• Vannak, akik megkéstek, mert éjjel megjött a fagy
  Vannak, akik megkéstek, mert éjjel megjött a fagy

  Ha nem jó az időzítés, az első fagyteszten kényszerből átesnek a telelőhelyükre készülődő a kertben balkonon élő kényesebb növények és kiderült, melyik mennyire bírja a mínuszokat. Az idén október utolsó napjaira ígérték a rövid lehűlést, a hosszú és melegrekordokat döntő ősz után meg is érkezett. Számos pozsgásnövénynek már a plusz 5-6 fokos hűvös is megárt, ezekkel nem szabad várni, már most védettebb helyet kell nekik találni. Ha kint maradnak, akkor a túl bátor hobbikertészek már...

  Olvass tovább
 • Hogyan készítsük fel a gyepet a téli stresszre?
  Hogyan készítsük fel a gyepet a téli stresszre?

  Használjunk mindig őszi műtrágyát, amely nitrogéntartalma alacsony, míg káliumtartalma magas. Ettől a sejtfalak megerősödnek és a növényi sejtek sótartalma megnő. A kálium csökkenti a sejtnedv fagyáspontját és kisebb kárt okoz a gyepben a fagy. Általánosságban elmondható, hogy a dekorációs célokat szolgáló pázsit valamennyivel kevesebb műtrágyát igényel, mint az a gyep, amelyen gyakran sétálnak, vagy amelyet a szabadidős tevékenységek megviseltek.

  Olvass tovább
 • Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2019/10
  Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2019/10

  Lassan befejeződik a növényvédősök munkája. Még egy hétig nézzük az előrejelző csapdáinkat. A vadgesztenyelevél-aknázómoly már befejezte a rajzását, a lehullott levelekben, báb alakban fog telelni. A selyemfényű puszpángmolyt második éve csapdázzuk az országos hálózatunkban. A tavalyihoz képest az idén mindenképpen erősebb volt az őszi rajzás, nagyobb tavaszi kártételre számíthatunk. De ebbe még a tél is beleszólhat… A lehullott vadgesztenyelevelek összegyűjtésével és megsemmisítésével és az...

  Olvass tovább
 • Tanfolyam II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély megszerzéséhez
  Tanfolyam II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély megszerzéséhez

  A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest-Fővárosi Szervezete 2019. őszén növényvédelmi alaptanfolyamot szervez, a II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély megszerzéséhez. (Tájékoztatom, hogy ez az úgynevezett „80 órás” avagy „zöldkönyves” tanfolyam elvégzése szükséges a II. és III. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek árusításához is. A budapesti képzésen elsősorban a kertészeti termesztés növényvédelmét tárgyaljuk.

  Olvass tovább
 • A növények egészségük védelméért harcra is készek
  A növények egészségük védelméért harcra is készek

  A baktériumok, vírusok vagy gombák által okozott betegségekkel szemben a növények - még akkor is, ha nem rendelkeznek valódi immunrendszerrel – képesek magukat megvédeni.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. október 24-29.
  Növényvédelmi teendők – 2019. október 24-29.

  Gyümölcsöskertjeink régi, az esetek többségében megoldatlan kérdése a moníliafertőzés a különböző gyümölcsfajtákon. Bár a kórokozó hajtásokban okozott kára jelentős, a gazdálkodót közvetlenül érintő (fogyasztás, értékesítés, befőzés) elváltozás a gyümölcsfertőző monília.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/21
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/21

  ► Az előző felhívásban az utolsó permetezésről, az őszi lemosásról írtam, mellyel már a jövő évi termést védjük. Úgy látom, hogy az összes gyümölcsfánál és a szőlőnél is beindult a lombhullás, készíthetjük a permetezőgépeket. Az idén legalább ilyen fontos teendőnk lesz a lehullott lomb összeszedése és megsemmisítése, azoknál a kerti fáknál, bokroknál melyek levélbetegségekkel küzdöttek a nyáron. Súlyos kártételt láttam a csonthéjasokon, de a dión és a mandulán is. Az alma és a körte...

  Olvass tovább
 • Növényprimadonnák a lakásban is megélnek
  Növényprimadonnák a lakásban is megélnek

  Aki több évig képes otthon orchideát életben tartani büszke lehet. Megtanult a legkényesebb növényekkel is együtt élni. A lakásban először az orchideának a helyét kell megtalálni, van amelyik a fürdőszobaablakban, vagy a plafonról lelógva, netán egy átjáró szegletében érzi jól magát.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. október 3-9.
  Növényvédelmi teendők – 2019. október 3-9.

  A 2019-es év növényvédelmében a nyugati dióburokfúró-légy elleni védekezés eredményessége bizony nem volt megfelelő. A 2011. óta hazánkban felfedezett kártevő „diadalmenete” feltűnően gyors és hatékony. A jelenleg tartó betakarítás során látható a kártétele és a termés mennyiségének jelentős csökkenése.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 26.– október 2.
  Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 26.– október 2.

  Néhány jótanács az ez évi növényvédelmi problémák megismétlődésének megakadályozására a 2020. évben az előrejelzés lehetőségeinek alkalmazásával.

  Olvass tovább
 • A csalfa dísztök a gazdáját is meglepi
  A csalfa dísztök a gazdáját is meglepi

  Ahogy közeledik október vége, a Halloween napja, úgy jelennek meg az árusoknál a messziről jött ünnep kellékei. Ezek egyike a tök. A hobbikertész számra. kísérletezni igazi kihívás a dísztök.

  Olvass tovább
 • Hobbi védett helyen
  Hobbi védett helyen

  A télikert a gyűjtemények igazi helye, különösen a hasonló környezeti igényű növényeket ajánlatos egy kupacban tartani. Példának lehet hozni citrusokat és a jázmint, de társaik lehetnek a hoyák is. Egész évben pompázatos mediterrán hangulatú növényegyüttest lehet a télikertben működtetni. Nem kell hozzá más, mint murvafürt, mirtusz, egy apró füge, leander, muskátli, körömvirág, lobélia, fukszia. 

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/20
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/20

  Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2019. évi 20. felhívás   ► A leszüretelt szőlőkben javaslom a kénes vagy a kénes-olajos lombmosást az áttelelő lisztharmat képletek (kazmotéciumok) gyérítésére. A leveleken feketévé érő apró „göbök” az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarokra, a támberendezésre és ezekből indul ki a tavaszi első fertőzési hullám. Most még gyengék, vékony falúak, a permetezéssel...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 19–25.
  Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 19–25.

  Szeptember az évelő gyomnövények esetében a gyökérben való tápanyag-felhalmozásnak az ideje. Többen kérdezik, hogy örökölt vagy vásárolt területeken mit lehet tenni a gyomtömegek megsemmisítésére úgy, hogy a tavaszi munkálatok, a gyeptelepítés, a zöldségfélék magvetése, illetve palántázása biztonságosan elvégezhetők legyenek.

  Olvass tovább
 • Egy kertből sem hiányozhatnak
  Egy kertből sem hiányozhatnak

  Az ősz a telepítés időszaka, az árudák bő választát látva nehéz dönteni, mi is kerüljön a kertbe. Ilyenkor számolni kell azzal, hogy a zsenge cserjékkel, fákkal évekig kell bíbelődni, míg teljes pompájukat el nem érik. Arról azonban ne felejtkezzenek meg, ahogy a növények a földbe kerültek, ki is cserélhetők.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 12-18.
  Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 12-18.

  Ezen a héten az örökzöldek őszi növényvédelmével kapcsolatos tudnivalókat foglalom össze.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 5-11.
  Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 5-11.

  Az elmúlt napokban 2-3 nap alatt lehullott 50-70 mm csapadék kedvezően hatott kerti növényeinkre. A paradicsom és paprika termései sokasodtak, és az előzőekben kifogásolt paradicsom rendes érése is folyamatos; bogyók nem maradnak zöldek, piros színűvé válnak.

  Olvass tovább
 • Nyárvégi hajrá a veteményesben
  Nyárvégi hajrá a veteményesben

  A nyár idéző nappali meleg, ne tévesszen meg senki a nap egyre laposabban halad a kerítés felett Itt az ősz, ezzel együtt, a földben áttelelő zöldségek vetésének az ideje. A korai betakarítás reményében most, szeptemberben kellene a sóskát, petrezselymet, póréhagymát, fehérrépát, retket vetni. Szeptemberben ugyanis a talaj még mindig meleg ahhoz, hogy gyors csírázás meginduljon.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/19
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/19

  Még szüretelünk! Néhány kései szilva, őszi barack és persze az almatermésűek a fákon vannak. A váratlan meleg és a pára felerősítette a gombák terjedését. A monília és a még mindig rajzó gyümölcsmolyok miatt még a permetezésük is szóba jöhet. Ebben az esetben csakis az élelmezés-egészségügyi várakozási idők (é.v.i.) alapján dönthetnek. A 3. felhívásban írtam a moníliára engedélyezett gombaölőkről, a 7.-ben pedig a rövid é.v.i.-vel rendelkező piretroid rovarölőkről pl. Karate Zeon. A „bio”...

  Olvass tovább
 • A leander harmadolásával kell próbálkozni
  A leander harmadolásával kell próbálkozni

  A leander eredeti élőhelyén hatalmas virágzó bokor. Edénybe kényszerítve tőből elágazó természetes cserjekoronát fejleszt. Ahhoz, hogy a jól, rosszul sikerült teleltetések után ne kopaszodjon fel és állandóan virágozzon, szüksége van a rendszeres metszésre. A tavasz a leanderek metszésének ideje is, de a munka bármikor elvégezhető. Saját leandereimet ősszel is meg szoktam metszeni, mert csak így férnek be telelőhelyükre. A metszés egyik fontos meghatározója, hogy a metszett ágakon növő...

  Olvass tovább
Showing 141 to 160 of 1176 (59 Pages)