Mikulásvirág a lakásban

Mikulásvirág a lakásban

Gazdabolt 2015. ápr. 20.

A mikulásvirágot többnyire ajándékba kapjuk, ezért a cserepet díszes fóliába burkolják. Ezt a lehető leghamarabb el kell távolítani, mert a mikulásvirág gyökerei rendkívül oxigénigényesek, és a műanyag csomagolás megfojtja azokat. Ezt az igényét az öntözésnél is vegyük figyelembe, és csak akkor pótoljuk a vizet, ha a cserépföld felszíne már szinte teljesen száraz. A cserép alá helyezzünk alátétet. A legjobban tesszük, ha minél hamarabb agyagcserépbe ültetjük át a növényt, amiben a gyökere jobban levegőzik, és a közeg vízgazdálkodása is jobb lesz, nem is beszélve arról, hogy a nagy lombozató mikulásvirág a súlyosabb edényben kisebb valószínűséggel borul fel.

Rövidnappalos növény
A mikulásvirág díszei a színes virágzati fellevelek. A klasszikus vörös szín mellett kaphatók krémfehér, rózsaszín, lazacszín és tarkán csíkozott fellevelű fajták is. A színes virágzati fellevelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul. Ez azonban csak rövidnappalos körülmények között történik meg, vagyis akkor, ha a folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb, mint 10 óra. Ezt a termesztő üzemekben sötétítéssel oldják meg. A lakásban tartott mikulásvirág oldalhajtásain a színes fellevelű főhajtások elvirágzása után csak zöld levelek fejlődnek.

Fényes, hűvös helyen
A mikulásvirágot a lakás napfényes részén helyezzük el, de a tűző napsugaraktól óvjuk. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát, és a huzatot. A legjobb, ha nyílászáróktól távol egy olyan helyiségben tartjuk, amelynek hőmérséklete legfeljebb 16 és 18 C-fok között ingadozik. 23 C-fok felett a növény biztosan pusztulásra van ítélve. A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el. Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat.
Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik, és a fellevelek is sokáig szépek maradnak. Elvirágzás után, március-áprilisban a színes fellevelek is hervadnak. Ekkor a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el, és ültessük át a növényt, lehetőleg anyag cserépbe. Az ültetőközegnek enyhén savanyú, 6,2 pH-jú (Florasca B típusú) virágföldet válasszunk. Mérsékelt öntözés mellett háromhetente, majd a nyár folyamán kéthetente tápoldatozzuk a növényt általános hatású tápoldattal. A nyári hónapokban a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra.

újravirágoztatás
Ősszel megpróbálkozhatunk a mikulásvirág újravirágoztatásával. A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövidnappalos körülményeket biztosítunk a számára. Szeptemberben vigyük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe. Karácsonyi virágoztatásra október közepétől kezdődően 9 héten át 14-15 órás időtartamra (például délután 3 órától reggel 7-8 óráig) borítsunk a növényre egy megfelelő nagyságú kartondobozt. Jól záródó, sötét, üres szekrény aljában is elhelyezhetjük a növényt a sötétszakaszban. A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény. Amikor a színes fellevelek láthatóvá váltak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést. Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Ily módon a következő karácsonyra terebélyes, gazdagon elágazódó, élénk színű növény díszítheti az ünnepi asztalt.

Pap Edina

Kapcsolódó cikk:
A mikulásvirág időzítéses virágoztatása