Zöldségtermesztés

 • 5 tévhit a hidropóniáról!
  5 tévhit a hidropóniáról!

  Első tévhit: Sok vizet fogyaszt A Green Drops Hidropónia használata egy rendkívül víztakarékos növénytermesztési mód. A rendszerben állandó mennyiségű, 90 liter víz kering, csak a minimális párolgást és növények növekedéséhez szükséges tápoldatos vizet kell hetente pótolni, ami kb. 5 liter. A szabadföldi locsolásnál a víz elfolyik, esetünkben viszont a rendszerben keringő víz újra hasznosul. Ez a vízmennyiség 3 hónapig használható, utána érdemes lecserélni, mivel jellemzően ennyi idő alatt...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 21. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 21. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  A nehéz tavaszi kezdet után szerencsésen alakult a növényvédelmi év. Bár nagyon rapszodikusan, de még esőt is kaptunk. Szerencsére a kánikulai melegben és a szelektől gyorsan felszáradtak a levelek. A gombák és a baktériumok így nem fertőztek járványszerűen, a rovarok, atkák pedig „hozták a megszokott formájukat”.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 9. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 9. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  ► Egyre több vetőmag kerül az ágyásokba és lassan a palántázások is beindulnak. A vetés és a palántázás előtti talajmunkáknál talajlakó kártevőkkel is találkozhatnak. Ez az évek óta rendszeresen zöldségekkel bevetett parcellákban okozhat gondot, mert ezekben gyakran felszaporodhatnak a drótférgek, a legyek és a cserebogarak lárvái.

  Olvass tovább
 • A friss zöldségmag lelkesebb
  A friss zöldségmag lelkesebb

  Ilyenkor előkerülnek a régebbről megmaradt zöldség, virág vetőmagok. Elvessük-e  – gyakori dilemma? Vajon meddig érdemes őrizni a magvakat anélkül, hogy elveszítenék csírázási képességüket. 

  Olvass tovább
 • 2020. évi 2. növényvédelmi felhívás
  2020. évi 2. növényvédelmi felhívás

  Egy angol cikk szerint jóval nagyobb jelentősége van egyes vadon élő rovaroknak az almatermésűek beporzásában mint eddig hittük. Sajnos a beporzó rovarok száma tovább csökkent 2019-ben. Közülük is a legnagyobb mértékben azok a poszméhek sínylették meg a felmelegedést, melyek az élelmiszernövények harmadának a beporzásáért felelősek. Kutatások indultak meg pl. a beporzók számára táplálékot adó fászsárú növények nemesítésére, méhlegelő magkeverékek összállítására, stb.

  Olvass tovább
 • Kis kertekbe burgonya-tornyot
  Kis kertekbe burgonya-tornyot

  Azért mert szűkös kert, még nem kell lemondani, az olyan nagy területi igényű növények termesztéséről, mint például a burgonya. Kis területfoglalást, könnyebb betakarítást jelent és közben a viszonylag magas hozamot ígér a burgonya-torony. Látványra hasonlít az eper–toronyra, a különbség annyit, hogy ennél a zöld csak felül van, míg az eprek a torony oldalán is kandikálnak.

  Olvass tovább
 • Nyárvégi hajrá a veteményesben
  Nyárvégi hajrá a veteményesben

  A nyár idéző nappali meleg, ne tévesszen meg senki a nap egyre laposabban halad a kerítés felett Itt az ősz, ezzel együtt, a földben áttelelő zöldségek vetésének az ideje. A korai betakarítás reményében most, szeptemberben kellene a sóskát, petrezselymet, póréhagymát, fehérrépát, retket vetni. Szeptemberben ugyanis a talaj még mindig meleg ahhoz, hogy gyors csírázás meginduljon.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/10
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/10

  Nem szoktunk hozzá az ideihez hasonló nedves és hűvös tavaszhoz. Az őszibarack nemrégen kibújt levélkéinek a fotója ma készült. Tafrinások. Úgy tűnik, hogy néhány profi sem bírt a gombával. Az agroinform.hu oldalán látható képeket Révfülöp határában fényképeztem az országútról, piroslik az ültetvény a fodros levelektől. A kajszi gyümölcseiből sem lesz piacképes árú. A levéllyukacsosodás (sztigmina) gomba szokatlanul korán és erős nyomással jelentkezett Óbudán. A korábban írtam ezekről a...

  Olvass tovább
 • Paradicsom bakancsban
  Paradicsom bakancsban

  A paradicsom igazi amerikai sikernövény. Sok meglepetést képes okozni: gyorsan nő, bőven terem. Konyhakertben kötelező szereplő, de egy világos erkélyen nagyobb edényben, ha jó talajt kap, szépen gyarapszik.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/09
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/09

  Az Európai Unióban 2014-től kötelező az integrált növényvédelem alkalmazása. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy csak akkor nyúljunk a növényvédő szerekhez, ha már minden más védekezési lehetőséget kimerítettünk.

  Olvass tovább
 • Csata az aromakertben
  Csata az aromakertben

  A nálunk szokásos fűszerek többsége úgy viselkedik, mint a gyomnövények. Ha számukra kedvező környezetbe kerülnek, csatáznak, növekednek, terjeszkednek, vadul burjánzanak, s általában igyekeznek teljesen elfoglalni a rendelkezésükre álló helyet. Páldául egy menta/kapor párharcban nem tudni melyik növény kerekedik felül.Bárhol lehet fűszernövényt nevelni, világos konyhaablakban egy cserépben, balkonládában vagy szabadföldi ágyásban.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/05
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/05

  Az egyik szemem sír, a másik nevet. A hónapok óta tartó szárazságban senyvednek a növények, de ebben az időjárásban idáig a monília és a tafrina sem okozott komoly gondot. Péntekre esőt jósolnak! A két gomba is beindulhat. Permetezést javaslok azoknak, akinek virágzik a meggyfája, a kajszija illetve ha tafrinára érzékenyek az őszibarack vagy a nektarin fái. Csak megelőzéssel lehet védekezni a két gomba ellen! (Lásd az előző felhívásokat.)

  Olvass tovább
 • Zöldségeskertben is fontosak a jó szomszédok
  Zöldségeskertben is fontosak a jó szomszédok

  Külön tudomány, hogy mely zöldségeket lehet problémamentesen ültetni vagy ültetni egymás. Igaz, hogy egyes növények megvédik egymást a betegségektől? Igen, bonyolult vegyi folyamatok réven egyes növények barátokat szereznek, akik mellett szeretnek élni és, ha egymás mellé kerülve, hasznos tulajdonságaik összeadódnak, több, jobb termést hoznak. De van fekete oldal is. 

  Olvass tovább
 • A petrezselyem nélkülözhetetlen
  A petrezselyem nélkülözhetetlen

  Petrezselyem nélkül nem létezik a magyar konyha, de a világban másutt is sokféle ételből érződik íze. A petrezselyem amúgy drága, két alfaja létezik: gyökér- és levélpetrezselyem. 

  Olvass tovább
 • Fokhagyma kertszegletbe
  Fokhagyma kertszegletbe

  A fokhagyma egészségjavító hatásáról már mindenki tud. Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása is. 

  Olvass tovább
 • Oltással a termésbiztonságért
  Oltással a termésbiztonságért

  Az oltás nem új keletű eljárás, és a palántanevelő üzemek kínálatában már régóta szerepelnek ilyen növények. A kertészek körében viszont - elsősorban a magasabb ár miatt - csak lassan terjednek. Egyre több termesztő számol viszont az egy alkalommal kifizetendő palántaár helyett a teljes termesztési idény kiadásaival, és ezzel a számítási módszerrel már a nagyobb biztonsággal termőő, nagyobb hozamokat szavatoló oltott növények kerülnek ki nyertesen az összehasonlításból.A föld alá és a föld...

  Olvass tovább
 • A kémhatás jelentősége a tápoldatozásban
  A kémhatás jelentősége a tápoldatozásban

  Mi a kémhatás? A kérdésre többféleképpen válaszolhatunk. A kémhatás a hidrogénion-koncentráció tízes alapú negatív logaritmusa; a tápanyagfelvételt és a növényi életfolyamatokat meghatározó tényező; viszonylag állandósult, de módosítható mutató; 1–14 skálán mérhetõ, mértékegység nélküli szám. A kémhatással kapcsolatban felmerülő fogalom a pufferképesség, azaz, hogy az adott közeg mennyire áll ellen a megváltoztatására irányuló hatással szemben. A talaj kémhatásának nagyon nagy az ellenálló...

  Olvass tovább
 • A zöldségtermesztés apró kellékei
  A zöldségtermesztés apró kellékei

  Az apróságok között említhetők a különféle jeltáblák és jelölő címkék, amelyek az elvetett, vagy kipalántázott zöldségfélék megkülönböztetését könnyítik meg. A többféle méretben kapható, T- vagy ceruza alakú, lapos műanyag jelölőkre alkoholos filccel írható fel a faj- vagy fajtanév, ami később lemosható és újraírható. A jobb minőségűek ellenálló műanyagból készülnek, így nem törnek, évekig használhatók. Az igényesebbek fémből készült jeltáblákból is választhatnak, amelyek lábai rozsdamentes...

  Olvass tovább
 • A spárga telepítése
  A spárga telepítése

  A spárga évelő növény, több éven át egyhelyben marad, ezért nagy gondot kell fordítani a terület talajának jó előkészítésére, tápanyaggal való feltöltésére.HomoktalajonA halványított spárga laza homoktalajon fejlődik jól, míg a zöldspárga a középkötött talajt kedveli. Ültetés előtt, az elővetemény lekerülése után végezzünk totális gyomirtást a területen (8-12 l/ha Glialka). A 60-70 centi mélyen elvégzett mélyszántás során bőséges (90-100 t/ha) istállótrágyát dolgozzunk a talajba, amely...

  Olvass tovább
 • Másodvetésű zöldségfélék 2.
  Másodvetésű zöldségfélék 2.

  SpenótA spenótból családi fogyasztásra a legcélszerűbb két-háromhetes időszakaszban többször keveset vetni. Szeptemberi szedésre, illetve átteleltetésre augusztus elején és közepén még elvethetjük a magját, jól eldolgozott, nedves talajba. Őszi szedésre az Ibis F1, a Trias F1 és a Vivos F1 fajták javasolhatók, áttelelőnek az Eszkimo-t, vagy a Parys F1-et vessük, 30-35 centi sortávolságra és 2-2,5 cm mélyre.VöröshagymaJúlius végétől augusztus közepéig vethető az áttelelő vöröshagyma, amellyel...

  Olvass tovább
Showing 1 to 20 of 24 (2 Pages)