2020. 03. 30.

2020. évi 5. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

► Pontosan egy évvel ezelőtt írtam a virágzó fák fagy elleni védelméről szóló 4. felhívást. A megfázott kajszivirágokat idén március 25-én fotóztam és most erre a hétre újabb éjszakai mínuszokat jósolnak. A permetezéssel kijuttatható néhány növénykondícionáló, biostimuláló készítménynél leírják a fagy elleni védőhatást. A 2020-as „kék könyv” a „szerjegyzék” II. kötetében 143 növénykondícionálót számoltam össze. Biztosan sok terméket felsorolhatnék ezek közül, a tavaly is ajánlott három készítmény sok gazdaboltban és kis kiszerelésben is kapható.Tehát nem született újabb megoldás a virágok megvédésére, átnéztem és bemásoltam a tavalyi bekezdést. 

„Szélcsendes, csillagfényes éjszakákon a talaj felett 0 0C alá hűlhet a levegő. Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a - 6-8 0C –os fagytól is megóvhatják a fáikat. A házikertesek csak a szomszédokat zavarnák pl. a begyújtott nedves szalmabálákkal. A talajok hőtároló képességet megnövelő felszíni öntözéssel állítólag 1 méteres magasságig mérsékelni lehet a hideg hatását. Talán a málnásokban eredményes lehet… Mi leginkább a fáink jó kondíciójában bízhatunk. A rügypattanás környékén segíthet a pl. a Damisol BB gabona névre hallgató lombtrágya, melyet az ismertetője szerint „elsősorban gyümölcsösben használják kisebb mértékű fagykár megelőzésére, illetve a fagykár mérséklésére”. A tájékoztató szerint már a rügypikkelyekből és a vesszőkből is felszívódik, de a virágzásban is bevethető. A virágok megvédésére még szóba jöhetnek egyéb pl. algát, káliumot, kalciumot, vitaminokat, hormonokat és cukrokat tartalmazó készítmények és a biostimulátorok. Ilyen hatású pl. a Wuxal Ascofol, az Atonik. A kollégák szerint - 2-3 0C éjszakai lehűlést tudnak kivédeni a felsoroltakkal. (Ez is nagy szó, mert a bibékre már ez is végzetes lehet…) A fagyot megelőzően és utána is permetezni kell velük. Néha a beáramló északi hideg levegő is kárt okozhat. A szállított fagy ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni. Hiába végzik a légkeverést, mert a felső légréteg is 0 0C alatti, a füstöt, meleget pedig elfújja a fagyos szél.    

► Az almalevél-pirosító levéltetű és „testvére” a levélpirosító ribiszke-levéltetű is megérkezett Vasárnap fényképeztem a kárképét, a fodros leveleket. Júniusban elköltözik a ribizliről, majd ősszel települ vissza. Ha csak néhány levél lesz hólyagos, akkor nem érdemes permetezni. Egyébként csak a Karate Zeon 5 CS engedélyezett ribiszkében. Tipikus „kiskultúra”. Nyár végén a szüret után kell, de még most sem késő kiválogatni a málnabokrok beteg vesszőit. A málna-gubacsszúnyog még a gubacsokban tartózkodik lárva vagy báb alakban. Innen rajzik ki és kezdi el kártételét április-május hónapokban. Az alsó vesszőn pedig az egyik kéregrepedést okozó gombafaj tünetét láthatják a vasárnapi fotón. Tavaszi rezes lemosással, majd nyáron pl. a Quadris-szal és a Signum WG-vel védekezhetünk. De erről majd később…

Budapest, 2020. március 30.   

Üdvözlettel, jó egészséget:                       

Zsigó György, NMNK