Növényvédelmi teendők – 2015 március 20-27

Növényvédelmi teendők – 2015 március 20-27

Gazdabolt 2016. ápr. 18.

Az elmúlt napokban a szőlőkben járva a már megmetszett szőlőkön is az előző évi lisztharmat-járvány következtében sok barnafoltos vesszőt, az éréskori szürkepenész miatt pedig fehérre színeződött vesszőrészeket találtam. Nem voltak ritkák a feketerothadás tünetei sem. Mindez arra figyelmezteti a szőlőben érdekelt gazdákat, hogy vegyék komolyan a szőlőben is a lemosópermetezést.

A lemosópermetezéseket az alábbi módon végezzék el:

- lisztharmat ellen a kéntartalmú (pl. Thiovit Jet, Nevikén, Agrokén)
- feketerothadás és szürkepenész ellen a rezes (pl. Cuporoxat, Bordóilé),
- az ékköves araszoló és az elmúlt enyhe télen az esti órákban károsító fűbagolypille lárvái ellen az olajos szerek (Vekrafid, Vegarep EC) hatásosak.

Lemosásra javasolt kombinált hatónyagú készítmények: Birdóilé+Kén, Rézkén 650 EC, Olajos rézkén, Vegesol eReS.

Minden készítményt a csomagolóburkolaton előírt dózisban adagoljunk!
A védekezéseket rügyfakadás idején célszerű elvégezni a károsítók megjelenése illetve az áttelelő gombaképletek felnyílása körüli időben. A permetszert 10 C-fok felett, lemosásszerűen kell kijuttatni.
Ez a kezelés azért különösen fontos, mert az elmúlt évben jelentős mennyiségű csapadék hullott, amelyből az őszi hónapokra is jutott elegendő a korai fakadáshoz és a károsítók megjelenéséhez.
Az sem kizárt, hogy 2015-ben a peronoszpóra is jelentős járványt okoz majd, hiszen őszre a lombozat fertőzöttsége helyenként nagymértékű volt. A betegség fellépéséhez, az áttelelő képletek megerősödéséhez az őszi csapadéknak jelentős a szerepe, bár a tél elég szárazan telt el. Az április-májusi jelentős mennyiségű csapadék azonban ezt a hiányt pótolhatja, és akkor lehetséges a peronoszpórajárvány kialakulása is

Dr. Varga Mária szaktanácsadó