Levéltetü?

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina

  Ez a selyemakác-levélbolha lesz. Itt olvashat róla többet: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=259

 2. Vigh Margit

  3 éves selyemakác fámat ellepték ovális alakú fehér tetvek. Érintésre pattogva eltűnnek, de csak időlegesen. Mit tehetnék ellenük?
  Sz. tanácsukat előre is köszönöm!
  VM

 3. Vétek Gábor

  Kedves Gyurci!

  Molytetvekről van szó. Ellenük a szobanövények védelmére a Careo Rovarölő Koncentrátum vagy a C. R. Permet használható. 2, max. 3 kezelés javasolt kb. 7-10 napos időközökkel. A koncentrátumból egy 1 m-nél nem magasabb növényhez 0,9 ml-t kell adagolni 0,9 dl vízhez, és ez 1 m2 talajfelület kezelésére elegendő. A permet aeroszolként juttatható ki, felhasználásra kész formában kapható a boltban. Felhasználás előtt olvassa el figyelmesen a címkén található tudnivalókat!

 4. Gyurci

  A kérdésekre az én válaszom igen, és erre szeretnék választ kapni hogy mik ezek, illetve mivel és hogyan lehet ellenük védekezni?

 5. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Csipán Kitti!

  Ezek a fehér valamik apró muslicához hasonlóak? Ha hozzáér a levelekhez, akkor felreppennek? Emellett vannak kicsi, kb. 1 mm-es, ovális, opálosan áttetsző, mozdulatlan formák is a levélfonákokon?

 6. Csipán Kitti

  Az én növényeim is tele vannak ezekkel a kis fehér alig 2mm-es valamikkel...nem kukacok..olyanok, mint a peték...de a pete ugye nem mászik:S A száron és a levelek tövében..a Yuccán, a Dracénán, és a Fikuszomon is találtam belőlük pár nappal késöbb... Úgy tűnik szaporodik..a növények pedig dobálják a száradó leveleiket. Lassan elfogynak:( Mit tehetek???

 7. Pap Edina

  Kérnénk képet a jelenségről.

 8. Szegedi Csabáné

  Szobanővényem levelein fehér valamik van és olyan mintha szárai lisztesek lennének. Mi lehet ez? És mivel lehet kiírtani?

 9. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Tímea!

  Bio-Sect Spray-vel permetezheti le e növényeket a levéltetvek ellen. Ez a készítmény gyakorlatilag nem jelent veszélyt a fogyasztóra.

 10. Dókáné Huszár Tímea

  Ültettem az erkélyre zellert és petrezselymet, amiken sajnos megjelent a levéltetű.
  Tudom őket valamivel kezelni vagy dobjam ki, mert vegyszerekkel nem szeretném, mivel jó lenne megenni őket.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tímea

 11. Zsuzsanna

  Nagyon köszönöm a segítséget

 12. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Zsuzsanna!

  Amennyiben valóban levéltetűről van szó, akkor vigye ki a növényt a kertbe, és permetezze le Actara 25 WG-vel. Várja meg, míg a permetszer felszívódik, ill. megszárad a növényen, és utána visszaviheti a hársat a lakásba.

 13. Zsuzsanna

  Most tavasszal hajtatott, és végre új hajtásokat hozó szobahársomon apró zöld valamik vannak, amik inkább az újonan hozott leveleken vannak jelen. Tetveknek hizsem. Mivel kellene kezelni, úgy, hogy az új levelek, hajtások életben maradjanak?

 14. Pap Edina

  Actara 0,2 % oldat (g/l) beöntözéssel.

 15. Kriszta

  Szobarózsáimon (melyeket erkélyemre kiültettem) apró zöld tetvek jelentek meg. Milyen (környezetre nem káros) módszerrel tudnám kiírtani?

  Előre is köszönöm a választ!

  Kriszta

 16. Pap Edina

  Ki kell tépni a virágokat, és csökkenteni a káliumadagot. Nőnapra azonban félő, hogy elöregszik az állomány.

 17. Monika

  Miért virágzik a cyclamen ilyen hammar?
  Nök napjára volt beidözitve és már hajt bimbokat.Hogy lehetne késleltetni a kivirágzást?

 18. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Halász Andrásné!

  Kezelni akkor érdemes levéltetű ellen, ha azokat a növényen bizonyosan megtalálja. A ragacsos anyag lehet a levéltetvek ürüléke, de akkor a tetűnek is ott kell valahol lennie. A levéltetvek ellen szabad térben használható pl. az Actara 25 WG; a Chess 50 WG vagy a Decis 2,5 EC stb.

 19. Halász Andrásné

  A szépen gondozott petuni cserepén ,és levelén valamilyen ragacsos akármi jelent meg,magam levéltetüre gondolok,de azokat nem látni,még a virágok pompáznak,mivel lehetne kezelni?

 20. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Mezei Zsuzsa!

  A Yukkán pajzstetvek telepedtek meg. A ragadós folyadék az ürülékük. Ellenük a leghatékonyabb a mechanikai védekezés: A károsított növényt szappanos vizes szivaccsal dörzsölje le alaposan (a szivacs folyamatos öblítése mellett), majd mossa le a hajtásokat. Lakáson kívül használhatja a Vektafid A/E aerosolt is permetezésre. Kerülje a léelfolyást! A túl sok permetszer perzselési tüneteket okozhat! Ezek mellett pedig, a hatékonyság fokozásának érdekében, célszerű még beöntözni a növényt Actara 25 WG megfelelően hígított oldatával. E három kezelés kombinációjától várható a legjobb eredmény.
  Lehet, hogy a kezelést meg kell majd ismételni, ez a fertőzöttség mértékétől függ. Amikor a növények tünetmentessé válnak, abbahagyhatja a védekezést. Sajnos azonban végleg nem valószínű, hogy el fognak tűnni, lakásokban számítani lehet később is a pajzstetvek megjelenésére.