2023. 04. 04.

vinceller_GB

Növényvédelmi teendők – 2023. április 1. hét.

A babérmeggy-sövényeken már észlelhető a vincellérbogár kártétele (nyitóképünkön). Igaz, még csak néhány karéjos rágás figyelmeztet a kártevő jelenlétére, ám érdemes felkészülni a védekezésre. A kártevő ellen a Lamdex, Decis, Karate Zeon Cs stb. készítmények javasolhatók.

A rózsabokrokon és néhány más dísznövényen már láthatóak a levéltetvek telepei. A meleg napok előcsalogatták őket. Minél előbb érdemes permetezni, a hatékonyság biztosan jobb lesz.

A hangyák rövidesen megkezdik a levéltetvek nyomában járva a gyümölcs- és díszfák felkeresését. Ennek megakadályozására helyezzenek sárga ragacsos csíkokat a fák törzsére.

A hangyák lakásainkban is megjelenhetnek, ellenük zárt térben használható háztartási készítményekkel védekezhetünk.

A selyemfényű puszpángmoly a téli védelmét szolgáló gyapjas takaróból kibújva megkezdte károsítását. A tartósabb felmelegedés során a biológiai védelemben jól bevált Dipel DF felhasználását javasolom. A készítményben lévő baktériumtoxin a lárvák (hernyók) bélcsatornájában fejti ki hatását. A lárvák elfertőződnek és elpusztulnak. A kezelést 10 napon belül érdemes megismételni. Ezt követően – mivel a kártevő fejlődése hosszan tart, és a hernyók elérhetik akár az 5 cm-es nagyságot –  érdemes rovarölő szert is használni (pl. Mospilan, Lamdex vagy mindkettő együtt).

Pikkelylevelű örökzöldjeink leggyakoribb tavaszi kártevői a tujafúró aranymoly és a szúbogarak. Az ellenük való védekezés több okból is nehéz. A kártevők fejlődésének nyomon követése és rejtett életmódja különleges figyelmet igényel.

A tujafúró aranymoly lárvái már enyhébb teleken, de leginkább tavasszal kezdenek károsítani az általuk készített aknában. Jelenleg a tünetes hajtásvégek eltávolítása javasolt. Vegyszeres védekezésre június közepétől kerüljön sor, mert a nőstények ezidőben rakják le tojásaikat. Mopilan 20 SG a javasolt készítmény.    

A szúbogarak ellen valójában nem tudunk védekezni. A látható apró lyukak a fa belsejében járatok sokaságához vezetnek. Oda a gázhatású készítmények tudnának bejutni. Ezek forgalmazása ma már tilos. A szúbogarak rajzásuk idején a szabadban elpusztíthatók lennének, de a rajzás kb. 5 hónapig tart.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó