Ha törik a fa, elő a kencével!

Ha törik a fa, elő a kencével!

Gazdabolt 2014. dec. 8.

A hét cudar időjárást hozott, egyebek között Svábhegyen, Nagykovácsiban, Dobogókőn és még biztos sok helyen, az ónos eső pillanatok alatt tonnákat pakolt a nagyobb a fákra. A Svábhegyen az egyik kertben a mentési munkálatokban magam is részt vettem. A cserjék jól bírták, a fenyők, füge és fűz kivételével a kert minden fás szárú lakója koronája harmadát elveszítette.

fagyott levelek

A munkát három szakaszban végezzük. Az elsőn vagyunk túl, a letört vastagabb ágakat daraboltuk, a hajtásokat kupacba húztuk. A következő munkafázik a fasebek kezelése lesz, majd a harmadik szakasz már elnyúlik tavaszig. Ekkor a nagyobb rönkökből tüzelni való alapanyag lesz, s a hajtások, venyigék darabolása is folytatódik.

Mind közt a legfontosabb a fasebek kezelése, és ez nemcsak most télen, hanem a vegetációs időszakbeli viharkárok után is fontos teendő. Ugyanis a sebparazita kártevők számára ezek nyitott kapunak számítanak. (Fontosabb sebparaziták: Cytospora cincta, C. leucostoma, C. rubescens, Chondrostereum purpureum, Schizophyllum commune, Pseudomonas mors-prunorum, vírusok, gyengültségi parazita gombák, xilofág gombák és rovarok, szaprotróf gombák)

Éppen ezért a legfőbb teendőként nagyjából egyenesre kell vágni a sebszélet, aztán takarjuk be tapasztó anyaggal vastagon. Szálkás törés esetén a seb oldalait és felületét egyenes és simára kell alakítani. A sebkezelés azért szükséges, hogy ne juthassanak be a szövetekbe korhadást előidéző mikroorganizmusok. A kéreg sérülése folytán a fatest szabaddá válik, ami a fertőzésveszély mellett vízszállítási problémákat is okozhat.

Mindez télen még a nyári gyógyításnál is fontosabb, hiszen ilyenkor a növényi sejtek csak „takarékon” regenerálódnak. A seb nagysága olyan is lehet, hogy beavatkozásunk nélkül a fa elpusztul. A legjobb valamilyen faseb kezelő anyagot használni. Ezek a felkenés után azonnal behatolnak 1-2 milliméter mélyen a fa szöveteibe és elpusztítják az ott lévő, vagy a vágás következtében a felületre került gombákat és baktériumokat. A fasebkezelő szer hatása az alkohol azonnali, a méhviasz és a fenyőgyanta tartós fertőtlenítő hatásán alapszik. Az egyéb adalékok biztosítják a bevonat rugalmasságát és tartósságát. A megszilárdulás során keletkező film védi a sebfelületet a további fertőződéstől és megakadályozza a sejtnedvek eltávozását, valamint a kezelt felület melletti vízhajtások képződését.

A fasebkezelő anyagoknak több változata van. A legegyszerűbbek úgy működnek, mint a festék, olyan fedést nyújtanak, ami lepergeti a vizet, esetleg átengedi a levegőt is. Más készítmények gombaölő szert is tartalmaznak, ami fokozza a készítmény jótékony hatását.

Vannak műanyag bázisú készítmények, amelyek nagyon jól tömítenek és fednek, illetve oldott méhviasztartalmú szerek. Utóbbiak nem száradnak be teljesen, így együtt tágulnak a gyógyuló sebbel.

Házilagosan is lehet gyártani fasebkezelőt, ehhez valamilyen vízoldékon fafesték is jó, amihez valamilyen réz tartalmú lemosószer, és gombaölőt kell úgy keverni, hogy egy százalékos oldat készüljön.