Author: "Pap Edina"

 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 11.-17.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 11.-17.

  A kitartó esőzés ellenére a növényvédelmi tevékenységünk a kártevők elleni küzdelemről szól. Bátran mondhatjuk: a 2020-as év a kártevők éve.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.

  A szőlő zöldmunkái során szinte minden dűlőben találkozhatunk a lisztharmat első tüneteivel, jelenleg főképp a két kifejezetten fogékony fajtán, a Kékfrankoson és a Zöld Veltelínin. Egyelőre a fürtök apró bogyóin észleltük a kórokozó jelenlétét.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.
  Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.

  Zöldségeskertjeinkben a különféle zöldségek a hosszan tartó esőzések után jó erőben, látszólag egészségesen fogadják a gazdát. Tüzetesen áttekintve azonban gyakran találkozhatunk különböző károsítók tüneteivel.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 20-26.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 20-26.

  Még az esős időszak - a szinte naponta hulló kisebb esőkkel, néha zivatarral - sem hozott a gomba- és baktériumos betegségek számára kedvező körülményeket. Ritkán láthatóak a körtelevélrozsda kezdetben még apró, narancssárga foltjai.  Igaz ez akkor is, ha a téli gazdaként ismert borókafélék a körtefa közvetlen közelében találhatók.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 12-18.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 12-18.

  Szőlőterületeken járva öröm tölti el az embert. Szinte minden dűlőben egészséges, erőtől duzzadó tőkék fogadnak. Sehol egy károsító „nyoma”. A hosszan tartó, immár közel 10 hónapos  szárazság a nagyon mélyen gyökerező növények számára nem jelentett problémát. Ebben a környezetben a kifejezetten fogékonyként ismert Kékfrankoson sem látható a lisztharmat tünete sem a lombozaton, sem a fürtökön.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.

  Bátran elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek megoldatlan, súlyos növényvédelmi kérdései között a nyugati dióburok-fúró légy tömeges felszaporodása, az ellene való hatékony védekezés lehetőségeinek kihasználása, az alkalmazott technológia ismerete sem lesz elégséges a probléma megoldásához. A kártétel mértékének jelentős csökkentésére azonban minden eszközt igénybe kell vennünk és együttműködnünk. Összefoglaló a nyugati dióburok fúró légy elleni védekezés lehetőségeiről.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők 2020. május 29.-június 5.
  Növényvédelmi teendők 2020. május 29.-június 5.

  Kertjeinkben az általában ismert betegségek, a levélfodrosodás, lisztharmat, varasodás, körterozsda, stb. fertőzöttségének erőssége a hosszan tartó száraz időszak következtében jelentősen elmarad a sokéves átlagtól. Annál gyakrabban találkozhatunk sokféle, néha tömegesen károsító kártevővel (levéltetvek, vértetű, poloskaszagú darazsak, gubacs- és levélatkák, bogarak és lepkék lárvái stb.).

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 23-29.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 23-29.

  Az idei tavasz – mint már annyiszor –, bizony megtréfálta a kertészkedő embert. A tél enyhe volt, de később több alkalommal megismerhettük a fagyos éjszakák pusztítását. Növényeinket fejlődési stádiumuk, esetleg virágzás idején való érzékenységük szerint érte kár. 

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 16-22.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 16-22.

  A tapasztalatom az, hogy a Szaktanácsadás rovatba érkező érdeklődések, az egyéni növényvédelmi problémák egyre inkább általánossá válnak. Éppen ezért próbálok most néhányra válaszolni, a kiváltó okok, a károsodás nagysága és veszélyessége, a védekezés lehetőségeinek feltárásával. 

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 9-15.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 9-15.

  A vírusjárvány idején mérhetően csökkent a levegő szennyeződése és a CO2-kibocsátás. Jó hír ez minden természet- és környezetbarát embernek. Tudjuk, hogy a kertészkedők is tehetnek a jobb életfeltételeket biztosító, élhetőbb környezetért. Permetezzünk kevesebbet, használjuk az eddiginél ritkábban a kémiai növényvédő szereket!

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 2-8.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 2-8.

  Kertjeinkben egyes bokrok (bangiták, babérmeggy, orgona stb.) és a tavaszi évelők (pünkösdirózsa, díszhagyma, kései tulipánok, nőszirom stb.) virágzásában gyönyörködhetünk. Néhány gyümölcsfafaj sem hullatta még el a szirmait.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. április 25. – május 1.
  Növényvédelmi teendők – 2020. április 25. – május 1.

  Az egy héten belül is változó, jóval 20 oC feletti, a hét másik felében pedig alig 15 oC-os nappali hőmérsékletek és kifejezetten hideg, sokszor 0 oC fok alatti éjszakák nem tesznek jót a kerti növényeknek. Az időjárási jelzéseket figyelve sokan féltették átteleltetés után a szabadba vinni cserepes növényeiket (muskátli, leander stb.). Nem érzékenyek az említett lehűlésekre, többnyire még „téli álmukat alusszák”. Mostantól azonban már nem szabad várni, mert fejlődésüket hamarosan megkezdik. 

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi előrejelzés – 2020. április 18-24.
  Növényvédelmi előrejelzés – 2020. április 18-24.

  Az időjárás szélsőségei, az éjszakai lehűlések és a nappali felmelegedések kissé „összezavarták” a károsítókat is. A kertészkedők számára évről-évre jelentős károkat okozók, egyebek mellett a selyemfényű puszpángmoly, a tuja-aknázómoly, levéltetvek, körtelevél-bolhák stb. egyedszáma az előző évekhez képest csökkenő tendenciát mutat.  

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. április 11-17.
  Növényvédelmi teendők – 2020. április 11-17.

  Az éjszakai lehűlés ellenére nappal igazi tavaszban van részünk. Szerencsés az, akinek van kertje még akkor is, ha az csak „zsebkendőnyi”. A bezártságunkat feloldja és még sok örömöt is jelent.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. április 4-10.
  Növényvédelmi teendők – 2020. április 4-10.

  Szakmai beszélgetéseink során abban valamennyien egyetértettünk, hogy 2020-ban sok gondunk lesz a különféle rágó és szívó kártevőkkel. A tél kifejezetten enyhe volt, és még a mostani lehűlés az éjszakai fagyokkal sem gyéríti őket igazán. 

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 28.- április 3.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 28.- április 3.

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat felmelegedést ígér. Igaz, hogy csak egy hétig tart majd, de ez a rövid idő éppen elég lesz a tujafúró aranymoly és a selyemfényű puszpángmoly károsításának felgyorsítására. Mindkettő kis hernyó alakban telelt át. 

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 21-27.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 21-27.

  Bátran elmondhatjuk, hogy gyümölcsöseink első számú „közellensége” a monília. A kijelentést alátámasztja, hogy minden fafajon – köztük a különböző fajtákon is – károsít, és az ellene való védekezés sikere sok tényező függvénye: meteorológiai, a gyümölcsös fekvése, a talajadottságok, a fák kondíciója stb. Az előrejelzés szakterületen végzett munkám során sok, üzemi méretű és házikerti gyümölcsösben gyűjtöttem tapasztalatot, de moníliamentes ültetvényt sohasem találtam.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 14-20.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 14-20.

  Az időjárás szeszélyei, a viharos szelek, számottevő hőmérsékle-tingadozás, stb. ellenére feltartóztathatatlanul megérkezett a tavasz. A gyümölcsfák rügyei duzzadnak, sőt, az őszibarack, mandula első virágai is megjelentek. Ilyenkor kell nagy figyelmet fordítani több károsítóra, úgy mint a tafrinás levélfodrosodás és a lisztharmat jelenleg még lappangó, de később kibontakozó tüneteinek megjelenésére. A fás részeken élősködő pajzstetvekre is gondolni kell. Kezdjük tehát az őszibarack főbb...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 7-13.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 7-13.

  A talajfertőtlenítés ideje rövidesen elérkezik. Ehhez tudni kell, hogy talajainkban sokféle kártevő, drótférgek, cserebogár pajorok, fonálférgek stb. él és károsít, alkalmanként tetemes pusztítást okozva.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 1-6.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 1-6.

  Üdvözlöm régi és új Olvasóimat! Március elsején beköszöntött a meteorológiai tavasz, felemás telet hagyva hátra. A hosszan tartó felmelegedés hatására kerti növényeink is szinte feléledtek: duzzadtak a fák és bokrok rügyei és a hóvirágon kívül az ibolya is virágozni kezdett. Ám ne örüljünk túl korán, mert a jelzett dátum ellenére még számíthatunk télies időjárásra.

  Olvass tovább
Showing 41 to 60 of 88 (5 Pages)