A szőlő gomba betegségei

A szőlő gomba betegségei

Gazdabolt 2013. febr. 13.

Szőlőperonoszpóra / kórokozó: Plasmopara viticola (oospórás gomba)
A gomba zoospórák formájában telel át a lehullott leveleken. Tavasszal spóratömlőt hajt, amelyből spóratartó képződik és belőle szabadul ki a zoospóra. A zoospórák a szövetek sztómáin keresztül, fertőznek. Az inkubációs idő az időjárási viszonyok függvényében 4-18 nap. A betegség korai tüneteit a leveleken, olajfoltok formájában. Később a bogyót is megfertőzi még a kocsányra, hajtásra is átterjedhet. Akár 80-100% terméskiesést is okozhat, ez elsősorban a fürtpusztulásból és levélfelület vesztésből adódik. A vesszők és a rügyek károsodása a következő évi termést is veszélyezteti. Csapadékosabb esztendőkben egyre nagyobb figyelmet igényel, és fokozottabb védekezésre sarkal. Védekezés alapja: előrejelzésre alapozott megfelelő fürtvédelem hatékony készítményekkel preventíven kijuttatva (fakadástól az érésig), szakszerű zöldmunka és megfelelő tápanyagellátás.

Szőlőlisztharmat / kórokozó: Uncinula necator
A kórokozó micéliummal a rügypikkelyek közt, valamint kazmotéciumokkal a vesszőkön telel át. A fertőzött rügyek kihajtásával a lisztharmat gomba is növekedésnek indult. A fertőzött hajtások csak pár centiméteresek, leveleik aprók, és rajtuk fehér lisztes bevonat látható. Zászlóshajtásoknak nevezzük őket, innét terjed tova a fertőzés. A szőlővesszőkön áttelelt termőtestekről indul meg a fertőzés május második felében. Az aszkuszokból kiszabaduló aszkospórák nagy tömegben jelennek meg és fertőznek. A szőlővirágzásig nagymértékben elszaporodva indul el a tömeges lisztharmat, fertőzés. A szőlő a virágzás vége felé lesz rendkívül fogékony a fertőzésre. Nyár folyamán az ivartalan fertőzési ciklus többször ismétlődik, a fertőzés gyorsan terjed. Kezdetben a tünetek nehezen észlelhetők. A kórokozónak kedvező a 18-25°C hőmérséklet és a magas RP. Egészen a vegetációs idő végéig fertőz. A fertőzött bogyók felrepednek. A sikeres védekezés alapja a szakszerű zöldmunka, a célzott bogyóvédelem és a hatékony szerkombináció. A vegetáció végén végzett kezelések csökkentik a kórokozó áttelelését. A védekezést már néhány cm-es hajtásnagyságnál meg kell kezdeni kontakt, készítményekkel. Közvetlenül virágzás előtt (20-30 cm hajtáshossz) a felszívódó vagy mélyhatású gombaölő szereket használjuk.

Szürkepenész / kórokozó: Botrytis cinerea
Gyakrabban szkleróciumokkal, ritkábban telelő hífákkal telel át. A primer fertőzés elindítói a konídiumok, melyek csíratömlői az ép növényi bőrszöveten, sztómákon vagy sebeken át jutnak a gazdanövénybe. Polifág kórokozó. Minden zöld növényi részt megtámad: kialakulhat kocsánybotrítisz, zöldrothadás, fakórothadás, szürkerothadás. A terméskiesés akár 30-40% is lehet. A sikeres védekezés alapja az érzékeny időben (a virágzás kezdetétől a szüretig), hatékony, készítményekkel, megfelelő technikával (virágzatra, fürtre is juttatva) végzett védekezés, a megfelelő zöldmunka, valamint a bogyókon sebzést ejtő károsítók elleni védekezés.

A hatékony növényvédő szert megtalálhatják és kiválaszthatják a „NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK, TERMÉSNÖVELŐ ANYAGOK 2013” könyvben.
Itt:
http://www.gazdabolt.hu/szakkonyv/szakkonyv100/T08238-Novenyvedo-szerek-es-Termesnovelo-anyagok-I-II-2013