Fügefa szaporítása

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Tavasz elején célszerű az átültetés, minél nagyobb földlabdával.

 2. Kis Kitti

  Sziasztok! Van egy gyönyörű 2-3m magas fügefánk az udvaron, de sajnos mérete miatt már nagyon szűkösén fér el a kerítés mellett (a házzal együtt kaptuk...) és szeretném átültetni. Mit javasoltok, hogyan kezdjek hozzá és inkább ősszel vagy tavasszal teszek jót neki? Előre is köszönöm a segítségeteket!

 3. Pap Edina

  Lentebb leírtam már a lehetséges módokat.

 4. Kígyós Edit

  Hogyan lehet a fügefát szaporítani. Mivel van egy vadon élő fügebokor a közelünkben, de a közös nyilt kertbe is szeretnénk ültetni. Hogyan szapiríthatnánk?

 5. Pap Edina

  Védett, meleg fekvésben, az egyéves vesszőkön, ezért nem szabad visszavágni tőben, csak az elfagyott ágvégeket visszacsípni.

 6. szokolay attila

  Üdvözlöm,a kérdésem a következő.a fügefa mikor hoz sok gyümölcsöt?

 7. Pap Edina

  Lehet dugványgyökereztetéssel, laza, mésékelten nedves talajban, talpmelegen. Az eredési arány kb. 50%. lehet légbujtással is. Ehhez a növény szárára az egészséges levéltől 8-10 cm-el lejjebb egy kis fóliazacskót erősítünk, amibe nedves mohát, vagy rostos tőzeget helyezünk. A növény szárán, a moha- vagy tőzegréteg alatt 1 centis gyűrűben lehántjuk a kérget, és ezt a részt bekenjük lágyszárú növények gyökereztetésére ajánlott (B1 jelű) gyökereztető porral. A fóliát felül is rögzítjük. Ugyanezt megcsinálhatjuk tejfölös pohárral is, amit a szárra erősítünk, és ezt töltjük fel rostos tőzeggel, vagy mohával. Ebben az esetben azonban gondoskodni kell a folyamatos nedvesen tartásról. Néhány hónap múltán gyökerek jelennek meg a zacskóban/tejfölöspohárban. Az alsó kötés alatt elvágjuk a szárat, levesszük a gyökereztető közeget, és elültetjük a növényt.

 8. Tihanyi Károlyné

  Tisztelt Szerkesztőség!
  Szeretném tudni, hogy a fügefa levágott hajtásából lehet-e gyökereztetni. Ha nem, akkor hogyan lehet
  egy szép termésű bokorból hajtást gyökereztetni.
  Tisztelettel: Tihanyi Károlyné