Tél végi lemosó permetezés a gyümölcsösben

Tél végi lemosó permetezés a gyümölcsösben

Gazdabolt 2013. szept. 2.




A lemosó permetezés előnye, hogy ha szakszerűen végezzük, a tenyészidőszak folyamán időt és pénzt takarítunk meg a permetezéseken, nem is beszélve arról, hogy így csökkenthetjük az elfogyasztásra kerülő gyümölcsben felhalmozódó szermaradvány mennyiségét.

A lemosó permetezés előtti teendők
A lemosó permetezést meg kell, hogy előzze néhány fontos növényápolási és előkészületi munka. A fák törzséről szedjük le az ősszel felhelyezett hernyófogó öveket, és azonnal égessük el.
lemoso.JPGKéregkaparóval vagy drótkefével alaposan dörzsöljük át a törzs és a vázágak kérgét, hogy a repedésekben megbújó károsítók a felszínre kerüljenek.
Ha azt az ősz és a tél folyamán nem tettük meg, akkor most haladéktalanul távolítsuk el a csonthéjasokról, illetve a manduláról a gyümölcsmúmiákat, amelyek a monília első számú fertőzési forrásai. Ezeket az összeaszalódott gyümölcsöket gyűjtsük össze, és égessük el, vagy mélyen forgassuk a talajba.
A metszést is a permetezés előtt végezzük el, mert a megritkított koronát hatékonyabban vonja be a permetszer. A metszés során fordítsunk különös gondot az elhalt, beteg ágrészek eltávolítására. Gyakorlott kertészként se feledkezzünk meg arról az alapszabályról, amely szerint a 2 centiméternél nagyobb átmérőjű sebzéseket sebkezelővel (Fagél, Biocera) kell lezárni. Metszés során adott időközönként fertőtlenítsük a metszőollót, mellyel megakadályozhatjuk egyes betegségek átvitelét egyik növényről a másikra.
Vizsgáljuk át és tisztítsuk meg a permetező gépet, ha kell cseréljük ki az elhasználódott alkatrészeket, különös tekintettel a fúvóká(k)ra.
A lemosó permetezésnek a neve is sugallja, hogy a műveletet nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzük. A kijuttatott permetlé mennyisége a fakorona átmérőjétől függ. Egy 3 méter átmérőjű fa esetében 5-6 liter, ugyanekkora, de sűrűbb ágrendszerű fánál 8-9 liter permetlevet juttassunk ki.
A lemosó permetezést mindig száraz, szélcsendes időben végezzük, hogy csökkentsük a szersodródás veszélyét, és növeljük a szer megtapadásának esélyét. A lemosó permetszerek mindegyike méreg, ezért a szer keverése illetve kijuttatása során indokolt a védőfelszerelés használata.

Védekezés a baktériumos és gombás betegségek ellen
A tél végi lemosó permetezés alapkészítményei a széles hatásspektrumú és környezetbarát réztartalmú szerek. A réz a növény fejlődésére is kedvezően hat. Erősebbé, ellenállóbbá teszi a szöveteket, hatására a metszés során ejtett sebek is gyorsabban kalluszosodnak. A hagyományosnak számító rézgálicból készített bordói lé mellett egyre terjednek a kis részecskeméretű, kevesebb hatóanyag mellett jobb borítást adó rézszulfát (Cuproxat FW) és rézhidroxid (Champion 50 WP, Kocide 2000, Funguran-OH 50 WP) hatóanyagú készítmények. A Funguran-OH 50 WP a speciális tapadásfokozó adaléknak köszönhetően jó esőálló tulajdonságú. A fent említett szerek védelmet biztosítanak a baktériumos betegségek (pl. almatermésűek esetében a tűzelhalás) ellen is.
A réztartalmú készítményekkel történő kezelések során tartsuk szem előtt az egyes fajok rézérzékenységét. Csonthéjasoknál (meggy, cseresznye, kajszi és őszibarack) csak nyugalmi időszakban, almatermésűeknél (alma, körte, birs, berkenye) sziromhullásig használhatjuk. A héjas gyümölcsűek közül a mogyorónál nem érdemes rezet használni, mert legfontosabb gombabetegsége, a lisztharmat ellen kéntartamú szerrel védekezünk a tenyészidőszak folyamán. A dió és a szelídgesztenye esetében csak virágzás idején mellőzzük a réztartalmú készítmények használatát. A bogyósok közül legfeljebb a málnánál lehet szükséges rezes lemosó permetezésre. A lisztharmatfertőzés megelőzésére kéntartalmú szereket vessünk be (pl. Floristella kénpor, Nevikén, Tiosol). Ezekkel a készítményekkel a kártevő rovarokat (pl. atka, levéltetű, pajzstetű, körtelevélbolha) is gyéríthetjük. A réz- és kéntartalmú szerek kedvező tulajdonságait ötvözi a Bordóilé + Kén nevű folyékony permetezőszer.

A kártevő rovarok gyérítése
Kifejezetten a kártevő rovarok ellen hatnak az olajos készítmények (Agrol Plusz, Vektafid A, Vektafid R, Vegesol). Fontos! Az olajos és a hagyományos réztartalmú készítmények nem keverhetők! Attól függően, hogy az adott évben a korábbi tapasztalatok alapján a baktériumos és gombás eredetű betegségek vagy a kártevők közül pl. a pajzstetvek nagyobb kártételére számíthatunk, döntsük el, hogy rezes vagy olajos lemosó permetezést szeretnénk-e, illetve szükséges-e végezni! Tartsuk szem előtt, hogy az olajtartalmú készítmények közül az Agrol Plusz használata csak fagymentes napokon lesz kellőképpen hatékony!
Környezetünk és a kártevők természetes ellenségeinek (ragadozó atkák, ragadozó poloskák) védelme érdekében részesítsük előnyben az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett környezetbarát készítményeket (Biola, Tiosol, Nevikén, Vektafid A, Vektafid S, Vegesol R, Vegesol eReS, valamint minden elemi réz- és kéntartalmú szer).

Pap Edina
Vétek Gábor