Megjelentek a főkefe új zsákjai

Megjelentek a főkefe új zsákjai

Gazdabolt 2016. ápr. 3.

Megjelentek a fővárosban az új zöldhulladék gyűjtő zsákok. Fura az illatuk, biztos azért mert biológiailag lebomlanak. Ezért kellett a korábbi erős nejlonzsákokat kicseréli. Ezek ugyanis abszolút biók. A kerti zöldhulladék-gyűjtő és kommunális hulladékgyűjtő zsákokat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (főkefe), a tavaszi indulást és tél elejei leállás időszakát kivéve, már évek óta dicséretes módon működteti kerti zöldhulladék szállító szolgáltatását.

Megjelentek a főkefe új zsákjai

Úgy tűnt, hogy az idén jókora porszem kerülhetett a fogaskerékbe, mert a december elején szokásos en leállást megelőzően sok árusítóhelyen hiába keresték a speciális gyűjtőzsákokat. Még egy darabig kereshetik, mert mostanában kötik meg a viszonteladókkal az értékesítési szerződést. Addig el kell ballagni a főkefe Ecseri úti telepére, ahol darabonként 320 forintért leszámolnak annyi zsákot, amennyit szeretnének.

A zsákokat már kipróbáltam, mivel sokkal puhábbak, mint sprőd elődje, ezért , aki tele akarja tömni frissel levágott fűvel, jobb, ha valamilyen trógliban viszi ki az utcára, s azon a helyen rakja át a zsákba, ahonnan elviszik, ha ugyanis sok cucc kerül bele, akkor szétszakad. Viszont a nyesedékkel jobban tömhető. Nem hasad olyan könnyen mint a korábbi zsákok.

Egyébként a cserére azért került sor, mert januártól változnak a szabályok. Egy megváltozott rendelet miatt 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve, ha a zöldhulladékot házi, vagy közösségi komposztálás útján komposztálják. Ennek pontos mikéntjéről később értesítik a lakosságot.

Szerencse, hogy 2016. január elsejét követően, a jelenleg zöldhulladék gyűjtésére használt, korábban, 280 forintért megvásárolt és megmaradt polietilén zsákok a továbbiakban is felhasználhatóak. Azokban kommunális többlethulladékot, szükség esetén a kukásautók térítésmentesen elszállítják. Ha ez a megoldás nem megfelelő, azt ígérik, hogy a polietilén zöldhulladékos zsák(ok) visszavásárolják. Ehhez azonban fel kell venni a kapcsolatot a társasággal. 2016. május 31-ig a lakosság kommunális hulladékot helyezhet ki ezekben a zsákokban. Az önkormányzatok által vásárolt zsákokat az alkalmazásukban lévő közmunkások közterületen lévő hulladékgyűjtésre használhatják a saját edényeik mellé kihelyezve.

Mindez ismét felveti a zöldhulladék otthoni elhelyezésének lehetősége, erre nagyon alkalmas a komposztálás és mulcsozás. Az előbbi, különösen, ha csak kerti hulladékot halmoznak és érésgyorsítót használnak, szagtalan és hamar véget ér. A mulcsozás pedig igen jótékony hatással van kerti kultúrállapot fenntartatására.