Szaporítás

  • Gyümölcsfák átoltása
    Gyümölcsfák átoltása

    A tavaszi oltás sikerének záloga, hogy az alany nedvkeringése már beinduljon, viszont az oltóvessző nyugalomban legyen. Ehhez a meghonosítani kívánt fajtáról az oltóvesszőt korábban, a fagyok beállta előtt, vagy közvetlenül az után kell megszedni, és az oltásig hűtőszekrényben tárolni.Teljes átoltásA gyümölcsfák átoltása lehet teljes vagy részleges. Teljes átoltáskor a rövid csonkra metszett vázágakba, vagy fiatalabb fa esetében (idejében észrevett rossz fajtaválasztás esetén) a törzsbe...

    Olvass tovább
  • Ivartalan szaporítási módok IV.: Az alvószemzés
    Ivartalan szaporítási módok IV.: Az alvószemzés

    A szemzés speciális oltási mód, amely során a gyökeret adó alanyra egyetlen rügyet oltunk a hozzá tartozó hajtásdarabbal. Gyors és hatékony eljárás, a gyümölcsfák szaporításának leggyakoribb módja.ElőkészületekA sikeres forradás feltétele az egészséges, jól fejlett, megfelelő vízellátottságú alany és szemzőhajtás. Az oltásforradást a farész és a háncs között kambium aktív osztódása idézi elő, ezért az oltási komponenseknek jó egészségi állapotban kell lenniük. A megfelelő vízellátottságú...

    Olvass tovább
  • Oltófogóval könnyebb az oltás
    Oltófogóval könnyebb az oltás

    Plesa László szentendrei vállalkozó találmányai nem ismeretlenek a magyar oltványkészítők körében, oltókészülékei Németországban, Brazíliában, Franciaországban és az Egyesült Államokban is kelendő árucikkek. Ha valaki a kiskertjében szeretné megpróbálni az oltást, nem kell a nagy készülékre beruháznia. Elegendő a Plesa-2 kézi oltófogót megvásárolnia, aminek használata nem igényel különösebb kézügyességet, hozzáértést, mégis pontosan hatékonyan végezhető el vele az oltási művelet. A mozgató...

    Olvass tovább
  • Ivartalan szaporítási módok III. : Sarj, indanövény, hagyma, gum
    Ivartalan szaporítási módok III. : Sarj, indanövény, hagyma, gum

    Egyes növények természetes szaporodási módja a sarjképzés. Attól függően, hogy a sarj hol jelenik meg, gyökér-, illetve tősarjról beszélünk.Tősarj. A tősarj a gyökérnyak rügyeiből tör elő, amely idővel gyökereket fejleszt, illetve azon is rügyek jelennek meg. Az anyanövény tövét kibontva a gyökerekkel rendelkező tősarjak eltávolíthatók, és eltelepíthetők, belőlük teljes értékű növény fejlődik. Többek között ily módon is szaporítható a málna, és talán ez a legegyszerűbb módja.Gyökérsarj. A...

    Olvass tovább
  • Ivartalan szaporítási módok II. : Bujtás és tőosztás
    Ivartalan szaporítási módok II. : Bujtás és tőosztás

    A bujtás a gyökereztetésnek azon módja, amikor a gyökereztetni kívánt szárrészt nem választjuk le az anyanövényről az újonnan képződött járulékos gyökerek megjelenéséig, amelyek lehetővé teszik azt, hogy az utódnövény képes legyen az önálló életre.A bujtást általában hosszú vesszőjű, indájú gyümölcstermő (málna, szeder) és egyes dísznövények (törpemandula, klemátisz, orgona, füge) esetében végezzük. Némely szobanövénynél (pl. Dieffenbachia) a légbujtást alkalmazhatjuk. A bujtás jó eredésének...

    Olvass tovább
  • Ivartalan szaporítási módok I. : A dugványozás
    Ivartalan szaporítási módok I. : A dugványozás

    A növények ivaros szaporítási módja a magvetés, de nem minden növény magja csírázik jól, ezért sikeresebb lehet valamely vegetatív rész, hajtás, levél, gyökér, sarj, hagyma, vagy gumó meggyökereztetése. A nemesített fajták, különösen a hibridek nem hoznak csíraképes magot, így ezeknél a növényeknél kizárólag a vegetatív szaporítás jöhet szóba. Az egyes növényfajoknál más és más módszer hoz eredményt, ezért jó, ha tudjuk, melyik növénynél melyiket válasszuk annak érdekében, hogy szaporítási...

    Olvass tovább
  • Amit a vetőmagról tudni kell
    Amit a vetőmagról tudni kell

    A kertészeti vetőmag-termesztés az 1800 évek végén élte virágkorát Magyarországon. A második világháború utáni években a termelés visszaesett, majd a hatvanas években nagygazdaságok foglalkoztak vele. Manapság az árutermelő kertészek számára az úgynevezett profi vetőmagokat külföldi, elsősorban holland és dán cégek nyújtják, amelyek néhány fajból nálunk is termeltetnek vetőmagot (pl. zöldborsó, csemegekukorica). A magyar zöldségfajták java része a Zöldségtermesztési Kutató Intézet nevéhez...

    Olvass tovább
Showing 1 to 7 of 7 (1 Page)