Vízvizsgálat jelentősége

Vízvizsgálat jelentősége

Gazdabolt 2015. máj. 11.

Mind a felszíni, mind pedig a felszín alatti vizek tartalmaznak oldott ásványi anyagokat. A növénytermesztésben a legtöbb problémát a magas sótartalom okozza.

EC

A sókoncentráció egyenesen arányos az elektromos vezető képességgel (Electrical Conductivity), rövidítve EC-vel. Mértékegysége a mS(mikrosiemens)/cm. A sóban gazdag (magas EC-jű) víz szikesíti a talajt, és az erre érzékeny növények gyökerei elbarnulnak, működésképtelenné válnak, súlyos esetben az egész növény elpusztul. A magas sótartalom jellegzetes tünete paprikán és paradicsomon az apró, kényszerérett, foltos bogyótermés, és a haragoszöld, lankadó levelek.

Vízkeménység

Az öntözővíz magas hirogénkarbonát-tartalma (keménysége) az öntözőműtrágyák, valamint a permetező szerek hatékonyságát csökkenti, és hosszabb távon a műszaki berendezések finom alkatrészeit, gumitömítéseit is károsíthatja. Az üledék, például homokszemcse eltömítheti a fúvókákat, csepegtető testeket. Tömődést okoznak azok a baktériumok is, amelyek a magas mangán (Mn)- és vas (Fe)- tartalmú víz kijuttatása során képződött kocsonyás állagú vas-, illetve mangán-hidroxidon telepszenek meg. Az öntözővíz Mn-, illetve Fe-tartalma nem lehet több 1 mg/l-nél.

Klór és nitrát

Vezetékes vízről ma már igen kevesen öntöznek, ennek ellenére fontos tudni, hogy az ivóvízben található klórra egyes növényfajok különösen érzékenyek, például a cékla, a bab, a paprika, a paradicsom és az uborka.
Az öntözésre használt víz magas nitrát-tartalma nem olyan veszélyes, mint az ivóvíz esetében. A nitrátot a növények, akár a nitrogénműtrágyát hasznosítani tudják. Felszíni vízkivétel esetén számolni kell a gondatlanság miatt a patakba, tározóba került növényvédő szerekkel is.

A jó minőségű öntözővíz

A jó minőségű öntözővíz kémiai paraméterei a következők:
pH: 6,5-8
EC: max. 1,5-2 mS/cm
Összes oldott anyag: max. 50 mg/l
Szulfidtartalom: max. 0,002 mg/l
Klórtartalom: max. 100 mg/l
Magnézium-tartalom: max. 50 mg/l
Szulfáttartalom: max. 100 mg/l

Mintavétel

A vízmintát az öntözőberendezés működése közben kell venni a tiszta vízből. Fél liter elegendő, amelyet tiszta, lezárt palackban helyezve juttatunk el a vizsgáló laboratóriumba. Vastartalom- mérésére külön mintára van szükség. A vízmintát tartalmazó edényen fel kell tüntetni az igénylő nevét, a címét, a víznyerés helyét és a növénykultúrát.

Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető