2019. 04. 14.

Növényvédelmi teendők – 2019. április 11-17.

A napokig tartó meleg előcsalogatta a vadgesztenye-aknázómoly aranyszínű lepkéit, bár egyelőre csak kis létszámban vannak jelen. Elkezdődött a selyemfényű puszpángmoly áttelelő lárváinak kártétele is. A korai levéltetvek, a levélpirosító alma- és ribiszke levéltetű jellegzetes tünetei is szinte mindenütt láthatók.  

tafrina_szilva.jpgA jelentős lehűlés, a párás körülményeket előidéző esőkkel kedvező körülményeket teremt az őszibarack- és mandulafák tafrinás betegségének kialakulásához. Érdemes komolyan venni ezt a betegséget, hiszen egész évben jelen van a fákon. A levelek fodrosításával, deformálásával tömeges hullásával bizony kihat a termés minőségére és a mennyiségére is. Ezek a fák általában már elvirágoztak, kilombosodtak, ezért a felszívódó gombaölő szerek használatával megakadályozhatjuk a kórokozó terjedését. Ajánlott készítmények: Folicur Solo (feltételes forgalomban vásárolható, a monília ellen is hatásos), Score 250 EC (varasodás, lisztharmat és rozsdabetegségek ellen is kiváló) és a Tiuram Granuflow (feltételes forgalomban kapható, inkább kontakt szer, de hatása kiváló). A permetezést 18 C-fok feletti hőmérsékletre időzítsék, és legalább egy alkalommal ismételjék meg.

Kevesen ismerik a tafrina káros hatásának következményét, a szilvafák termésén okozott elváltozást, az ún. bábaszilvát. A terméskezdeményeken is látható a tünet, de június végéig kifejlődnek a kisebb uborkához hasonló szilvák, amelyek ráncos, éretlen felszínükön lisztszerű bevonat látszik. Az ilyen szilvák magnélküliek, részben lehullanak, részben a fán maradnak és az ágakba behatolva áttelelnek. A védekezést már most célszerű megkezdeni a fentiekben felsorolt gtujafuro-aranymoly1-kicsi.jpgombaölő szerek valamelyikével. 

A tujafúró aranymoly kártételét a hajtásvég elszáradása jelzi. Ellene permetezésre jelenleg a környezetbarát Runner 2F vagy a Dimilin 25WP vedlésgátló, illetve növekedésszabályozó rovarölő szerek használata javasolt.  A permetlébe keverjenek keserűsót vagy más magnézium-tartalmú lombtrágyát is. Ha betegség tüneteit is látni vélik, keverjenek Score 250 EC gombaölő szert is a permetlébe.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó