Levélpetrezselyem betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Kovács Zoltán!

  Elmondása alapján a növények a petrezselyem peronoszpóra tüneteit mutatják. A petrezselyem levelein hasonló elváltozást csak a lisztharmat okozhatna, de ezt tapasztalatai alapján kizárta. Az őszi és kora tavaszi időszak (hűvös, párás) egyébként is kedvez a fent említett kórokozó terjedésének. Védekezésre a Dithane DG Neo-Tec nevű készítmény engedélyezett. A lombpermetezést a gomba számára kedvező környezeti feltételek beálltakor kell elkezdeni (már néhány levélkénél), és kb. 7-10 naponként megismételni. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (ez esetben 21 nap) mindenkor szigorúan szem előtt kell tartani!!!

 2. Kovács Zoltán

  Üdvözlöm

  Levélpetrezselyem termesztéssel foglalkozunk, és az utóbbi időben egyféle betegség kezdett elterjedni a veteményesben. Először tavaly ősszel jelent meg a fólia alatti zöldségesben, majd néhány nappal ezelőtt újra megjelent. A tünet a lisztharmatra emlékeztet, de míg a lisztharmat a levelek szárán jelenik meg elsősorban, ez kizárlólag a levelek alsó felén található. Olyan szürkésfehér, szemcsés por alakú bevonat a levelek alsó részén, míg a levél túloldalán a bevonattal azonos területen sárga folt látható. Mikor ősszel elkezdődött ez a betegség, akkor egy-két hét alatt a fólia alatt az összes petrezselyemlevélen megjelent, és akkor az egész fóliában átható szag terjengett, leginkább a halszagra emlékeztetett.
  Az lenne a kérdésem, hogy mi ez a betegség, és hogyan lehetne kezelni/megelőzni ezt a betegséget. Egyébként a környékünkön többen is foglalkoznak levélpetrezselyem termesztéássel, és ez a betegség szinte járványszerűen megjelent a többieknél is.