Díszkert

 • Fontosabb változások a kiskertben használható növényvédő szerek engedélyokirataiban
  Fontosabb változások a kiskertben használható növényvédő szerek engedélyokirataiban

  Több növényvédő szer engedélyokiratát is módosították. Most csak azokat sorolom fel amelyeknél a változtatás címkézési előírásokkal is jár. („ A határozat véglegessé válását követően gyártott tételek a jelen határozat alapján készült és jóváhagyott címkeszöveggel kerülhetnek forgalomba.”)

  Olvass tovább
 • Fonalférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben
  Fonalférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben

  A kertészeti kultúrákban a talajban kifejlődő károsítók jelentős károkat tudnak okozni. A legfontosabb kártevők a lárva vagy pajor fejlődési alakban a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak, egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel - házikerti körülmények között komposzttal, szerves trágyával, üzemi körülmények között tőzeggel, szerves trágyával – dolgozunk, akkor a károsítók...

  Olvass tovább
 • Nemastar, Nematop- fonálférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben
  Nemastar, Nematop- fonálférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben

  A kertészeti kultúrákban a talajban kifejlődő károsítók jelentős terméskiesést tudnak okozni. A legfontosabb kártevők lárva vagy pajor alakban a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak. Egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel – házikerti illetve üzemi körülmények között komposzttal, szerves trágyával, tőzeggel– dolgozunk, akkor a károsítók fokozottabb jelenlétével kell...

  Olvass tovább
 • Most kell a tulipánt duggatni
  Most kell a tulipánt duggatni

  A tavasszal először virágzó növények gumóit, hagymáit a nyár második felén kell az ágyásokba duggatni. Ilyenkor át kell vizsgálni a hagymaiskolában lévő példányokat is, az életre való nagyobbak felsőbb osztályba lépve, mehetnek a virágzásra várók közé, a gyengébbek maradnak, vagy tavaszig száraz pihenőre vonulnak. A feledékeny kertésznek azonban erősen ajánlható, hogy az óraműpontossággal megjelenő növények ültetési helyéről érdemes térképvázlatot is készítsen, így nem okozhatnak...

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/18
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/18

  Az ültetvényekben is küzdenek a növényvédősök. Ők, a „profik” hozzájuthatnak a II. illetve az I. kategóriás szerekhez is, könnyebb helyzetben vannak, gondolhatnánk. De az augusztus eleji mogyoródi szőlős konferencián több növényorvossal is beszélgettem és volt aki már a 10. permetezésen is túl volt (igaz, hogy az érzékeny kövidinkánál). 

  Olvass tovább
 • Sárguló levelek ¬ SOS
  Sárguló levelek ¬ SOS

  A szóba- vagy kerti növények idő előtti levélsárgulását számos tényező okozhatja, élen jár a túlzott öntözés, vagy a vízhiány, a kevés fény, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás, a lakásban a huzat. Ha már észrevették a növény üzentét, cselekedjenek, hogy kedvébe járjanak. tünetek

  Olvass tovább
 • Augusztustól hajráznak a balkonnövények
  Augusztustól hajráznak a balkonnövények

  Az erejük teljében pompázó balkonnövények ismerői tudják, hogy a nyár derekától többet kell törődni a növényekkel. Ha magukra maradnak, s csak rutilból kapják a napi vízadagot a balkonládákban már gyengébben hoznak virágot a hónapok óta díszlő növények.

  Olvass tovább
 • Az orgona meghálálja a törődést
  Az orgona meghálálja a törődést

  Az orgonák legtöbbje elvadultan él a kerítések mentén. A poros bokrok egyedül tavasszal ékeskednek illatos virágaikkal. Bár többségük inkább töri, mint vágja az ágakat, de az orgonatolvajok tulajdonképpen jót tesznek bokrokkal. Ha nem jöttek, akkor az orgonák elvirágzása után metszeni kell.

  Olvass tovább
 • Biztos helyre való a kerti asztal
  Biztos helyre való a kerti asztal

  A kert nemcsak azért van, hogy gazdája beleszakadjon a munkába. A pihenőhelyeken jól esik üldögélni, heverészni, társasági életet élni. Az ilyen helyeken szilárd burkolatra van szükség, hogy állandóan vízszintesen álljon az asztal, ne billegjen az ülőalkalmatosság, stabil legyen a hintaágy. Szükség van még árnyékra is. Ezt 

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/15
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/15

  ► A parlagfű a gépi és a kézi kaszálás után ismét kihajt és még virágozni is fog, sőt a kaszálatlan társához képest még nagyobb eréllyel ontja majd a virágport. Éppen ezért a klasszikus gyomlálás, a kihúzás a legeredményesebb védekezési mód ellene.

  Olvass tovább
 • Nemcsak a japán juhar lehet a szolitermegoldás
  Nemcsak a japán juhar lehet a szolitermegoldás

  A kertet, a benne élő növényeket nem szabad állandó életközösségben tekinteni, érdemes időnként átalakítani. Ez nemcsak a virágágyások formájára, a bennük élő növények váltogatására vonatkozik. A fái, cserjéi tulajdonságait jól ismerő kertész metszőollóval, fűrésszel új fazont adhat növényeinek, ezzel nemcsak méretük, formájuk változtatható, de így jócskán átalakítható a kert látvány élménye is. Számos trükk létezik, – például a rejtett metszés –, amellyel ez az átmenet úgy oldható meg, hogy...

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/14
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/14

  Úgy egy hónapja írtam utoljára Önöknek, sokáig változatlan volt a növényvédelmi helyzet. Folyamatosan terjedtek a levéltetvek és rajzottak a gyümölcsmolyok (lásd az országos rajzási táblázatot).

  Olvass tovább
 • Az élő kerítés állandó munkát ad
  Az élő kerítés állandó munkát ad

  Épített, vagy élő legyen a kerítés, örök dilemma. Ha a feladatokat nézzük, akkor a növénykerítés biztosan több munkát ad, viszont természetes közeg. A cserjekerítéseket metszeni a kívánt magasság elérése után évente minél többször, de legalább kétszer szükséges. A telepítés után közvetlenül a talaj felszínétől arasznyi távolságra érdemes visszavágni a növényeket. A kívánt magasság eléréséig a sövényt évente kéthárom alkalommal nyírjuk.

  Olvass tovább
 • Meglepetések az új kertben
  Meglepetések az új kertben

  Sokak számára a kert egyfajta többlet vonzerőt jelent, ezért is üt ki ballul, ha a kerttel bajok vannak. Másoknak csak olyan nyűg, amit hajnalonta automata öntöz, kertész nyír, műtrágyáz. Sok meglepetést okozhat az új, de régi tulajdonosoknak is a kert. Legyen szó új társas, egyedi házról, vagy használt ingatlan megvételéről.

  Olvass tovább
 • Sövény, de miből?
  Sövény, de miből?

  Az új sövények tulajdonosainak mindenekelőtt türelmesnek kell lenni, mert zöld fal kialakulásához idő kell. Némelyik sövény évtizedes várakozás után lesz teljes. Akinek sürgős a takarás, legjobb, ha a mostanában divatossá váló Turkesztáni szilt (Ulmus pumila var. arborea) választja. 

  Olvass tovább
 • Árnyék a teraszon
  Árnyék a teraszon

  Különösen a hosszan napos terasz árnyékolásán is el kell gondolkodni, különben nyáron csak a késői órákban lehet az amúgy kellemes környezetben megmaradni. A legegyszerűbbnek a mesterséges árnyékolás tűnik, de egy igazi növénykedvelő nem hagyhat ki egy újabb terepet, ahol kedvenceit futtathatja.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/12
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/12

  Nincs változás. Óbudán ma reggel is esett, majd egész nap szitált az eső. A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben. Az esők és a szelek miatt megsérült a kis gyümölcsök viaszrétege, bőrszövete, így már közvetlenül a termést veszélyeztetik a kórokozók. Talán péntek-szombat környékén lesz néhány csapadékmentes fél nap…

  Olvass tovább
 • Kesztyűs kézzel a rózsakertek védelmében
  Kesztyűs kézzel a rózsakertek védelmében

  Húzzon kesztyűt, és vásároljon permetezőkészüléket, aki rózsát vesz kertjébe. A rafinált metszést, kitartó gondozást igénylő ősi növény meghálálja a törődést.

  Olvass tovább
 • Költöző növények
  Költöző növények

  Az új helyre költöző kertbarátoknak, és persze az ilyenkor bekerülő növényeknek is meg kell szokni új környezetüket. Ahogy az új helyen első alkalommal sikerül megtapasztalni, minént lombosodnak a fák, kiderül, amit félárnyékos helynek gondoltunk, azt alig éri a nap. Ilyenkor kiderül, hogy a föld szintjén élő növények leginkább féloldalasok lesznek.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/09
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/09

  Az Európai Unióban 2014-től kötelező az integrált növényvédelem alkalmazása. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy csak akkor nyúljunk a növényvédő szerekhez, ha már minden más védekezési lehetőséget kimerítettünk.

  Olvass tovább
Showing 21 to 40 of 459 (23 Pages)