permetezés virágzáskor

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Sándor!

  Gyümölcsfák virágzása idején a permetezés leginkább akkor szokott indokolt lenni, ha hűvös, párás, csapadékos az idő. Az aktuális meteorológiai előrejelzések ezt mutatják. Ilyenkor a meggy és a kajszi esetében a moníliás betegség nagyobb veszélyt jelent. E károsítóról és az ellene történő védekezés lehetőségeiről, valamint a megelőzésről is honlapunk Tudásbázis rovatában itt olvashat: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=220
  Kiegészítésként annyit, hogy kajszinál a hajtásnövekedés idején - az említett időjárási viszonyok esetén - egy kiegészítő kezelésre is szükség lehet.
  Almatermésűekben a jelzett link alatt, a vegetációs időszakra említett szerek használhatók elsősorban a varasodás és a lisztharmat kórokozója fertőzésének megelőzésére. Ha szárazabb az idő, elegendő lehet a kontakt hatású Dithane DG Neo-Tec használata (főként varasodás és a csonthéjasok gombás foltbetegségei ellen), vagy egyes kezelések el is hagyhatók.
  Őszibarackban rügyduzzadáskor (kb. most) egy rézhidroxidos permetezés (pl. Champion 50 WP vagy Funguran-OH 50 WP), majd 1-1,5 cm-es levélkék megjelenésénél, ami kb. a bimbós állapot - virágzás idejére esik, a Score 250 EC javasolható a tafrinás betegség ellen. Ez a szer más csonthéjasban nem, de almatermésűekben használható.
  A gyümölcsmolyok és a cseresznyelégy ("kukacos" termés) ellen virágzáskor a megfelelő csapdatípusok kihelyezése javasolható, ha tervez ilyeneket használni a rajzásmegfigyelésre. Rovarölő szeres védekezésre csak később lehet szükség ellenük.
  Természetesen a fent leírtaknál figyelembe kell venni a helyi adottságokat, az időjárás alakulását, a korábbi évek növényegészségügyi helyzetét, és azt, hogy a kezelések mindezek függvényében részben tovább folytatandók a vegetációs időszakban egyéb készítmények használatával, bevonásával a szerrotáció érdekében.
  A rózsán szívogató levéltetvek ellen az Actara 25 WG jó védelmet adhat, de ez virágzás alatt nem használható.

 2. Sándor

  Tisztelt szakértők!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy a virágzás közeledtével, milyen rovar és gombaölő szert használjak a fáimra, annak figyelembe vételével, hogy szilva,barack, körte,meggy,cseresznye,alma fáim vannak és 10 liter permetlé elég az összesre, ezért olyan szert szeretnék használni amelyik ilyenkor mindegyik fára használható.(lemosó permetezés már megtörtént) illetve a rózsáimon már most megjelentek a levéltetvek, és melyik szer lenne a leghatásosabb ellenük?
  Előre is köszönöm a választ!

  Üdvözlettel Sándor