2019. 06. 26.

Meglepetések az új kertben

Sokak számára a kert egyfajta többlet vonzerőt jelent, ezért is üt ki ballul, ha a kerttel bajok vannak. Másoknak csak olyan nyűg, amit hajnalonta automata öntöz, kertész nyír, műtrágyáz. Sok meglepetést okozhat az új, de régi tulajdonosoknak is a kert. Legyen szó új társas, egyedi házról, vagy használt ingatlan megvételéről.

A régebbi, korábban más által birtokolt kert megvételével tulajdonképpen egyszerű a helyzet, mert a nem hozzáértő is nagyjából felmérheti, mit várhat. Folytatja, amit az előző tulajdonos megkezdett vagy részben, illetve teljesen új kertet épít. A legtöbb új építésű ház melletti kertről elsőként azt kell megtudni, hogy a talaj előkészítését, a növények telepítését, a műszaki tárgyak építését ki végezte. Ha szakosodott kertészek, akkor kisebb hibás kivitelezés, ezzel együtt a reklamáció esélye, ugyanis ők pontosan tudják, hogy milyen garanciális kötelezettségeik vannak, ezért inkább egyszer, de jól végzik el a munkát. A legtöbb baj forrása, ha nem profi kertészeket alkalmaznak, ekkor előfordulhat, hogy nem megfelelő a gyep talajának előkészítése, nem a kert használatának megfelelő fűmagot vetnek, rosszul kezelt évelő növények kerülnek a földbe, s nem mindig megfelelő módon készítik a kiülőket, játszó eszközöket, vízi kerteket, öntözőberendezéseket.

A bajok, hiányosságok általában nem az első hetekben derülnek ki, különösen sok lesz a meglepetés, ha késő ősszel költöznek az új lakásba. Éppen ezért fontos a lakás átvételekor tisztázni a kerttel kapcsolatok garanciális feltételeket.

A kert tulajdonosának fel kell ismerni a hibás kivitelezésre utaló tüneteket, s ekkor a helyszínen dönthet arról: a bizonytalan végkimenetelű reklamálásba kezd, avagy maga lesz úrrá a bajon. Nem egyszerű például eldönteni, hogy a telepítés után fél évvel mi történt a foltosodó gyeppel, avagy kinek a hibája, hogy a minden harmadik növény kiszárad a sövényben, és még sorolhatnánk a végtelenségig a vitára alkalmat adó eseteket.

Az új vagy leendő tulajdonos sokat tehet, de biztos, hogy az alku előtt kézbe vesz egy ásót, segítségével egy perc alatt megállapítható, hogy a gyepet az építés közben halmozódó, és a szétterített sittre, hulladékra vetették, vagy nem lesz vele évekig baj. Az biztos, hogy a jó gyepnek legalább 25-30 centiméter vastag termőtalajra van szüksége, s még az ilyen esetben sem mindegy, hogy a „hozott” föld alatt vannak-e meszes, cementes foltok. Ha közelebb hajolnak a fűcsomókhoz, láthatják, hogy középről apró, vékony, világoszöld szálak tömege. De csomó és csomó között a laikus számára is felfedezhető a különbség. Az ilyen talaj is okozhat kopasz foltokat, de az is, ha nem megfelelő fűmagkeveréket használtak, és az ilyen egyébként ősszel szépen mutató gyepet, a következő nyáron nem jól öntöznek. Még a megfelelő talaj előkészítés esetén is előfordulhat, hogy a szárazságot rosszabbul tűrő fajok is kerültek a gyepbe. Ezek víz nélkül, a száraz forróságban kipusztulnak.

Az előre elkészített kertekbe előszeretettel ültetnek különböző tűlevelűeket, tujákat. Ezekről jó tudni, hogy a csak néhány napja földbe került növény, még ha valami baja is van, csak hetek múlva mutatja a száradás tüneteit. Egy óvatos mozdulattal, meg kell markolni és meghúzni a fiatal növényt. Nem lenne szabad könnyen kijönni a földből. Az évelő és fás szárú növények, a telepítést követő tavaszi kihajtás után néhány héttel már megmutatják hibáikat. Ha egyöntetű, egészséges sövényállományból rögtön kiszárad néhány cserje, vagy fa, akkor lehet reklamálni. Valószínűleg ilyenkor a kertész-vállalkozó sem huzakodik, hozza az újat, s néhány perc alatt elvégzi a cserét. Ha viszont tavasszal kihajt a sövény, s csak a nyár végére szárad el, akkor valószínűleg az hibáztatható, aki a fiatal növényeket nem öntözte. A növényeket, gyepet táplálni, öntözni kell, s ez a tulajdonos kötelessége, akár maga, akár vállalkozóval végezteti.

Különösen az olyan új telepítésű gyepeknél, amelyek alá nagy mennyiségű bizonytalan eredetű talajt hoztak, fordul elő, hogy megjelennek a gombák. Előfordult már az is, hogy zöld trutymó árasztotta el. Ez baj, mert az algát a lápos talajjal hozták. A gyep rendszeres lakói a gombák. A nagyobbakkal, kalaposakkal, ha a füvet nem színezik el, elbír a fűnyíró. Ha viszont rendszeresen visszatérnek, és környezetükben elhal a fű, akkor ásónyomnyi mélyen ki kell cserélni a talajt. A gombafonalak sűrű szövedéke ugyanis blokkolja a füvek gyökereit. Vannak esetek, amikor kiírhatatlan a gomba, ekkor jobb földet cseréltetni a kivitelezővel.