Októbertől indul a ciklámenszezon

Októbertől indul a ciklámenszezon

Gazdabolt 2012. okt. 26.

Kllímánkon kevés a  télen is hosszasan virágzó szobanövény, különösen lakásunkban, ahol a helyen csak a télikertben meghúzódó pozsgásokkal lehet osztozni a ciklámennek, mert róla van szó. Mások szerencsésebbek, s hónapokig gyönyörködhetnek a virágait lelkesen hozó, amúgy szerény növénycsodában. Ezek után nem csoda, hogy Magyarországon a cserepes növények között ciklámen vezeti vásárlási listát. Régen másként volt, mert öreg vidéki házunk hagyományos verandáján októbertől márciusig tobzódhattak a párás, hűvösben. A ciklámen fura kis növény, egyik helyen jól érzi magát, másutt hiába tesznek meg mindent érte, rövid életű lesz. A hűvös, világos ablakokban igen jól érzik magukat. Pazar virágdísszel, mintás, feszes levelekkel hálálják meg a gondos ápolást. Ezért is állapodik meg az utcafronti ablakokban dúsan fejlődő, színes bokrocskán a szem. A melegebb, központi fűtéses lakásokban viszont szenved és a leggondosabb ápolás dacára, az ajándéknövény hamar abbahagyja a virágzást és gyorsan a szemétre kerül.

Egy átlagos lakásban nem könnyű megtalálni a ciklámen számára az ideális helyet, mivel a növény a fényt és a 15 foknál nem magasabb hőmérsékletet kedveli. (Aki bizonytalankodik a ciklámen kedvenc szokásaival, keressen rá az interneten.)
A kezdő ciklámentartók számára a növényápolás legkényesebb pontja az öntözés. Aki hosszú életű cikláment akar, vásároljon hosszú csőrű öntözőkannát, mert a levelet és a virágot óvni kell a közvetlen víztől. A hosszú csőrű kannával kell a vizet a cserépbe, a virágkezdemények és a levelek alá beügyeskedni, de lehet az alátétbe is kevés vizet önteni.

Fontos ápolási trükk az is, hogy az elhervadt virágokat és megsárgult leveleket alapjuknál megfogva tőből kell kitépni, s nem levágni. Annak, aki biztosítani tudja a ciklámennek az optimális életteret, a virágzás ideje alatt tápoldatoznia is kell. Ha a növény befejezte a virágzást, nem kell tőle megszabadulni. Később már nem lesz olyan szép, mint az újonnan vásárolt, de a kisebb hibákat feledteti a saját nevelés sikere.

Ha a következő szezonban teljes értékű saját növényre vágynak akkor, ha már elvirágzott az utolsó bimbó is, fokozatosan csökkenteni kell az öntözést. Ekkor a lassan száradó növényből használható táplálék a gumóba húzódik. Ha a cserépben lévő föld, s benne a gumó megszikkadt, az egészet nyár végéig száraz hűvös helyre kell dugni, olyan helyre, ahol néha nedvesség is éri. Augusztusban a gumót ügyesen ki kell szedni a földből, ha új leveleket hoz, új savanyú (A típusú) talajba kell ültetni, úgy, hogy csak a gumó kétharmada legyen a föld alatt. A beültetés után rendszeresen kell öntözni, s előbb-utóbb a levelek, majd a virágok is kifejlődnek.

Ciklámen hibajegyzék:
A levelek sápadnak: Ez olyan, mintha égetnék. Sok fényt kap.
A levelek szürkén hervadnak: Gyakran öntözik vagy túl sok vizet kap.
A levelek sárgulnak: Kevés a tápanyag, hetente tápoldatozni kell.
A virágok színe mattá válik: Ezeket el kell távolítani, ha hetente tápoldat kap, készségesen virágzik újra.
Ha mindezt megtették, mégsem pompázik a ciklámen: Megöregedett a gumó, mert egy egyed életkora körülbelül öt éves.