A színes berkenye előrukkolt

A színes berkenye előrukkolt

Gazdabolt 2013. jan. 18.

A madarak számára fontos téli csemege

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996-tól minden évben megválasztja az év fáját, elsősorban az erdészeti jelentőségű fajok közül, az idei választás az ősi európai gyümölcstermő növény, a házi berkenye (Sorbus domestica) lett. Humán hasznosságát tekintve, rokonai a modern almafélék a 100 fajt soroló nemzetséget már régóta megelőzték. Nem véletlenül, mert csersav tartalma miatt gyümölcse, finoman fogalmazva fanyar. Innen a faj közkeletű neve a fojtós berkenye vagy fojtóska. Ez az íz megváltozik, ha fagy éri a gyümölcsöt, de élvezeti értéke még így is elmarad a rokon almaféléktől, még a naspolyától is. A házi pálinkafőzés reneszánszát élő Magyarországon a házi berkenye finom párlata teszi ismét népszerűvé tette. Ez is indokolja, hogy az erdőkben megbúvó nemes növényre terelődjék a figyelem.

Nemcsak a madarak számára fontos termése miatt az utóbbi időben egyre inkább értékelik esztétikai értékét, amit elsősorban szép, narancssárgás-pirosas őszi lombszíneződése jelent. Mindezek ellenére inkább csak az erdőkben elterjedt ­ maradjon is ott ­ mert szűkebb kertekben, igaz lassan, de növekszik hatalmas fává. Viszont ajánlható, hogy a szőlőtáblák mellé telepítsék, árnyat ad és a madaraknak táplálékot búvóhelyet ad. Ha már a berkenyékre terelődött a figyelem meg kell említeni, hogy több tucatnyi kiváló díszkerti berkenye tartozik a nemzetségbe, ezek között csak néhányat említve telepítésre ajánlható a barkócafa, a lisztes-, madár-,nagytermésű-, széleslevelű berkenye.

A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) is berkenye, de az Év Fájává választottnak csak nagyon távoli rokona. Viszont ez az Észak Amerikából származó növény már a hűvösebb, savanyú talajú kertekbe való. Sötéten festő gyümölcse rengeteg hasznos anyagot így vérnyomás szabályozót is tartalmaz. Dzsem, ivólé, bort és természtesen zamatos pálinka készíthető a méteres cserje terméséből. Jobb faiskolákban több fajtája közül lehet választani, úgy számoljanak, hogy egy jól beállt tő 4-6 kiló termést hoz.

Magyarországon eddig az alábbi fajokat választották az Év Fájává:

1996: madárcseresznye - Cerasus avium

1997: kislevelű hárs - Tilia cordata

1998: vadkörte - Pyrus pyraster

1999: hegyi szil - Ulmus glabra

2000: barkócaberkenye - Sorbus torminalis

2001: bibircses nyír - Betula pendula

2002: molyhos tölgy - Quercus pubescens; molyhos tölgyek - Quercus pubescens agg.; olasz tölgy - Quercus virgiliana

2003: hegyi juhar - Acer pseudoplatanus

2004: fekete nyár - Populus nigra

2005: közönséges boróka - Juniperus communis

2006: magyar kőris - Fraxinus angustifolia subp. danubialis

2007: szelídgesztenye - Castanea sativa

2008: törékeny fűz - Salix fragilis

2009: mézgás éger - Alnus glutinosa

2010: ezüst hárs - Tilia tomentosa

2011: tiszafa - Taxus baccata

2012: zselnicemeggy - Padus avium