Díszkert

 • Sárguló levelek ¬ SOS
  Sárguló levelek ¬ SOS

  A szóba- vagy kerti növények idő előtti levélsárgulását számos tényező okozhatja, élen jár a túlzott öntözés, vagy a vízhiány, a kevés fény, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás, a lakásban a huzat. Ha már észrevették a növény üzentét, cselekedjenek, hogy kedvébe járjanak. tünetek

  Olvass tovább
 • Augusztustól hajráznak a balkonnövények
  Augusztustól hajráznak a balkonnövények

  Az erejük teljében pompázó balkonnövények ismerői tudják, hogy a nyár derekától többet kell törődni a növényekkel. Ha magukra maradnak, s csak rutilból kapják a napi vízadagot a balkonládákban már gyengébben hoznak virágot a hónapok óta díszlő növények.

  Olvass tovább
 • Az orgona meghálálja a törődést
  Az orgona meghálálja a törődést

  Az orgonák legtöbbje elvadultan él a kerítések mentén. A poros bokrok egyedül tavasszal ékeskednek illatos virágaikkal. Bár többségük inkább töri, mint vágja az ágakat, de az orgonatolvajok tulajdonképpen jót tesznek bokrokkal. Ha nem jöttek, akkor az orgonák elvirágzása után metszeni kell.

  Olvass tovább
 • Biztos helyre való a kerti asztal
  Biztos helyre való a kerti asztal

  A kert nemcsak azért van, hogy gazdája beleszakadjon a munkába. A pihenőhelyeken jól esik üldögélni, heverészni, társasági életet élni. Az ilyen helyeken szilárd burkolatra van szükség, hogy állandóan vízszintesen álljon az asztal, ne billegjen az ülőalkalmatosság, stabil legyen a hintaágy. Szükség van még árnyékra is. Ezt 

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/15
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/15

  ► A parlagfű a gépi és a kézi kaszálás után ismét kihajt és még virágozni is fog, sőt a kaszálatlan társához képest még nagyobb eréllyel ontja majd a virágport. Éppen ezért a klasszikus gyomlálás, a kihúzás a legeredményesebb védekezési mód ellene.

  Olvass tovább
 • Nemcsak a japán juhar lehet a szolitermegoldás
  Nemcsak a japán juhar lehet a szolitermegoldás

  A kertet, a benne élő növényeket nem szabad állandó életközösségben tekinteni, érdemes időnként átalakítani. Ez nemcsak a virágágyások formájára, a bennük élő növények váltogatására vonatkozik. A fái, cserjéi tulajdonságait jól ismerő kertész metszőollóval, fűrésszel új fazont adhat növényeinek, ezzel nemcsak méretük, formájuk változtatható, de így jócskán átalakítható a kert látvány élménye is. Számos trükk létezik, – például a rejtett metszés –, amellyel ez az átmenet úgy oldható meg, hogy...

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/14
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/14

  Úgy egy hónapja írtam utoljára Önöknek, sokáig változatlan volt a növényvédelmi helyzet. Folyamatosan terjedtek a levéltetvek és rajzottak a gyümölcsmolyok (lásd az országos rajzási táblázatot).

  Olvass tovább
 • Az élő kerítés állandó munkát ad
  Az élő kerítés állandó munkát ad

  Épített, vagy élő legyen a kerítés, örök dilemma. Ha a feladatokat nézzük, akkor a növénykerítés biztosan több munkát ad, viszont természetes közeg. A cserjekerítéseket metszeni a kívánt magasság elérése után évente minél többször, de legalább kétszer szükséges. A telepítés után közvetlenül a talaj felszínétől arasznyi távolságra érdemes visszavágni a növényeket. A kívánt magasság eléréséig a sövényt évente kéthárom alkalommal nyírjuk.

  Olvass tovább
 • Meglepetések az új kertben
  Meglepetések az új kertben

  Sokak számára a kert egyfajta többlet vonzerőt jelent, ezért is üt ki ballul, ha a kerttel bajok vannak. Másoknak csak olyan nyűg, amit hajnalonta automata öntöz, kertész nyír, műtrágyáz. Sok meglepetést okozhat az új, de régi tulajdonosoknak is a kert. Legyen szó új társas, egyedi házról, vagy használt ingatlan megvételéről.

  Olvass tovább
 • Sövény, de miből?
  Sövény, de miből?

  Az új sövények tulajdonosainak mindenekelőtt türelmesnek kell lenni, mert zöld fal kialakulásához idő kell. Némelyik sövény évtizedes várakozás után lesz teljes. Akinek sürgős a takarás, legjobb, ha a mostanában divatossá váló Turkesztáni szilt (Ulmus pumila var. arborea) választja. 

  Olvass tovább
 • Árnyék a teraszon
  Árnyék a teraszon

  Különösen a hosszan napos terasz árnyékolásán is el kell gondolkodni, különben nyáron csak a késői órákban lehet az amúgy kellemes környezetben megmaradni. A legegyszerűbbnek a mesterséges árnyékolás tűnik, de egy igazi növénykedvelő nem hagyhat ki egy újabb terepet, ahol kedvenceit futtathatja.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/12
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/12

  Nincs változás. Óbudán ma reggel is esett, majd egész nap szitált az eső. A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben. Az esők és a szelek miatt megsérült a kis gyümölcsök viaszrétege, bőrszövete, így már közvetlenül a termést veszélyeztetik a kórokozók. Talán péntek-szombat környékén lesz néhány csapadékmentes fél nap…

  Olvass tovább
 • Kesztyűs kézzel a rózsakertek védelmében
  Kesztyűs kézzel a rózsakertek védelmében

  Húzzon kesztyűt, és vásároljon permetezőkészüléket, aki rózsát vesz kertjébe. A rafinált metszést, kitartó gondozást igénylő ősi növény meghálálja a törődést.

  Olvass tovább
 • Költöző növények
  Költöző növények

  Az új helyre költöző kertbarátoknak, és persze az ilyenkor bekerülő növényeknek is meg kell szokni új környezetüket. Ahogy az új helyen első alkalommal sikerül megtapasztalni, minént lombosodnak a fák, kiderül, amit félárnyékos helynek gondoltunk, azt alig éri a nap. Ilyenkor kiderül, hogy a föld szintjén élő növények leginkább féloldalasok lesznek.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/09
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/09

  Az Európai Unióban 2014-től kötelező az integrált növényvédelem alkalmazása. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy csak akkor nyúljunk a növényvédő szerekhez, ha már minden más védekezési lehetőséget kimerítettünk.

  Olvass tovább
 • Időben meg kell állítani a hangyakaravánt
  Időben meg kell állítani a hangyakaravánt

  A hangyák kiváló idő- és levéltetűjósok, valamint összeszedik a morzsákat. Ezzel nagyjából be is fejezhető az emberközelben élő fura kis jószágok dicsérete.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/08
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/08

  „Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, Nagyot koppan akkor, azután elhallgat.” Arany János a cserebogarakról írhatott a versében. 

  Olvass tovább
 • Tüsszögtető gyep
  Tüsszögtető gyep

  Ahol berreg a fűnyíró, ott gyakorta hallik a tüsszögés is. Az ezt kiváltó fűallergia ugyanis nagyon gyakori jelenség, s mivel májustól őszig folyamatos a fűfélék virágzása, így a fűnyíró nemcsak vágja a szálakat, de vadul keveri az éppen beérett virágport. 

  Olvass tovább
 • Csata az aromakertben
  Csata az aromakertben

  A nálunk szokásos fűszerek többsége úgy viselkedik, mint a gyomnövények. Ha számukra kedvező környezetbe kerülnek, csatáznak, növekednek, terjeszkednek, vadul burjánzanak, s általában igyekeznek teljesen elfoglalni a rendelkezésükre álló helyet. Páldául egy menta/kapor párharcban nem tudni melyik növény kerekedik felül.Bárhol lehet fűszernövényt nevelni, világos konyhaablakban egy cserépben, balkonládában vagy szabadföldi ágyásban.

  Olvass tovább
 • A tavaszi virágok nektárral és pollennel is csábítanak
  A tavaszi virágok nektárral és pollennel is csábítanak

  Amint egyre melegebbek a nappalok, előbújnak a beporzó rovarok méztermelés segítő növényeket keresnek, olyanokat, amelyek bőséges és nagyvonalú virágzással, nektárban és virágporban gazdag terítékkel szolgálnak. Ahhoz, hogy az egész szezonban a döngicsélők igényeit kielégítsék, itt egy csokornyi növény, amellyel a kertbe csalogathatók, ha kedvelik a rovarok zümmögését hallgatni.

  Olvass tovább
Showing 1 to 20 of 434 (22 Pages)