A rózsa növénybetegségei

A rózsa növénybetegségei

Gazdabolt 2012. dec. 17.

A legfontosabb fás szárú dísznövényünk.

A legfontosabb fás szárú dísznövényünk, rendkívül munkaigényes. Magas a fény és a hőigénye. Kétszeri virágoztatással, közte kényszerpihentetéssel hajtatjuk. A magas fényigénye miatt télen nem gazdaságos a virágoztatása. Hosszú életű, a növényházi állományt 6-7 évig fenn tartják. A fajtákat szemzik az alanyokat magvetéssel, tőosztással, dugványozással szaporítják.

A fontosabb és gyakoribb rózsa növénybetegségeket gyűjtöttem össze. Írásomban igyekeztem összefoglalva bemutatni a betegségeket és a védekezésre is röviden kitérni.

Rózsamozaik (Prunus necrotic ringspot virus)
Mechanikai úton, szemzéssel, maggal, pollennel, növénynedvvel valamint a levéltetvekkel terjed. Védekezés: A megelőzésen van a hangsúly! Eszközök fertőtlenítése, a beteg tövek eltávolítása és a vektorok elleni védelem.

Agrobaktériumos gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens)
A dugványról szaporított rózsáknál, egyre gyakrabban fordul elő. A megsebzett gyökéren karfiolszerű daganatok keletkeznek. Dugványoknál a metszési felületen keletkeznek az elváltozások. A fertőzési forrás a fertőzött talaj és növénynedv. Védekezés: A legfontosabb a megelőzés. Higiénés szabályok betartása. Eszközök fertőtlenítése és tisztán tartása. Steril nevelőközeg biztosítása.

Rózsaperonoszpóra (Peronospora sparsa)
Szabad földön ősszel, de hajtatásban ősszel és tavasszal egyaránt előfordul. A hajtatott állományban akár a legsúlyosabb betegség is lehet, a teljes levélzet lehullhat. A levél színén és hajtásain szegletes foltok jelentkeznek. A fonákon megjelenik a sporangiumtartó gyep. Hajtáscsúcs levelei a fonák felé kanalasodnak. A beteg levelek lehullnak. Virágok aprók maradnak, a szirmok szélei megbarnulnak. A fertőzés kiindulási pontja a növénymaradvány, itt telelát az oospóra. A magas páratartalom kedvez a fertőzésnek. Védekezés: Fontos a fertőzött növénymaradvány megsemmisítése, elégetése vagy talajba forgatása. A növényházakban kerülni kell a páralecsapódást, fontos a szellőztetés. A réztartalmú növényvédő szerekkel vigyázni kell, mert szennyezhetik az árut.

Rózsalisztharmat (Sphaerotheca pannosa var. rosae)
Hajtatásban és szabad földön is nagyon jelentős és súlyos betegség. Primer tünet: Amikor a fertőzött rügyből fertőzött hajtás fejlődik. Szekunder tünet: Levelek kanalasodnak. Főtünete az epifita micélium, konídium lánc, ritkán kazmotécium / kleisztotécium. A meleg párás környezet kedvez a kórokozónak. Védekezés: Beteg veszők eltávolítása. A hajtásnövekedés kezdetén az állományvédelem a lisztharmatra épül. Rügypattanástól a virágszedésig 7-10 naponta növényvédő szeres védekezés szükséges.

Rózsabotrítisz (Botrytis cinerea (konídiumtartós))
Rosszul szellőző hajtatásban valamint szabad földön, nyirkos helyen jelentős kárt tud okozni. Kéregelszíneződés a visszavágott veszők metsz lapjától kiindulva már a vegetáció elején jelentkezik. Megjelenik a szürke konídiumtartó gyep, virágbimbó elhalás, lilás sziromfoltosság, vessző- és hajtáselhalás. Fertőzési forrás a növénymaradvány, ahol áttelel a kórokozó szkleróciummal. A magas hőmérséklet és páratartalom kedvező a kórokozó számára. Védekezés: Sok szellőztetéssel szabályozni lehet a páratartalmat is. Fontos az alacsony páratartalom. Beteg növényi részek eltávolítása. Metszési sebek kezelése. A túlzott tápanyag ellátás kerülése.

Rózsarozsda (Phragmidium mucronatum)
Szabad földön, szemzéshez nevelt alanyokon és vad fajokon okozhat nagymértékű lombhullást. Nyár végén és ősz elején jelentkezik. A levélszínén spermogóniumok jelennek meg. A fonákon a hajtáson és levélnyélen pedig ecidiumok alakulnak ki. Majd a levél színén szögletes foltok és a fonákon a foltokban uredoszóruszok később teleutoszóruszok képződnek. Fertőzési forrás a beteg növénymaradvány és a vessző. Az uredo és teleutospórák telelnek. Ősz elején lehet a legerősebb a járvány. Védekezés: Növénymaradványok elégetése vagy talajba forgatása, deformálódott veszők eltávolítása.

Rózsa diplokarponos levélfoltossága (Diplocarpon rosae f. acerv. Marssonina rosae)
Gyakran előforduló betegség. A levél színén barnás-fekete, csillagszerű középen kivilágosodó foltok jelennek meg. A foltok a fonákon halványabbak. A beteg levelek lehullnak. Kezdetben az alsó levelek fertőződnek. A kórokozó sztrómával a lehullt levelekben telel. Majd innét tavasszal az esőzések során a spórák a rózsa alsó leveleire kerülnek. Védekezés: Levelek talajba forgatása vagy elégetése. Rügypattanástól rendszeresen kell permetezni a lisztharmat elleni védekezéssel egy időben.

Koniotíriumos vesszőfoltosság (Conyothyrium cystotricha)
Sebparazita, víz segítségével jut el a sebekre, szemzési helyekre. A vesszőkön barna ovális foltok jelentkeznek. A kéreg elhal, ezután a növény legyengül. Védekezés: A fertőzött vesszők eltávolítása, elégetése. Körültekintő sebkezelés. Nitrogén túlzott adagolásának kerülése. Megfelelő növényvédő szer kiválasztása és alkalmazása.