froman.uw.hu/tuja/03.jpg
  http://froman.uw.hu/tuja/04.jpg
  http://froman.uw.hu/tuja/05.jpg
  http://froman.uw.hu/tuja/06.jpg

  Előre is köszönöm válaszát:
  Király Lívia

 3. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Szentenszki Zsanett és Török Edina!

  A tuják barnulásának rengeteg oka lehet, pontos diagnózis csak alapos vizsgálat, valamint az ápolási és tartási körülmények megfelelő ismerete alapján lehetséges. Ezt megelőzően nincsen értelme permetlé keverék összeállításának, hiszen még az sem biztos, hogy károsító (rovar, atka, gomba) okozza a barnulást. Leírásaikból mindössze egy dolgot lehetséges megállapítani, ez pedig a barna "göbök", melyek pajzstetvek, alattuk fehér tojások sokaságával.
  A tű- és pikkelylevelű örökzöldek növényvédelmével kapcsolatban mindenekelőtt kérem, olvassák el alábbi írásainkat.
  http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=198
  http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=199
  Ha ezek alapján sem sikerülne választ kapni kérdéseikre, abban az esetben jelezzenek vissza egy részletes leírással (hol, milyen körülmények között nevelik a tujákat, eddig hogyan, mivel, milyen gyakran kezelték - permetlé és tápoldat v. műtrágya -, hogyan öntözik stb.), vagy hozzanak mintát gazdaboltunkba, ahol kollégáink meg tudják vizsgálni a hajtásokat.

 4. Török Edina

  barnul a smaragd tujáim levele / 30 db/ . Kérdésem: összekeverhető-e ? gombaölő-atkaölő-pajzstetű elleni szer és ha igen melyek javasoltak ?
  MIután elég sok tujám van és már a 2 m-t is meghaladták, nem egyszerű a permetezésűk és nem tudom pontosan mi ellen is kell védenem őket.

 5. szentenszki Zsanett

  2. kép ugyanarról a tujáról ( a hajtásvégeg be vannak barnulva)

  thumb
 6. Szentenszki Zsanett

  1. kép (remélem sikerül feltölteni)

  thumb
 7. Szentenszki Zsanett

  1. kép

 8. Szentenszki Zsanett

  Tisztelt Szakértő!

  Kérem segítsen meghatározni, hogy milyen betegségben szenvednek a tujáim. Cserépben vannak erkélyen. Nem tudom eldönteni, hogy didimaszcella vagy kabatina betegségben vannak. A képeket csatolom. felfedeztem rajtuk néhol kiálló száraz barna gömböcskéket, amiben fehér porszerű valami van.

 9. Szentenszki Zsanett

  Tisztelt Szakértő!

  Kérem segítsen meghatározni, hogy milyen betegségben szenvednek a tujáim. Cserépben vannak erkélyen. Nem tudom eldönteni, hogy didimaszcella vagy kabatina betegségben vannak. A képeket csatolom. felfedeztem rajtuk néhol kiálló száraz barna gömböcskéket, amiben fehér porszerű valami van.

 10. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Kirschner Anikó!

  Ha tényleg elszáradtak a növények, akkor felesleges velük tovább dolgozni. Megjegyzem azonban, hogy nem jellemző, hogy egy pajzstetűfaj teljes száradást idézzen elő, különösen tuján nem. Valószínű, hogy más, elsősorban környezeti tényezők is szerepet játszhattak a tuják elhalásában. Ha új tövek telepítését fontolgatja, akkor figyeljen arra, hogy mindenképpen ép és kártevőtől mentes szaporítóanyagot vásároljon. Ha a régi, növényeket eltávolítja, akkor a helyükre lehet újat, egészségeset ültetni, de előbb gondolja át, hogy esetleg ápolási, tartási hiányosság (talaj-, tápanyagprobléma, öntözés) vagy környezeti tényező (légköri aszály) nem játszhatott-e szerepet a pusztulásban.

 11. Kirschner Anikó

  A hozzászólások alapján,a boróka pajzstetű által okozott tünetek vannak 5db,brabant tujámon.
  Kérdésem:
  Ha az egész illetve szinte az összes olyan ,mintha elszáradt volna,van e remény arra ,hogy megmarad?
  Ha nem, lehet a helyére újat ültetni?
  (Ma teljesen körbenyírtam)
  Válaszát és segítségét köszönöm!

 12. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Városi Adrienn!

  A teraszon, kaspóban tartott tuják valószínűleg nem igazán érzik jól magukat (vízzel, talajjal, páratartalommal stb. kapcsolatos probléma is állhat a háttérben). Az örökzöldek problémáiról és a lehetséges magyarázatokról többet is megtudhat, ha böngészik fórumunkon, vagy ha elolvassa írásainkat a Tudásbázis / Növényvédelem rovatban, Tűlevelű örökzöldek ápolása és növényvédelme 1-2. címmel.

 13. Városi Adrienn

  Szeretném tudni, hogy mitől nézhet ki így a tuja? Sajnos, nem tudom ennek az előzményeit, most vagyok először ezen az oldalon.
  De sajnos, a mi tujáink is száradnak, kaspóba vannak a teraszon.Mindegyiknek a belseje száraz, majdnem annyira, mint ezen a képen.
  Mit lehetne tenni?

 14. eFeMeR

  Nincs mit.
  Vigyázzunk hogy ne járjunk igy:

  thumb
 15. Pap Edina Szaktanácsadó

  Köszönjük az értékes kiegészítést!

 16. eFeMeR

  A Thuják gombásodására használatos szerek a kaptán ill. mankoceb hatóanyag tartalmú permetszerek.
  Én az Orthocid 50 WP vagy a Dithane M-45 ajánlanám és lehetőleg keverjünk hozzá lombtrágyát is (Wuxal v. Volldünger Linz) hogy a növények kondicióját fenntartsuk. Fontoss a beteg elhalt részek eltávolítása és a rendes ázatató permetezés. Vegetációs időben tavasszal és ősszel ajánlatos elvégezni még ha nem is tapasztalunk betegséget, ezzel elejét vehetjük a nagyobb bajnak.

 17. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Márk!

  Kérem, olvassa el "Tűlevelű örökzöldek ápolása és növényvédelme 1." c. cikkünket honlapunkon a tuják gombás betegségei elleni védekezés részleteit illetően. Ehhez kiegészítésként még annyit mondanék, hogy az elszáradt részek korán történő levágása és megsemmisítése rendkívül fontos, és ha a kabatínás betegségről van szó, akkor segíthet még a megfelelő tápanyagutánpótlás Mg- és Ca-túlsúlyos műtrágyával. A Ridomil Gold egyébként nem a legjobb növényvédő szer erre a célra, ugyanis peronoszpórafélék ellen is tartalmaz hatóanyagot, amely jelen esetben teljesen szükségtelen, viszont az árában bizonyára benne van, hogy komplex készítmény.

 18. Márk

  Sajnos Smaragd tujáink gombásodnak, ezt kertészetben állapították meg levélminta alapján.
  Permeteztük Ridomil Gold + Nonit szerrel két alkalommal, de a barnulás csak fokozódik.Van-e esély arra, hogy rendbejönnek a tuják?
  Borzasztó lenne, ha az egész tuja sort újra kellene telepíteni.
  Márk

 19. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Csomós Csaba!

  A tuja gombás betegségei legtöbbször csak másodlagosan, a legyengült növényeken jelennek meg. A károsodott részeket mihamarabb távolítsa el, és semmisítse meg. A kórokozó konkretizáláshoz mikroszkópos vizsgálatra lenne szükség, ugyanis az is lehet, hogy nem is ez van jelen. Mindenesetre a károsodott részek eltávolítása döntő fontosságú. Befolyásolhatja még az is a védekezés eredményességét, hogy a környéken vannak-e tuják, és hasonlóan fertőzöttek-e, vagy sem.
  A legfontosabb azonban a növény megfelelő kondícióban tartása (megfelelő víz- és tápanyag-utánpótlás, nem meszes talaj) továbbá, hogy ne legyen száraz az idő, mert ez is leromláshoz vezet. Valójában tehát a kiváltó okokat kell kivédeni, amennyire lehet, a gombásodás inkább csak tetézi a bajt, nem az a fő probléma!

 20. Csomós Csaba

  Sajnos a Thuja kabatina nevű gombás megbetegadésre hiába használom a már említett permetszereket nem használ vagy legalább is újra ki jön rajtuk. Mit csinálhatok rosszúl?
  Előre is köszönöm.