sárgarépa, hagyma gyomírtása

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Szappanos Gábor

  Tisztelt Vétek Gábor!

  Köszönöm szépen a segítségét!!

  Tisztelettel: Szappanos Gábor.

 2. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Szappanos Gábor!

  Ez esetben csak a szabadforgalmú (III. forg. kat.) gyomirtó szerek jöhetnek számításba. Alább írom a lehetőségeket (és korlátokat) az ön által jelzett kultúrák posztemergens (kultúrnövény kikelését követő) gyomirtására. Mivel a gyomflóra összetételéről nincs információ, ezzel nem tudunk kalkulálni.

  Borsó: csak egyszikű (!) gyomok ellen hat a Select Super, mely felhasználható max. 1 alkalommal a borsó kétleveles állapotától a virágzás kezdetéig terjedő időszakban, amennyiben az évelő gyomok hajtáshossza kb. 15-20 cm (a magról kelők pedig lehetőleg 1-3 levelesek), és, ha a 25 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartható; vagy Agil 100 EC, amennyiben az egyszikű évelő gyomok hajtáshossza kb. 20-30 cm (a magról kelők pedig 2-4 levelesek), és a 45 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartható.

  Burgonya: csak egyszikű (!) gyomok ellen hat a Select Super, mely felhasználható max. 1 alkalommal a burgonya kétleveles állapotától a virágzás kezdetéig terjedő időszakban, amennyiben az évelő gyomok hajtáshossza kb. 15-20 cm (a magról kelők pedig lehetőleg 1-3 levelesek); vagy Agil 100 EC, amennyiben az évelő gyomok hajtáshossza kb. 20-30 cm (az egyszikűek pedig 2-4 levelesek), és a 45 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartható.
  A magról kelő kétszikű gyomok ellen Sencor, amikor a burgonyahajtások hossza átlagosan 5-10 cm, a növény nem túl nedves, a hőmérséklet nem éri el a 25 C-ot, és a kezelés után 6-8 órán át nem esik az eső; a Sencor dózisa 5,5 ml szer/100 m2 (2,5-5 l vízzel kijuttatva). Egyes burgonyafajták erre a szerre érzékenyek, így ezek Sencorral nem gyomirthatók! A fajták Sencorral (metribuzin hatóanyaggal) szembeni érzékenységéről a fajtatulajdonostól lehet tájékoztatást kérni.

  Sárgarépa: csak egyszikű (!) gyomok ellen hat a Select Super, mely felhasználható egy évben max. 1 alkalommal a sárgarépa kétleveles állapotától, amennyiben az évelő gyomok hajtáshossza kb. 15-20 cm (a magról kelők pedig lehetőleg 1-3 levelesek).

  Bab: csak egyszikű (!) gyomok ellen hat a Select Super, mely felhasználható max. 1 alkalommal a borsó kétleveles állapotától a virágzás kezdetéig terjedő időszakban, amennyiben az évelő gyomok hajtáshossza kb. 15-20 cm (a magról kelők pedig lehetőleg 1-3 levelesek).

  Cékla, petrezselyem, karalábé: Nincs lehetőség posztemergens vegyszeres gyomirtásra szabadforgalmú készítményekkel.

  Az egyes készítményekről (pl. kijuttatáshoz szükség víz) további tájékoztatást itt találhat: https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

 3. Szappanos Gábor

  Tisztelt Vétek Gábor!

  Nincsen semmilyen szakképesítésem és engedélyem kertészkedéshez !!! Hobbikertész vagyok vagy szeretnék az lenni!!!
  Csak olyat vehetek amit mások is megkaphatnak magánszemélyként !!!

  A szomszédom viszont mezőgazdasággal foglalkozik, őneki biztosan van erre engedélye! Mivel több hektáron termel !!! Nekem nincs !!!

  Tisztelettel.Szappanos Gábor.

 4. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Szappanos Gábor!

  Mivel a gyomirtó szerek egy jelentős részének megvásárlása és felhasználása megfelelő szakképesítéshez kötött, mielőtt bármit is mondanék erre a meglehetősen összetett helyzetre, kérdezném, hogy milyen forgalmi kategóriájú készítmények megvásárlására van jelenleg jogosultsága, engedélye?

 5. Szappanos Gábor

  Tisztelt Vétek Gábor!

  Házi kertemben termesztek borsót,céklát, krumplit, répát,petrezselymet, babot,karalábét,szóval mindenből egy kicsit! Viszont annyira gazos a kert annak ellenére hogy ősszel totálisan gyomirtóztam, fel rotáltam! A kikelő magok nem is látszanak a gyomtól, nem győzöm kapálni gyomlálni! egy kiadósabb locsolás után még több gaz jön elő!! erre e kertre mit használhatnék gyomirtót ami a veteményemet nem pusztítja el????
  Küldök képet is . itt répa és petrezselyem van ültetve..Ezt képtelenség kigyomlálnom!!!

  Köszönettel:Szappanos Gábor.

  thumb
 6. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Zsolnai Zoltán!

  Kikelt sárgarépa állományban két szer használható gyomirtásra:
  1. Afalon Dispersion (I. forg. kat.!): elsősorban a magról kelő kétszikűek ellen akkor, amikor a sárgarépa 6-8 cm magas (ill. legkésőbb 4 leveles állapotig), míg a kétszikű gyomok pedig 2-4 levelesek. A szer dózisa 1,5-2 l/ha, a kijuttatáshoz szükséges vízmennyiség pedig 200-300 l/ha. Az 5 órán belül leesett csapadék a hatást csökkenti.
  2. Select Super (kis kiszerelésben szabad forgalmú): speciális egyszikűirtó, magról kelő (1-3 leveles) és évelő egyszikűek (15-20 cm magas) ellen a sárgarépa 2 leveles stádiuma után használható. A szer dózisa a területen előforduló egyszikű gyomfajok összetételétől függ (erre vonatkozóan a készítmény leírásában talál pontosabb információt), a kijuttatáshoz szükséges vízmennyiség pedig 200-300 l/ha.

 7. Zsolnai Zoltán

  Köszönöm a választ!

 8. Zsolnai Zoltán

  Tisztelt Vétek Gábor!
  Sárga répá vetés után kelés előtt stompval lett gyomirtózva milyen gyomírtót használhatok második ütemben? Mekkora legyen a répa állományban?most már cakkosak a levelei.

 9. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Zsolnai Zoltán!

  Javasolható az Agil 100 EC, amennyiben a 45 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartható.

 10. Zsolnai Zoltán

  Tisztelt Tanácsadó!
  Áttelelő zöldhagymám most 3-4 leveles állapotban van csokros fűvel van tele.
  Milyen gyomírtót használhatok így állományban?
  Köszönettel : Zsolnai Zoltán

 11. Dóda Dávid

  Köszönöm a segítségét.
  Kis Krisztiánné

 12. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Dóda Dávid!
  Tapasztalatból a zöldhagyma eredményes gyomírtásához a Lentagran WP tudnám ajánlani. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

 13. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A hagyma gyomirtásának feltételei
  - a magról vetett hagyma gyomirtása kedvezőbb, mint a dughagymáé
  -van csírázás utáni gíomí0trószer és állományban, annak 3-5 leveles fejlettségénél - amikor a viaszréteg kialakult - eső vagy öntözés után ne végezzék a viaszréteg sérülése miatt
  - Az állomány-gyomirtást a gyomok fejlettségéhez kell igazítani
  - Évelő gyomok ellen a vetést vagy duggatás előtt előtt célszerű védekezni, mert a használható készítmények ezekre csak kis hatásfokkal érvényesülnek

  Fentiek figyelembevételével javasolt gyomirtó szerek:

  - csírázás előtt /vetés után/ Stomp, Reglone, Dual, Goal
  - állományban: Lontrel, Pardner, Starane, Aurora
  A kijuttatásnál a hagyma fejlettségét szabályozzák, melyet a készítmény csomagoló-burkolatán megtalál.

 14. Dóda Dávid

  Tisztelt Vétek Gábor!
  Csemegehagymát és Főzőhagymát termelek és a gyomirtással bajban vagyok miven nem tudnak nekem mások semmit sem ajánlani. Ön tud e nekem ebben segíteni.
  Előre is köszönöm.

 15. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Simon Péter!

  Ebben a stádiumban a parlagfű ellen a dughagymával szaporított vöröshagymában pl. a Lontrel 300 nevű készítmény javasolható. Mivel I. forgalmi kategóriába tartozik, megvásárlása és felhasználása növényvédő (szak)mérnök vagy növényorvos segítségével történhet. Amennyiben ez megoldható, akkor a kijuttatásnál többek között arra kell majd ügyelni, hogy az 20 C alatt történjen, és kellő viaszréteg legyen a leveleken (tehát esőt vagy öntözést követően 3-4 napig ne használják). A kezelés hatására a hagyma levelei enyhén megcsavarodhatnak, de az új levelek már tünetmentesek lesznek. Figyelem: Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 70 nap!

 16. Simon Péter

  Tisztelt Gábor!

  A hagyma 3-4 leveles állapotban van és tele van 1-2 leveles parlagfűvel.
  Erre tudna ajánlani valami szert?

  Köszönettel,
  Péter

 17. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Simon Péter!

  A Dezormon hagymafélékben nem használható gyomiró. Ha a dughagyma még nem hajtott ki, és megfelelő a vetésmélység, akkor helyette totális hatású gyomirtóként pl. a Glialka 480 Plus jöhet számításba.

 18. Simon Péter

  Üdvözlöm!

  Az lenne a kérdésem, hogy a dughagymát vetés után közvetlenül permetezhetem-e dezormonnal?
  Mivel rengeteg a parlagfű a stomp nem használ.
  Köszönettel,
  Péter

 19. Vétek Gábor

  Tisztelt P. Péter!

  A totális gyomirtást követően 2-3 hét múlva a gyomok már száradni fognak. Pusztulásukat követően a területről eltávolíthatók, és ezután indulhat is a palánták kiültetése.
  A meglévő állomány kezelhetősége attól függ, hogy milyen stádiumban van a hagyma, ugyanis ez a kultúra igen érzékeny a gyomirtó szerekre. A vöröshagyma pl. csak 3-tól 4-6 leveles koráig gyomirtható állományban. Eső után ált. 3 napig nem szabad kezelni (a viaszréteg időszakos lemosódás miatti hiánya okán)! 25C felett sem ajánlott permetezni. Számításba vehető a hagyma 4-6 leveles korában a magról kelő, 2-4 leveles fejlettségű gyomok ellen nagy cseppekkel kijuttatva, kis nyomással, akár későbbi megismétléssel az Afalon Dispersion (DE: II. forg. kat. és az élelmezés-egészségügyi várkozási idő: 60 nap!), ill. szóba jöhetnek még speciális egyszikűirtók is, ha ezzel a gyomcsoporttal lenne gond (pl. III. forg. kat. az Agil 100 EC, lásd: http://www.mahun.hu/termekek/gyomirto_szerek/agil_100ec). A Gyomirtókat semmi egyébbel és egymással se keverje!

 20. P Péter

  Póréhagyma gyomírtásával kapcsolatosan kérném a segítségét. Totális gyomírtás követően mennyi idő elteltével lehet kiültetni a palántát, hogy a gyomírtó hatóanyag ne károsítsa a kiültetett palántát.
  Másik kérdésem, már meglévő állományban van e gyomírtó amit alkalmazható??
  Segítségét előre is köszönöm!