Előrejelzés 2020

 • 2020. évi 6. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 6. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  A lisztharmatok évtizedét éljük és ezt az erkélyre kiültetett árvácska is bizonyítja. Valószínűleg már az őszi palántákkal hoztuk be a fertőzést. Most tavasszal, a télies körülmények ellenére is be tudott indulni ez az elvileg melegkedvelő gomba. Nemsokára muskátli vagy petúnia kerül a helyére, nem érdemes permetezni. Ahol nagyobb területen lépett fel a fertőzés, ott a kontakt kénes gombaölők (lásd lent) vagy a felszívódó Amistar, Topas 100 EC, Taser 250 SC, melyek engedélyezettek a...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. április 4-10.
  Növényvédelmi teendők – 2020. április 4-10.

  Szakmai beszélgetéseink során abban valamennyien egyetértettünk, hogy 2020-ban sok gondunk lesz a különféle rágó és szívó kártevőkkel. A tél kifejezetten enyhe volt, és még a mostani lehűlés az éjszakai fagyokkal sem gyéríti őket igazán. 

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 28.- április 3.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 28.- április 3.

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat felmelegedést ígér. Igaz, hogy csak egy hétig tart majd, de ez a rövid idő éppen elég lesz a tujafúró aranymoly és a selyemfényű puszpángmoly károsításának felgyorsítására. Mindkettő kis hernyó alakban telelt át. 

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 21-27.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 21-27.

  Bátran elmondhatjuk, hogy gyümölcsöseink első számú „közellensége” a monília. A kijelentést alátámasztja, hogy minden fafajon – köztük a különböző fajtákon is – károsít, és az ellene való védekezés sikere sok tényező függvénye: meteorológiai, a gyümölcsös fekvése, a talajadottságok, a fák kondíciója stb. Az előrejelzés szakterületen végzett munkám során sok, üzemi méretű és házikerti gyümölcsösben gyűjtöttem tapasztalatot, de moníliamentes ültetvényt sohasem találtam.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 2. növényvédelmi felhívás
  2020. évi 2. növényvédelmi felhívás

  Egy angol cikk szerint jóval nagyobb jelentősége van egyes vadon élő rovaroknak az almatermésűek beporzásában mint eddig hittük. Sajnos a beporzó rovarok száma tovább csökkent 2019-ben. Közülük is a legnagyobb mértékben azok a poszméhek sínylették meg a felmelegedést, melyek az élelmiszernövények harmadának a beporzásáért felelősek. Kutatások indultak meg pl. a beporzók számára táplálékot adó fászsárú növények nemesítésére, méhlegelő magkeverékek összállítására, stb.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 14-20.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 14-20.

  Az időjárás szeszélyei, a viharos szelek, számottevő hőmérsékle-tingadozás, stb. ellenére feltartóztathatatlanul megérkezett a tavasz. A gyümölcsfák rügyei duzzadnak, sőt, az őszibarack, mandula első virágai is megjelentek. Ilyenkor kell nagy figyelmet fordítani több károsítóra, úgy mint a tafrinás levélfodrosodás és a lisztharmat jelenleg még lappangó, de később kibontakozó tüneteinek megjelenésére. A fás részeken élősködő pajzstetvekre is gondolni kell. Kezdjük tehát az őszibarack főbb...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 7-13.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 7-13.

  A talajfertőtlenítés ideje rövidesen elérkezik. Ehhez tudni kell, hogy talajainkban sokféle kártevő, drótférgek, cserebogár pajorok, fonálférgek stb. él és károsít, alkalmanként tetemes pusztítást okozva.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 1. felhívás melléklete
  2020. évi 1. felhívás melléklete

  Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot ( a rézgálicot avagy a kék követ) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, a mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható: Bordói Por, Bordói Extra, Bordomet DG, Bordóilé Neo SC, Bordóimix DG, Cuprogard DG, stb.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 1. növényvédelmi felhívás
  2020. évi 1. növényvédelmi felhívás

  A szomszéd is megerősítette, valóban virágzó kajszit fotóztam tegnap az utcáról, a Gellért hegy déli lejtőjén lévő kertben. A tavalyi levelek felett már az idei rózsahajtás is 8-10 cm-es. Megérkezett a tavasz! Ám ha a kert közepén álló, időjárásnak kitett levélzellerre gondolok, melyről nyár óta folyamatosan tépkedhetem a leveleket, akkor abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán elkezdődött-e a tél? Mai fénykép. A fák felszínén áttelelő károsítókat sem gyérítették a fagyok, érdemes elvégezni...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 1-6.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 1-6.

  Üdvözlöm régi és új Olvasóimat! Március elsején beköszöntött a meteorológiai tavasz, felemás telet hagyva hátra. A hosszan tartó felmelegedés hatására kerti növényeink is szinte feléledtek: duzzadtak a fák és bokrok rügyei és a hóvirágon kívül az ibolya is virágozni kezdett. Ám ne örüljünk túl korán, mert a jelzett dátum ellenére még számíthatunk télies időjárásra.

  Olvass tovább
Showing 1 to 10 of 10 (1 Page)