Egy újabb szőlő kórokozó került, hazánkba

Egy újabb szőlő kórokozó került, hazánkba

Gazdabolt 2013. szept. 14.

Ez év augusztusában, Zala megyében a szőlő egyik veszélyes kórokozója ütötte fel a fejét az aranyszínű sárgaság fitoplazma (Grapevine flavescence dorée phytoplasma, Phytoplasma vitis).  Azonban ez nem jelenti azt, hogy másút még nincs jelen. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumában mutatták ki. A fertőzés következtében csökken a szőlőtőkék terméshozama, valamint pár éven belül a pusztulásukat is okozhatja.

A védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre növényvédő szer. Viszont az aranyszínű sárgaság fitoplazma kórokozó, terjesztője ellen védekezhetünk. A terjesztője nem más, mint az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus).

A kórokozó megjelenésére számítani lehetett, mivel már több Európai országban is jelen volt az elmúlt évek során.

Az Európai Unió karantén károsítói között szerepel a kórokozó, ebből következik, hogy hazánkban az előfordulását jelenteni kell. Amennyiben a vizsgálatok valóban kimutatják és igazolják a kórokozó jelenlétét akkor a hatóság zárlatot rendel el és megkezdődik a növények megsemmisítése. Valamint a terjedés megállítása érdekében a növény-egészségügyi hivatal jár el.

[caption id="attachment_2100" align="alignleft" width="300"] Scaphoideus titanus[/caption]

A tünetek alapján ismerhetjük fel a kórokozót, ezek a következők lehetnek: - szőlőtőkék terméshozamának jelentős csökkenése. - A csökkenés mértéke elérheti az 50 %-ot is. - A beteg növények számának folyamatos növekedése is feltűnő lehet. Sajnos a fogékony fajták pár éven belül ki is pusztulhatnak.

A gyanús növények észlelésekor haladéktalanul értesíteni kell az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságát.

Amit pedig tehetünk:

Ismerjük meg a vektor ez esetben az amerikai szőlőkabóca életmódját és biológiáját. Előfordulásukat sárgalapos csapdázással ellenőrizhetjük. Jelenlétének észlelésekor a kémiavédekezés kidolgozásával és alkalmazásával, gyéríthetjük számukat. A fertőzött növényi részeket égetéssel semmisítsük meg.

Fontos tudni, hogy a tisztántartott rendszeresen művelt területeken sokkal nehezebben tud terjedni és felszaporodni.

A fotók innét és innét származnak.