Tápanyagellátással összefüggő fejlődési rendellenességek

Tápanyagellátással összefüggő fejlődési rendellenességek

Gazdabolt 2012. dec. 20.

Szaktanácsadás kérdéseknél, gyakori kérdések és leírt tünetek zöme a tápanyagellátással függ össze. Múltkor a tápelem felvételi zavarok okairól írtam. Ezzel összefüggésben most a tápanyagellátással összefüggő fejlődési rendellenességekről írok, a teljesség igénye nélkül.

Bórhiány (B)
A levél széle sárgul ez folyamatosan a levélnyél irányába halad. Hajtáson és a fiatal leveleken kezdődik a klorózis. Levéllemez fonákirányába pödrödik. Ezután a fonáki oldalon a levélerek megduzzadnak és kidudorodnak. Később az idősebb levelek is sárgulni kezdenek. Tapintásra a levélfelülete karcos.

Cinkhiány (Zn)
A klorózis a hajtásokon és a fiatal leveleken kezdődik el. Fiatal levelek közti szövetek majd a vékonyabb erek is sárgulni kezdenek. Csak a vastagabb levélerek maradnak zöldek. Hajtásvégeken megjelenik a nekrózis. Levéllemez a fonákirányába pödrödik.

Foszfor (P)
Jól felismerhető és könnyen megkülönböztethető hiánytünet. Az alsó levelek kezdetben sötétednek, sötétzöldek, kékesek, majd vörösödnek és végül bordós-lilás árnyalatúakká válnak. A levél fonákon figyelhető meg elsőként a tünet. Később a középső és fiatal leveleken is jelentkezik a színelváltozás. Súlyos esetben levélhullás és felkopaszodás tünetei jellemzik. Növekedés gyengül, fejletlen a gyökérzet, kései virágzás, fejletlen termés. A tenyészidőszak elején, fejlődés kezdetén gyakoribb. Felvételét nehezíti a fejletlen gyökér és a talaj alacsony hőmérséklete is. Hiánya élettani zavarokat és rendellenességet okozhat. Túladagolása néhány mikroelem felvételét akadályozza.

Kalciumhiány (Ca)
A hiánytünet megjelenése fajonként eltérő. Fiatal leveleken kezdődik, erősen kanalasodnak a levelek a fonák irányába. Gyökerek barnulnak és nyálkássá válnak.

Kálium (K) 
Tünetek a leveleken szembetűnök, ér közötti szövetek sárgulnak, levél szélén halad a nyél felé. Fő erek mentén élénkzöld szövetek, levélen nekrotikus foltok képződnek. Súlyosabb esetben a fiatal levelek is sárgulnak. A növényi táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a többi tápanyaggal szemben a növények ebből nagyobb mennyiséget használnak fel és építenek be. Hiánya kezdetben csak a növekedést gátolja, később a vízgazdálkodásban is gondot okoz. Hiánya esetén rendellenességek és élettani zavarok léphetnek fel. Hiányában a csúcsi növekedés leáll. Betegségekre fogékonyabbá válik a növény. Csökken a hidegtűrő képessége. Túladagolásnál, például kalcium, cink, bór hiánytünetei léphetnek fel.

Kénhiány (S)
A tünetek a hajtásokon és a fiatal leveleken jelentkeznek elsőként. Folyamatosan az egész levél besárgul. A levél csúcsából indul el a klorózis. Fonákon az erek vörösek, merev tartás alakul ki. Később már az idősebb levelek is sárgulnak. Levéltapintásra durva felületű.

Magnéziumhiány (Mg)
Tünetek a középtáji leveleken kezdődnek. Élénk- narancssárga árnyalatú az ér közötti klorózis. A levélnyél irányából indul ki a klorózis. A vastag, erek zöldek maradnak. Főként a hajtatott növényeken egyre gyakrabban jelentkezik. De könnyen felismerhető. Más hiánytünetektől jól elkülöníthető. Hiánytünet előfordulásának gyakori okai lehetnek, például: kálium túltrágyázás, Ammóniatrágya túladagolása, túlzott mész adagolása, túlöntözés.

Mangánhiány (Mn)
Fiatal leveleken hajtásokon kezdődnek el a tünetek. A fiatal levelek közti szövetek sárgulnak. Majd a vékonyabb erek is klorótikussá válnak. Csak a vastag levélerek maradnak zöldek. A tünetek fokozatosan terjednek át az idősebb levelekre. Levéllemez a fonák felé pödrödik. Klorózis után megjelenik a nekrózis a hajtásvégeken.

Nitrogén (N)
Első jelek, amikor a növény alsó, idősebb levelein klorotikus tünetek láthatók. Eleinte halványzöldek, később sárgászöldekké vállnak végül sárgulnak, a levelek. A folyamat fokozatosan átterjed a középső, majd a fiatal levelekre egyaránt. A tünetek elmosódva láthatók az erek mentén és a levélszéleken. Idővel az erek között barna foltok majd nekrotikus elhalások láthatók. Végül a levél lehullik. A növekedés és a termőképesség csökken, szárvékonyodás, növekedés fokozatos leállása. Egyes növényeknél kialakulhat a merev tartás is.

Vashiány (Fe)
A tünetek elsőként a hajtásokon és a fiatal levéllemezeken jelentkeznek. Érközti klorózis, ami idővel a vékonyabb ereken is jelentkezik. Súlyos esetben a nekrózis is jelentkezik. Későbbiekben a többi, idősebb levelekre is átterjed. Gyenge hajtásnövekedés. Kötődési rendellenesség is felléphet. Annak ellenére, hogy a talaj elegendő vasat tartalmaz, mégis gyakran találkozhatunk a tüneteivel. Ennek az-az oka, hogy a talaj kevés könnyen felvehető vasat tartalmaz. Erősen meszes talajokon, akadályozott a felvétele. Túlöntözés, tömörödött talaj, kevésbé szellőző föld szintén nem tartalmaz elegendő felvehető vasat. Ebben az esetben a talaj lazítása sokat segíthet.