Tulipánhagyma betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Ágnes!

  Fertőző, gombás betegségről van szó. Az alábbiakat javaslom a hagymák és a terület kezelésével kapcsolatban: Az egyik gond az, hogy a hagymákat későn szedte fel. A későbbiekre vonatkozóan elsőként azt ajánlom, hogy korábban tegye ezt meg, mert akkor még nagyobb a hagyma ellenállósága a talajban is fertőző kórokozóval szemben. Ha sok olyan hagymát talál (az összeset érdemes átvizsgálni a száraz pikkelylevelek alatti részen is miután megszáradtak, és letisztította a felületüket), melyen bármilyen rendellenes tünet van (tehát nem egészséges teljesen a hagyma), akkor azokat később már lehetőleg ne használja fel, inkább semmisítse meg, mert terjeszthetik újra és újra a betegséget. Ha értékesek a hagymák, akkor mindezt mérlegelni kell. (Ha láthatóan erős a fertőzöttség a területen, akkor több évig célszerű kerülni a tulipánültetést.)
  Az épnek tűnő tulipánhagymák betárolás előtti nedves csávázására alkalmas a Topsin-M 70 WP. Később alacsony hőmérsékleten (hűtve) kell tárolni, és ha újabb tüneteket észlelne, a károsodott hagymákat azonnal, ill. folyamatosan el kell távolítani.

 2. Ágnes

  Tisztelt Szakértő!

  Tavaly ősszel vásároltam ezeket a tulipánhagymákat, melyeket (gyönyörű virágzásuk után) most kiástam, mert kellett a hely másnak. Döbbenettel láttam, hogy a szép, egészséges hagymák penészednek a mellékelt kép szerint. Száradás után már lefejtettem a külső burkot, belül sokkal apróbb, de egészségesnek tűnő kis hagymák vannak. Mi lehet a baj?
  Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Ágnes

  thumb