szobafenyő öntözése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  A szobafenyő macerás növény. A nyári kánikula miatt hullanak a levelei. A napfényt, és a 20 fok körüli hőmérsékletet, lombjának párásan tartását szereti, ami nálunk nehezen megvalósítható. Ősszel lehet átültetni A típusú (kissé savanyú) talajba, de valószínű, hogy egy-egy levelet így is elveszít.

 2. Kerekesné F. Mónika

  Nekem is van szobafenyőm,ajándékba kaptam és szeretném megkérdezni,hogy mitől lehet az,hogy elkezdett nagyon hullani a levele.Nemcsak a tüskéi hanem egy egy szár darab.Hozza az új hajtásokat is csak nemtudom hogy ez mitől van és normális-e.Ezenkívűl még szeretném megkérdezni azt is,hogy mennyire igényel nagy cserepet,mert szerintem át kéne ültetni nagyobb cserépbe is ha ezt megteszem akkor mikor a legideálisabb?Válaszát előre is köszönöm.

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Csupicsipi! Igen! Itt a szobfenyő csúcshajtás elágazódásáról van szó. Látható azobna az is, hogy az új hajtás visszafogja a főhajtás növekedését. Próbálja meg levágni, és a hajtáscsúcsot meggyökereztetni. Előte a dugványtalpat B2 jelű gyökereztető porba (áruházunban kapható) belemártani. Könnyű, laza közegre és párás környezetre van szükség, a növényre vélszerű egy átlátszó nejlonzacskót húzni, és ha túl nedves a zacskó, akkor kicsit szellőztetni.

 4. csupicsipi

  Kedves Edina!

  Küldök még egy képet.

  thumb
 5. csupicsipi

  Mellékelten küldöm a képeket.
  Remélem elég jók.
  Üdvözlettel

  thumb
 6. Pap Edina Szaktanácsadó

  Tulajdonképpen a döntés az öné. Itt a fenyőknek az a jelensége látható, hogy egy oldalhajtás átveszi a csúcs szerepét. Ennek a növényszaporítók azért szoktak örülni, mert a szobafenyő oldalhajatások dugványozásával nem szaporítható (csak magról), mert nem lesz függőleges a növekedése. Az ilyen hajtás azonban (növényházi körülmények között) meggyökereztethető, és nagy valószínűséggel szép példány nevelhető belőle.
  Várom a képet!

 7. csupicsipi

  Kedves Edina!

  Köszi a választ, de ez egy érdekes történet.
  Amikor elöször kiderült a két csúcs, pont egy fenyő szakértő volt a rádióban. Ő azt mondta, hogy tilos levágni, mert ez egy különleges dolog, és ritka. Meg is fogadtam, De most amikor elkezdett nőni az eredeti csucson az ág, megijedtem.
  Ha lesz egy képem, elküldjem?

 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  A kisebb csúcshajtást vágja le, máskülönben torzul a növény. Ha a nagyobb hajtás (amin már két emelet van) ferdén nőtt, akkor egy megfelelő hosszúságú vastagabb (kb. 1 cm) egyenes rúddal egyenesítse ki, úgy, hogy hozzárögzíti a törzshöz.

 9. csupicsipi

  Van egy 14 éves szobafenyőm. 6 éve 2 csucsa nőtt, az egyiken már két emelet is van, a másikon, most jön egy 5 ujjú levél. Mit csináljak vele?

  Kösz: Csupicsipi

 10. puskás mónika

  köszönöm a segítséget

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  A szobafenyő nem könnyen tartható növény. A megvásárolt növényt, ami általában síma tőzegben van, ültesse át A típusú (savanyú) virágföldbe. Közepes vízigényű növény, nagyon fontos, hogy a cserépföldet soha ne öntözze túl és ne hagyja kiszáradni sem. 8-16 fokos hőmérséklet és a páradús levegő a számára megfelelő. Nyáron a legjobban teszi, ha az erős napfénytől védett helyre kiteszi a szabad levegőre, és őszig ott tartja. A száraz levegőjű szobában naponta a lombozat párásításával segíthet rajta. Ha egyirányból kapja a napfényt, akkor hetente forgatni kell, máskülönben a fény felé nyúlva elferdül.

 12. puskás mónika

  érdeklődnék egy szobafenyőnek mekkora a vízigénye,és milyen gondozást igény
  Tisztelettel.Puskás Mónika