A pálma, mint szobanövény

A pálma, mint szobanövény

Gazdabolt 2013. júl. 19.

A pálmafák egyre jobban elterjedőben vannak hazánkban. Sokan kedvelik, így nem csoda, hogy gyakran találkozunk velük. A klímánk is egyre kedvezőbb a számukra. Szaktanácsadóként is gyakran találkozom vele kapcsolatos kérdésekkel.

Itthon általában szobanövényként neveljük. Azért írom, hogy általában, mert mind mindig itt is vannak kivételek. Arborétumokban, szél és fagy védett helyeken találkozhatunk velük a szabadban is. Fő szerepet kapnak különböző rendezvények, csarnokok díszítészénél. Nagy és tágas helyeket jól belehet rendezni velük, kellemes trópusi hangulatot kölcsönöznek a térnek.

Természetesen egyre gyakrabban nevelik az alacsonyabb még fiatal példányokat cserepes díszként. Ideig- óráig lehet is, még lassíthatjuk is a növekedésüket, ha kisebb cserépben tartjuk, és nem ültetjük át minden évben. De ez is csupán átmeneti. Mindenképpen és elsősorban azoknak javaslom ezt a növényt, akik tágas, nagy belmagasságú és napfényes otthont tudnak biztosítani a számára. Azok, akiknek nem áll rendelkezésükre ilyen helyiség, de mégis ragaszkodnak a pálmához, azoknak azt javaslom, hogy ajándékozzák el a növényüket, amikor már eléri a plafont, vagy inkább már egy kicsivel előbb. Figyelem, a pálmát nem szabad és nem is lehet visszametszeni, mivel a szárukból nőnek, és ha lemetsszük a növekvő hajtást, akkor az egész növény elpusztul.

A nagy fényigénye mellett, nagy vízigénnyel is rendelkezik. Több ezer alfaja is van, ezért mindig tudnunk kell, hogy a mi növényünk hová is tartozik. Mert a sivatagi pálmák a sok víztől a cserjeszinten élők pedig a sok napfénytől pusztulnak el. Fontos, hogy vásárláskor mindig informálódjunk.

A tápanyag utánpótlásról gondoskodnunk kell. Habár nagyon sokáig bírja tápozás nélkül, én még sem javaslom, hogy ezt a határt kivárjuk. Amennyiben egészséges növényt szeretnénk nevelni, úgy szükséges a rendszeres trágyázás.

Nyáron a 18-20 0C fok –télen a 12 0C fok körüli hőmérséklet az ideális számára. Ne felejtsünk el párásítani, főként a nagy nyári melegekben, de télen se. Ne használjunk, csapvizet vagy hidegvizet a locsolásukra. A legjobb számára mindig az esővíz. Ha tehetjük, gyűjtsük össze az esővizet és azzal öntözzük.  Nyáron tegyük ki a kertbe, védjük a huzattól és a széltől.

A pálmák sok alfaját tekintve, változó igényekkel rendelkeznek, így ajánlott utána járni, hogy a mi növényünknek milyen igényei vannak.

 

Termék ajánlás:

- ültető lapát

Fonott ültető láda vízhatlan ponyvával

- ültető kanál