A fűszerkert létesítéséről nem lehet lekésni

A fűszerkert létesítéséről nem lehet lekésni

Gazdabolt 2014. máj. 16.

A fűszernövények kis hellyel is beérik, legalább nem vadulnak el

Átlagos étkezési szokásaihoz egy család megtermelheti magának a friss konyhai fűszereket akár egy konyhaablakban, balkonszegleten is.  Lendít egy-egy vendégfogadáson, ha saját terméssel ékesítjük a tálat, vagy menta kerül a szorbetbe, koktélba. Igazán nem nagy kunszt fűszernövényeket termeszteni. Persze nem a trópusi fűszerekre, inkább csak a levélzöldekre szabad ilyenkor gondolni. A boltokban vásárolható cserepes növényekből bárhol és bármikor lehet fűszerkertet telepíteni.

A kezdő kertészkedőknek a levelükért tartott fűszernövényekkel érdemes először próbálkozniuk. Az illatos, aromás növények nem szépségükkel érdemlik ki a gondoskodást. A fűszernövények általában csúnyácskák, s legtöbbjük rendkívül agresszív helyfoglaló. Ezért érdemes külön helyen, kőből, fóliából mélyen a földbe ásott kerítéssel elválasztani őket. Jó megoldás az egyes fajokat, kiszuperált, alul teljesen kivágott, földbe ásott vödörbe ültetni. Mielőtt valaki fűszernövények termesztésével, s ezek használatával próbálkozik, tudnia kell: a friss növény felszabaduló aromái igencsak étvágygerjesztők. Ne csodálkozzanak, ha a családtagok falánkabbak, s súlyosabbak lesznek. A friss fűszer használata előtt érdemes a régi szakácskönyveket átlapozni, mert adagolásuk jócskán eltér a boltban vásárolható fűszerkészítményekétől.

A kompótok, sütemények ízesítésére való az étvágyjavító ánizs fél méter magasra növő egyéves növény, még ilyenkor vethető. A magas illóolaj-tartalmú termése nyár közepére érik be. Étvágyjavító hatású.

Az egyik legrégebben ismert mediterrán fűszer a babér. Az emésztést segíti. Örökzöld, fagyérzékeny fa vagy cserje. Magyarországon cserepes, dézsás növényként tartható. Fürtös fehér virágzata van, s fekete bogyó a termése. Több fűszerkeverék része a szárított, porrá őrölt termés. A házilagos használat során óvatosan kell adagolni, mert rendkívül „erős” a fűszer.

Májusban vethető a bazsalikom magja. Nemcsak a kertben, hanem cserépben, balkonládában is jól érzi magát. Friss levelei erős illatukkal megbolondítják a pizzákat, paradicsomos ételeket. Étvágygerjesztő!

A borsmenta kétéves növény, levele nemcsak teának való. Egy-egy levele pikáns ízt ad az ételeknek. A talajszinten termesztőknek figyelem! Leveleiből a gurmand csigák is szívesen lakmároznak. A citromfű megszárított hajtásai és levelei étvágyfokozó, nyugtató anyagokat is tartalmaznak. A csombort is tavasszal vetett magról kell termeszteni. Levele a gyümölcssalátákba való. Jótékony hatása, hogy csökkenti a babételek okozta felfúvódást. Aki már használta tudja, hogy csak közvetlenül a főzés befejezése előtt szabad az ételhez adni. A fodormentát Magyarországon inkább az illatszeripar használja fog- és szájápoló szerekhez. Hűsítő aromája azonban üdítőitaloknak, hideg teáknak, könnyű koktéloknak új ízt ad. A kellemesen illatos növény a kertben zsarnokként terjeszkedik, s nehéz kordában tartani. Ezért csak cserépben, vödörben lehet megfékezni. Ahol nehezen lélegző családtag van, érdemes a lakásban is tartani egy-egy nagyobb fodormentát.

Gyömbér nélkül nem képzelhető el egyetlen fűszerkert sem. Rizomájával szaporítják. A növényt cserépben ajánlott tartani, s télre a szobába kell vinni. A gyömbér könnyen hámozható, de a hatóanyagának java közvetlenül a héj alatt található, ezért nem szabad vastag héjjal pucolni. Szárítás után őrölve lehet tárolni.

A kaporhoz csak egyetlen megjegyzés kívánkozik: aki egyszer beengedte a kertbe nehezen szabadul meg tőle. A magyar konyha régi ismert növénye. Apróra vágott friss levelének illóolaj-tartalma, aromája gyorsan elvész, ezért nem szabad együtt főzni az étellel. A kaporhoz képest a kakukkfű az egész kert kellemes vendége. A kutyás kertekbe is ajánlható. Érdemes a gyepen elszórva ültetni. Ha nem a legalacsonyabb fokozatra van állítva a fűnyíró, akkor a kakukkfű együtt él a fűfélékkel. A legtöbb eb kedveli, ha bundája markáns illatú. Ki tudja miért, a kakukkfűben szívesen hemperegnek, s egy kakukkfű illatú kutya nem kellemetlen. A fűszerkertbe ültetett kakukkfű leveleit a virágzás idején kell szedni. A kakukkfüvet is húsok és a nehezen emészthető zöldséglevesek ízesítésére használják.

Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító. Az egyméteresre megnövő lestyán, vagy ahogy többen ismerik a vegeta levele és gyökere használható. Levele markáns illatú, keveset kell belőle használni. Zellerre emlékeztető ízű növény levelei sültekhez, levesekhez valók. Lereszelt nyers gyökere a salátákat savanyítja.