Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/10

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/10

Gazdabolt 2014. ápr. 29.

► Eljött a növényvédősök ideje. Az enyhe tél után, ebben az esős, párás tavaszban sok károsítóval kell számolniuk. Az atkák, molyok, levéltetvek, bogarak és a cseresznyelégy mellett eddig ritkán látott rovarok is megjelentek.

A vasárnapi fotók egyikén valószínűleg az előző felhívás mellékletében leírt araszolóhernyót kaptam le. Válogatás nélkül zabáltak fényes nappal, almán, körtén és meggyen is. Nézzenek körül a kertekben! Lehet, hogy a gyomokon pihennek. Az esős időjárás miatt javaslom valamelyik felszívódó Mospilan és a gyorsan ható piretroidok kombinációját: Karate 2,5 WG (Zeon 5 CS), Cyperkill 25 EC, Centris 250 EC, Decis, Kaiso Garden, K1, stb. Ez a keverék egyben a levéltetvek ellen is hatásos. A piretroidok veszélyesek a méhekre! A virágzó aljnövényzeten és a mézharmatos fáinkon gyűjtögető méhekért is mi vagyunk a felelősek. A kitinszintézis-gátló Runner 2 F és bio DipelDF (ES) is kiváló a hernyók ellen és „méhekre nem jelöléskötelesek”.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/10Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/10Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/10

 

A kajszi fényképén a moníliától száradó ágvég mellett a kezdődő sztigminás (klaszterospóriumos) betegségének a tüneteit láthatják, már a gyümölcsön. A lombon levéllikacsosodás formájában ismerjük. A száradó ágat a tünet alatt sürgősen le kell vágni. A csonthéjasok levélbetegségei ellen még érdemes permetezni. Egyes réz, kén (pl. a Thiovit Jet reggeli vagy esti kijuttatással) és mankoceb hatóanyagú gombaölők mellett a Topas 100 EC és a Miltox Speciál Extra WP is engedélyezett pl. cseresznyében, meggyben és őszi barackban.

► A párás időjárás kedvez a levéltetvek felszaporodásának. Az eddig javasolt rovarölőszeres permetlé kombinációk általában elviszik őket is (Mospilan, piretroidok). Akinek csak a tetvekkel gyűlt meg a baja, az számos levéltetű specilista közül választhat pl. Pirimor 50 WG, Teppeki, egyes olajok, stb.

Már abba kell hagynunk a madarak etetését! A nyári etetés már inkább káros, ehelyett odútelepítéssel, itatással, és a Magyar Madártani Egyesület honlapján bemutatott eszközökkel segítsük a madarakat! (www.mme.hu) Érdemes télen és nyáron is törődni velük! Egy kétéves felmérés alapján a széncinege fiókák táplálékának 69%-a hernyó, pete, lárva és a többi alkotórész is lepke, bogár, pók, a feketerigó fiókák táplálékának 22%-a bogár, 44%-a hernyó, de a bogárlárvákat, kétszárnyúakat is bőségesen fogyasztják.

Rajzik a vadgesztenyelevél-aknázómoly és kiterült a fák levélzete is. El kell kezdeni a permetezést, már a tojásrakás előtt le kell fedni a kitinszintézis-gátló rovarölőkkel a leveleket! Jelenleg a Dimilin 25 WP és a Runner 2F engedélyezett ellene. Az első szer hosszabb hatású, az idei elhúzódó rajzásnál ezt javaslom. Érdemes kiegészíteni a Topas 100 EC-vel, mely a vadgesztenye gombabetegségei ellen is kiváló.

Az országos csapdahálózatunk rajzási adatait megtalálják a www.magyarnovenyorvos.hu illetve a www.zsigogyorgy.hu honlapokon. Nyár végéig, hetente frissítjük az adatokat, követhetik a 3 nemzedéket.

A tavalyi fényképen az első nemzedék aknáit látják a levélen. Ezekbe már nem tudunk bejuttatni rovarölő szert, elkéstünk a védekezéssel! Bennük akadálytalanul fejlődhetnek a lárvák, belőlük lesz az újabb aknákat készítő második, nyári nemzedék. Őszre a harmadik generáció is kifejlődik, ez telel át a lehullott levelekben.

► A fenti készítmények a közterületi (utcán vagy parkokban lévő) vadgesztenyékre is engedélyezettek. Fontos megjegyezni, hogy számos növényvédő szer kijuttatható zárható magánkertekben, intézményi parkokban, de nem használható a mindenki által látogatható, nyílt helyszínen lévő közterületi növényeknél. Ki tudja betartatni pl. az útszéli, ház előtti gyümölcsfákon a várakozási időket? Csak remélni tudom, hogy hogy a fotón látható fiatal kolléganő sem egy frissen permetezett utcai meggyből kóstolgatott tavaly! Az idei „szerjegyzék” („kék könyv”) 664. oldalán találják meg a közterületi engedéllyel is rendelkező készítményeket. A Hermes ÁFÉSZ boltjaiban fellapozhatják és szaktanácsot is kaphatnak az eladóktól.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/10Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2014/10

 

 

 

 

 

 

zsigó_gy

► Az esőtől megélénkültek segítőtársaink a giliszták, de a meztelencsigák nyálkacsíkját, rágását is egyre gyakrabban láthatjuk. A frissen kikelt, palántázott zöldségeket, a szabadban lévő dísznövényeket már károsítják. Egész nyáron gondot okozhatnak, ezért most összegyűjtöttem az eddig fellelt védekezési ötleteket:

- A védendő ágyás körbeárkolásáról és porított műtrágyával, fahamuval vagy égetett mésszel való feltöltésről már biztosan hallottak. Óvatosan használnám ezt a módszert, az árkok feltöltésére javasolt anyagok károsak lehetnek a talajra. Találkoztam még a kevésbé környezetveszélyes kvarcőrleménnyel, zúzott tojáshéjjal, fűrészporral, kávézaccal, a kakaóbab héjával is az ajánlásokban. Állítólag riasztó hatású hideg, főzött kávé is.

- A talajszintig beásott és sörrel félig feltöltött poharakba becsábulnak, majd ott megfulladnak a csigák.

- Jó hatásfokkal és a legegyszerűbben az éjjelre kihelyezett rongydarabbal, deszkával, cseréppel gyűjthetők be. Kora reggel, még a szétmászásuk előtt, összeszedhetjük és megsemmisíthetjük őket. Nyáron különösen vonzó számukra a görög vagy a sárga dinnye héja, állítólag a grapefruitot is szeretik…

- Régen korpából, vízből és metaldehidből gyúrták össze a csalétket, ma készen is kaphatóak. Utoljára említem a védekezési módszerek között. Óvatosan, az előírásoknak megfelelően lehet csak kijuttatni. Érdemes lefedni, beborítani a csalétket, mert gyorsan kiszáradhat, elázhat. Kutyákra különösen veszélyes a hatóanyaga! Ha már mindenképpen a kémiai megoldást választják, akkor számtalan névváltozatban juthatnak hozzá a

6% metaldehidet tartalmazó szerekhez. (A kép bizonyítja, hogy a macskaétel is vonzza a csigákat.)

► A Budapesti Corvinus Egyetem Rovartani Tanszékének és Csordás Csaba kollégánknak köszönhetően előrejelzési adatok is felkerültek a www.zsigogyorgy.hu oldalra. Szinte az összes moly beindult!

Reider Imréné Klárika a budapesti fénycsapdát is bekapcsolta, már április 1-én. Most a káposztamolyból, szilvamolyból, araszoló lepkékből és továbbra is az áprilisi cserebogárból fogja a legtöbbet. A szilvások felkészülhetnek. A moly valószínűleg az idén is folyamatosan, egész nyáron rajzani fog. (Lásd a tavalyi táblázatunk számait a honlapon.) Aki 100%-osan hernyómentes gyümölcsöt szeretne szüretelni, az a javasolt permetezési fordulókkal többször is védekezzen, egészen szürteig!

Dr. Vétek Gábor, a fenti tanszék tanára cseresznyelegyeket hálózna kísérletéhez. Aki az előző évek alapján úgy véli, hogy az idén is támadnak majd a legyek a kertjében, és szívesen segítene a kutatói munkában, az kérem, értesítse Gábort a gabor.vetek@uni-corvinus.hu címen.

(Zsigó György, NMNK, (után közlés))