kis fekete hernyók

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Vétek Gábor

  Milyen növény(ek)en? "Kókuszreszelékhez" hasonló?
  Képet tud esetleg küldeni?

 2. tusjak margit

  feheres bevonat az ágakon

 3. Vétek Gábor

  Kedves Kiss Tünde!

  A képek alapján csak a fehéres bevonatról lehet egyértelműen megállapítani, hogy ott az eperfa-pajzstetű nevű kártevőről van szó. A faj tömeges jelenléte összefüggésben lehet a hajtásszáradással. A többi esetben kérem, hozzon mintát gazdaboltunkba, ahol kollégáink meg tudják alaposabban vizsgálni az elváltozásokat.
  Az eperfa-pajzstetűről a következőket érdemes tudni: A hímek fehér, hosszúkás pajzsai nagy tömegben boríthatják a fás részeket szembetűnő, „kókuszreszelékhez” hasonló képet mutatva. A kártevő elleni védekezésnél nagyon fontos a korai diagnózis, mivel az erősen pajzstetves bokrok kezelése nehéz és fáradságos munka, az eredmény pedig még így sem mindig kielégítő. A kártevő egyedeinek észlelése esetén permetezésére a megjelenő lárvák ellen (legcélszerűbben kb. május elején permetezve) az Admiral 10 EC (II. forg. kat.) lehet megfelelő. Alkalmasak a paraffinolaj-tartalmú készítmények is (pl. Vektafid R), de itt szigorúan ügyelni kell a vegetációban történő permetezéskor az ekkorra előírt koncentrációra (a Vektafid R-nél ez 0,5-1%)! Július folyamán a lárvák ismét nagyobb arányban jelenhetnek meg, ekkor a kezelés megismétlése indokolttá válhat. A tömeges lárvakelés idejének pontosabb megállapításához célszerű növényvédelmi szakember további segítségét kérni (pl. pajzstetves növényminta alapján a kelő lárvák észleléséhez). A nyugalmi időszakban (lombhullás után vagy a rügyfakadás előtt) olajtartalmú lemosó szerrel lehet kiegészítő jelleggel védekezni (Vektafid R 2-3%-os koncentrációban). Valamennyi permetező szer esetében fontos a megfelelő permetlé-borítottság. Az olajtartalmú szereknél különösen ügyelni kell a koncentráció szigorú betartására, valamint a kijuttatás helyes időpontjára és módjára, nehogy a készítmény megperzselje a lombot! Amennyiben erősen károsított ágrészekről vagy akár egész bokorról van szó, permetezés helyett inkább azok eltávolítása és azonnali megsemmisítése javasolható.
  A kezelést megelőzően érdemes, amennyire lehet, megtisztínani az ágakat a pajzsoktól, ügyelve arra, hogy a kéreg ne sérüljön.

 4. Kiss Tünde

  eperfa 3/3

  thumb
 5. Kiss Tünde

  eperfa 2/3

  thumb
 6. Kiss Tünde

  Kedves Vétek Gábor!

  Ez a beteg szomorú eperfácska.
  Fehéres bevonat az ágakon, száradó levelek ágak...

  thumb
 7. Kiss Tünde

  Kedves Vétek Gábor!

  Ez a másik kép, amit még tudok küldeni:

  thumb
 8. Kiss Tünde

  Először csak apró lyukak voltak a zöld leveleken, nem tudni, hogy ezzel összefügg-e a sárgulás-elszáradás, illetve az, hogy egy levélen gubó szerűséget és pókhálószerűséget is lehetett találni.

  Még két képem van a juharról, ez az egyik:

  thumb
 9. Vétek Gábor

  Kedves Kiss Tünde!

  A kép nagyon távoli, éppen csak néhány levélszakadást tudok kivenni rajta. Ilyet a ritizmás betegség nem okoz (erről képeket taláhat a Google képkeresőjében, ha beírja, hogy Rhytisma acerinum). Egyéb tünetek a szabálytalanul szakadozott leveleken kívül nincsenek?
  Az eperfáról észlelt elváltozásokról is kérem, küldjön képet!

 10. Kiss Tünde

  A másik kérdésem (ehhez nincs kép), hogy kis szomorú eperfa szinte minden évben foltos volt, idén már a hajtások is elhaltak helyenként. Mivel lehet kezelni? Érdemes drasztikusabban meg is metszeni?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Kiss Tünde

 11. Kiss Tünde

  Kedves Vétek Gábor!

  A mellékelt korai juhar (Acer platanoides) kb 2 hete lett elültetve, de már a faiskolából kikerülve is mutatott a beteg leveleket, apró lyukakat a levéllemezen. Azóta ez súlyosbodott. Ez rizitómás betegség? Milyen szert ajánl a betegség ellen?

  thumb
 12. Pap Edina

  A Balaton mellett az Alsótekeresi Faiskola árudájában érdeklődjön.

 13. Gulyás Jenõné

  Segítséget szeretnék kérni.Hamvas égert szeretnék balatoni, kis méretű telekre, oszlop alakút. Hol találok ilyet?
  Üdvözlettel Gulyásné

 14. Vétek Gábor

  Kedves Szabolcs!

  A kártevő neve gyapottok-bagolylepke, a betegség pedig a krizantém fehérrozsda.

  Ez a bagolylepke faj többek között ősszel, a hosszú bimbófejlődésű dísznövények virágját (bimbóját) támadja meg. Ha növényházban termeszt, akkor valószínűleg a szellőztetés során juthatnak be a lepkék, melyek a növényekre rakják a tojásaikat. Védekezni csak a kikelő lárvák ellen lehet, amíg azok nem rágták be magukat a virágzat belsejébe. Jelenleg pl. a Cascade 5 EC nevű rovarölő szer (II. forg. kat.) jöhet e célra számításba (van atkaölő mellékhatása is), de fontos, hogy a permetlé már a kelés előtt a növényeken legyen. A kártevő jelenlétének, rajzásának megfigyelésére létezik feromoncsapda is (részletek erről: http://www.julia-nki.hu/csalomon/index.html).

  A takácsatkák ellen számításba jöhet még a Vertimec 1,8 EC (II. forg. kat.). Az atkák elleni permetezésnél fontos, hogy a készítmény megfelelően borítsa a levelek fonákát!

  A fehérrozsda kapcsán az alábbiakra kell figyelni: Ez a krizantém egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegsége. Erős állományfertőzöttség esetén legfeljebb a még mentes, vagy annak tűnő, a tüneteket még nem, vagy alig mutató tövek védelme biztosítható permetezéssel, illetve megfelelő technológiával. A megbarnult telepeket nagy számban mutató tövek nem gyógyíthatók. Alább a védekezés és megelőzés (elsősorban a jövőre vonatkozó) elveit, szempontjait foglalom össze:
  1, Az állomány kezelésére Discus Top (II. forg. kat.) vagy Amistar használható ismételt kijuttatással néhány alkalommal, kb. 10-12 napos időközökkel - az időjárás alakulásától függően - nedvesítő szer hozzáadásával. Nagyon fontos!: A krizantém bimbóképződés és virágzás idején a legérzékenyebb a növényvédő szerekre, ill. egyes fajták eltérően reagálhatnak az adott hatóanyagokra, így mindenképpen érdemes egy kisebb felületen próbapermetezést végezni vagy/és az említett szereket forgalmazó cégeket megkérdezni a használat részleteiről, fajtákkal kapcsolatos tapasztalatokról! (Discus Top: BASF Hungária Kft. - tel.: 06-1-250-9700; Amistar: Syngenta Kft. - tel.: 06-1-488-2260)
  2, A kórokozó a 20 C körüli (hűvös) párás környezetet, ill. a folyamatos levélfelület-nedvességet kedveli. Ez idén könnyen előállt. Ez ellen a megfelelő szellőztetés, alulról történő öntözés, a páralecsapódás esélyének csökkentése segíthet.
  3, A betegség a fertőzött dugványokkal könnyen, gyorsan terjed! A legcsekélyebb tünetet mutató növényről sem szabad szaporítóanyagot szedni! Minden fertőzött növénymaradványt meg kell semmisíteni! A dugványok egyébként meleg vizes csávázással elvileg mentesíthetők (pl. 46 C-os vízben 5 percen át).
  4, Fontos a megelőző védekezés, még a tünetek megjelenése előtt, különösen, ha a fentebb említett kedvezőtlen ökológiai viszonyok jelentkeznek!
  5, Használjon rozsdával szemben rezisztens fajtákat!

 15. Szabolcs

  Tisztelt Szakértő Úr!

  Több éve krizantémozunk, ám az idén nagyon kellemetlen hernyó lepett meg minket. Zöld, 1-1,5 cm-esek és kifejezetten a virág bimbóját kedvelik, amit kirágva a virág már csak satnya lesz, vagy egyáltalán semmilyen.
  A másik - örök - problémánk az egyik fajta krizinél, hogy a levél hátulján fehéres-szürkés foltok jelennek meg, ami a levél színén barnás-szürkés foltokként mutatkoznak (fehér rozsda?). Elég gusztustalan "kelések" ezek, elcsúfítva a levélzetet. Számtalan szert kipróbáltunk már rá, de semmi sem segített.

  Mit tanácsol, mivel védekezhetnénk hatékonyan a hernyó és ez ellen a (vélhetően valamiféle gomba) betegség ellen? Ha már itt tartunk, az atkák ellen is valami nagyon kemény szert vetnénk be ha lenne.?
  Az alábbi szereket próbáltuk különösebb hatás nélkül: Aktara (csak tetűre volt jó), Fendona, Decis, Danadim, BI58 - ez utóbbi 4 már nem kapható, ezek helyett javasoljon valamit kérem.

  Egy weboldalon találtam ilyeneket a hernyók ügyében, hogy: Trebon, Splendour - valamelyik hatásos lenne?

  Válaszát megköszönve,

  Tisztelettel:

  Szabolcs

 16. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Ildikó!

  Kolléganőm rövidesen válaszol önnek az Egyéb rovatban, addig szíves türelmét kérem!

 17. Ildikó

  Tisztelt Szakértő!

  Orchidea átültetéshez Pinus Pinea-t (orchidea földet) ajánlottak, a kemény kérge miatt. Hol lehet kapni ilyen földet? Melyik cég gyártja ezt a fajtá?

  Köszönöm válaszát!

 18. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Katona Lajos!

  A hársnak van két gombás foltbetegsége. A képek alapján ez ugyan nem derül ki, de a csapadékos idő nem zárja ki ezek valamelyikének korábbi megtelepedését. Ha valamelyiket felismerni véli, és súlyosak a tünetek, akkor jövő évben - ha hasonló időjárás várható - lehet védekezni gombaölő szerrel három alkalommal: levélnövekedés kezdetén, fél levél nagyságkor és a levelek teljes kifejlődésekor. Indokolt esetben (!) használhatók az Orthocid 50 WP vagy a Rubigan 12 EC. A lehullott lombot mielőbb meg kell semmisíteni.

 19. Katona Lajos

  Kedves Vétek Gábor,
  köszönöm kimerítő válaszát!
  Üdvözlettel,
  Katona Lajos

 20. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Katona Lajos!

  Röviden az újonnan ültetett fafajok néhány, gyakoribb lehetséges betegségéről és a szükség esetén végzendő kezelésekről, szóba jöhető szerekről:
  1, Juhar: a, ritizmás levélfoltosság (tintafoltosságnak is hívják népi néven, idén erdőkben sokfelé lehetett találkozni a fekete közepű, sárga udvarú, tintafoltszerű tünetekkel; csapadékos években veszélyesebb; perm.: pl. Dithane M-45, Orthocid 50 WP, Topsin-M 70 WP, Rubigan 12 EC május végétől néhány alkalommal, ha esős az idő).
  b, lisztharmat (meleg, száraz nyárvégeken lehet; 2-3 perm. - nedvesítő szer hozzáadásával -: pl. Topsin-M 70 WP, Thiovit Jet).
  A betegségek mellett gubacsatkák fordulhatnak még elő a leveleken.

  2-3, Éger és gyertyán: Nincs különösebben veszélyes károsítójuk, permetezés nem szükséges. Lisztharmat tünetek esetleg az égeren jelenhetnek meg.

  4, Piramistölgy: Lisztharmat. Ellene a már ismert módon és készítményekkel, amennyiben a tünetek megjelennek a fiatal hajtások végein.

  5, Szelídgesztenye: A szelídgesztenye betegségei elleni védekezés érdekében ennél a fafajnál érdemes esetleg elvégezni a tél végi rezes lemosó permetezést. Metszéskor a nagyobb sebfelületeket sebkezelő szerrel (pl. Fixpol) le kell zárni. (Ez egyébként minden fafajnál ajánlott a későbbiekben.) A lehullott lombot, az elkövetkező években pedig a beteg, károsodott makkokat - melyek fogyasztásra alkalmatlanok - is össze kell gyűjteni, és meg kell semmisíteni. A fiatal csemetéket esetenként a lisztharmat fertőzheti, ilyenkor lehet permetezni pl. Thiovit Jettel, amennyiben indokolt. A gesztenye mikoszferellás levélfoltossága (1-2 mm-es, erek által határolt, lilásbarna foltok a levelek színén) is felléphet csapadékos időben, ilyenkor, ha szükséges, permetezésre használható pl. az Orthocid 50 WP, illetve a többi, a juhar ritizmás levélfoltosságánál említett készítmény is. A kártevők közül legveszélyesebb a gesztenyeormányos. Kárképe a jellegzetes, lyukas gesztenye (mogyorónál már biztosan látott ilyet, ott a mogyoróormányos szokta ezt okozni). Augusztus-szeptemberben rajzik, ilyenkor lehet ellene védekezni. Ez azonban meglehetősen nehéz. Éppen ezért célravezetőbb a fertőzött termések (melyekben még benne van a kukac) összegyűjtése és megsemmisítése. A talajművelés a talajban lévő lárvák számának gyérítésére alkalmas módszer. A szelídgesztenye leveleit legfeljebb ún. polifág kártevők (amelyek nem válogatnak) támadhatják meg, melyek ellen kontakt szerekkel lehet - szükség esetén - védekezni.

  6, Bükk: Esetleg lisztharmat, néha egy-egy speciális kártevő faj.

  7, Mogyoró: a, Mogyoróormányos. Ez a fő ellensége a termésnek. Nyár elejétől rajzik, ekkor lehet védekezni ellene pl. Decis 2,5 EC-vel vagy Bi 58 EC-vel (II. forg. kat.). Ez azonban csak akkor hatékony, ha tömegesen jelennek meg a bogarak, és elhúzódó rajzás esetén többször is védekezünk. A talajművelés is segíthet a védekezés részeként.
  b, Lisztharmat. Védekezés az említett, lisztharmat elleni szerekkel, amennyiben szükséges.

  Az említett károsítók mellett polifág kártevők (pl. gyapjaslepke) bármikor megjelenhetnek, ezzel számolni kell. A kórokozóknál fontos a lehullott lomb megsemmisítése. Hangsúlyozom azonban, hogy a kezeléseket csak indokolt esetben végezze el, illetve szükség esetén azok számát módosítsa elsősorban a károsítók megjelenésének és az időjárási viszonyok függvényében.