Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/19

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/19

Gazdabolt 2017. szept. 29.

► „15-re bővült az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok száma. A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják. További előnyük, hogy természetes formájukban és feldolgozott késztermékként egyaránt könnyen hozzáférhetők, különleges megkötések nélkül felhasználhatók, emellett a környezetre sem jelentenek kockázatot. A természetes növényvédelmi hatóanyagok fontos tulajdonsága, hogy a megadott felhasználási körülmények között a környezetre, illetve az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot és az Európai Unió területén szabadon – egyéb megkötések nélkül – felhasználhatók. Az eddig jóváhagyott „egyszerű anyagok” közt szerepel például a csalán és a gyümölcscukor. Előbbit rovar-, gomba- és atkaölő hatású anyagként, míg az utóbbit egyes kultúrnövények ellenálló képességének erősítésére szolgáló hatóanyagként ismerte el az európai hatóság. A fenti előnyöket figyelembe véve, valamint a kedvező tapasztalatokból kiindulva a közeli jövőben várhatóan tovább bővül majd az egyszerű anyagok listája, az alternatív növényvédelmi megoldásokat választó termesztők, kiskert tulajdonosok és hobbi kertészek érdekében.

Ezek tehát nem engedélyköteles termékek. Ezek az anyagok egy Európai Uniós értékelésen mennek keresztül, mely alapján a tagállamok szavaznak arról, hogy az egyszerű anyag kategóriában jóváhagyhatók-e növényvédő hatású anyagként. Az ilyen anyagok jóváhagyása határozatlan idejű és sem forgalmazásuk, sem felhasználásuk nem igényli a növényvédő szereknél szükséges engedélyezési eljárás lefolytatását. Ez azt is jelenti, hogy anyagok felhasználási előírásként sem engedélyokiratot, sem címkét nem lehet hozzárendelni, ugyanakkor elsősorban nem növényvédő szer boltokban, hanem hétköznapi üzletekben (élelmiszerbolt, háztartási bolt, gyógyszertár) lehet őket megvásárolni.) Az alábbi felsorolás tartalmazza az eddig jóváhagyott egyszerű anyagokat.

Mezei zsurló

Szódabikarbóna

Répacukor (szacaróz)

Diammónium-foszfát

Kitozán-hidroklorid

Tejsavó

Mésztej (kalcium-hidroxid)

Napraforgóolaj

Fűzfakéreg

Hidrogén-peroxid

Háztartási ecet

Csalán

Lecitinek

Gyümölcscukor (fruktóz)

A NÉBIH a szabályozással kapcsolatos részletes tájékoztatást, valamint a jóváhagyott egyszerű anyagok listáját és azok felhasználására vonatkozó technológiai leírásokat a www. http://portal.nebih.gov.hu honlapján tette közzé, 2017. szeptember 1-én.” (A jelen felhívás szövegét is innen másoltam.)

Budapest, 2017. szeptember 26.

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK