• Növényprimadonnák a lakásban is megélnek
  Növényprimadonnák a lakásban is megélnek

  Aki több évig képes otthon orchideát életben tartani büszke lehet. Megtanult a legkényesebb növényekkel is együtt élni. A lakásban először az orchideának a helyét kell megtalálni, van amelyik a fürdőszobaablakban, vagy a plafonról lelógva, netán egy átjáró szegletében érzi jól magát.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. október 3-9.
  Növényvédelmi teendők – 2019. október 3-9.

  A 2019-es év növényvédelmében a nyugati dióburokfúró-légy elleni védekezés eredményessége bizony nem volt megfelelő. A 2011. óta hazánkban felfedezett kártevő „diadalmenete” feltűnően gyors és hatékony. A jelenleg tartó betakarítás során látható a kártétele és a termés mennyiségének jelentős csökkenése.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 26.– október 2.
  Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 26.– október 2.

  Néhány jótanács az ez évi növényvédelmi problémák megismétlődésének megakadályozására a 2020. évben az előrejelzés lehetőségeinek alkalmazásával.

  Olvass tovább
 • A csalfa dísztök a gazdáját is meglepi
  A csalfa dísztök a gazdáját is meglepi

  Ahogy közeledik október vége, a Halloween napja, úgy jelennek meg az árusoknál a messziről jött ünnep kellékei. Ezek egyike a tök. A hobbikertész számra. kísérletezni igazi kihívás a dísztök.

  Olvass tovább
 • Hobbi védett helyen
  Hobbi védett helyen

  A télikert a gyűjtemények igazi helye, különösen a hasonló környezeti igényű növényeket ajánlatos egy kupacban tartani. Példának lehet hozni citrusokat és a jázmint, de társaik lehetnek a hoyák is. Egész évben pompázatos mediterrán hangulatú növényegyüttest lehet a télikertben működtetni. Nem kell hozzá más, mint murvafürt, mirtusz, egy apró füge, leander, muskátli, körömvirág, lobélia, fukszia. 

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/20
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/20

  Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2019. évi 20. felhívás   ► A leszüretelt szőlőkben javaslom a kénes vagy a kénes-olajos lombmosást az áttelelő lisztharmat képletek (kazmotéciumok) gyérítésére. A leveleken feketévé érő apró „göbök” az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarokra, a támberendezésre és ezekből indul ki a tavaszi első fertőzési hullám. Most még gyengék, vékony falúak, a permetezéssel...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 19–25.
  Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 19–25.

  Szeptember az évelő gyomnövények esetében a gyökérben való tápanyag-felhalmozásnak az ideje. Többen kérdezik, hogy örökölt vagy vásárolt területeken mit lehet tenni a gyomtömegek megsemmisítésére úgy, hogy a tavaszi munkálatok, a gyeptelepítés, a zöldségfélék magvetése, illetve palántázása biztonságosan elvégezhetők legyenek.

  Olvass tovább
 • Egy kertből sem hiányozhatnak
  Egy kertből sem hiányozhatnak

  Az ősz a telepítés időszaka, az árudák bő választát látva nehéz dönteni, mi is kerüljön a kertbe. Ilyenkor számolni kell azzal, hogy a zsenge cserjékkel, fákkal évekig kell bíbelődni, míg teljes pompájukat el nem érik. Arról azonban ne felejtkezzenek meg, ahogy a növények a földbe kerültek, ki is cserélhetők.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 12-18.
  Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 12-18.

  Ezen a héten az örökzöldek őszi növényvédelmével kapcsolatos tudnivalókat foglalom össze.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 5-11.
  Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 5-11.

  Az elmúlt napokban 2-3 nap alatt lehullott 50-70 mm csapadék kedvezően hatott kerti növényeinkre. A paradicsom és paprika termései sokasodtak, és az előzőekben kifogásolt paradicsom rendes érése is folyamatos; bogyók nem maradnak zöldek, piros színűvé válnak.

  Olvass tovább
 • Nyárvégi hajrá a veteményesben
  Nyárvégi hajrá a veteményesben

  A nyár idéző nappali meleg, ne tévesszen meg senki a nap egyre laposabban halad a kerítés felett Itt az ősz, ezzel együtt, a földben áttelelő zöldségek vetésének az ideje. A korai betakarítás reményében most, szeptemberben kellene a sóskát, petrezselymet, póréhagymát, fehérrépát, retket vetni. Szeptemberben ugyanis a talaj még mindig meleg ahhoz, hogy gyors csírázás meginduljon.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/19
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/19

  Még szüretelünk! Néhány kései szilva, őszi barack és persze az almatermésűek a fákon vannak. A váratlan meleg és a pára felerősítette a gombák terjedését. A monília és a még mindig rajzó gyümölcsmolyok miatt még a permetezésük is szóba jöhet. Ebben az esetben csakis az élelmezés-egészségügyi várakozási idők (é.v.i.) alapján dönthetnek. A 3. felhívásban írtam a moníliára engedélyezett gombaölőkről, a 7.-ben pedig a rövid é.v.i.-vel rendelkező piretroid rovarölőkről pl. Karate Zeon. A „bio”...

  Olvass tovább
 • A leander harmadolásával kell próbálkozni
  A leander harmadolásával kell próbálkozni

  A leander eredeti élőhelyén hatalmas virágzó bokor. Edénybe kényszerítve tőből elágazó természetes cserjekoronát fejleszt. Ahhoz, hogy a jól, rosszul sikerült teleltetések után ne kopaszodjon fel és állandóan virágozzon, szüksége van a rendszeres metszésre. A tavasz a leanderek metszésének ideje is, de a munka bármikor elvégezhető. Saját leandereimet ősszel is meg szoktam metszeni, mert csak így férnek be telelőhelyükre. A metszés egyik fontos meghatározója, hogy a metszett ágakon növő...

  Olvass tovább
 • Fontosabb változások a kiskertben használható növényvédő szerek engedélyokirataiban
  Fontosabb változások a kiskertben használható növényvédő szerek engedélyokirataiban

  Több növényvédő szer engedélyokiratát is módosították. Most csak azokat sorolom fel amelyeknél a változtatás címkézési előírásokkal is jár. („ A határozat véglegessé válását követően gyártott tételek a jelen határozat alapján készült és jóváhagyott címkeszöveggel kerülhetnek forgalomba.”)

  Olvass tovább
 • Fonalférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben
  Fonalférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben

  A kertészeti kultúrákban a talajban kifejlődő károsítók jelentős károkat tudnak okozni. A legfontosabb kártevők a lárva vagy pajor fejlődési alakban a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak, egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel - házikerti körülmények között komposzttal, szerves trágyával, üzemi körülmények között tőzeggel, szerves trágyával – dolgozunk, akkor a károsítók...

  Olvass tovább
 • Nemastar, Nematop- fonálférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben
  Nemastar, Nematop- fonálférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben

  A kertészeti kultúrákban a talajban kifejlődő károsítók jelentős terméskiesést tudnak okozni. A legfontosabb kártevők lárva vagy pajor alakban a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak. Egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel – házikerti illetve üzemi körülmények között komposzttal, szerves trágyával, tőzeggel– dolgozunk, akkor a károsítók fokozottabb jelenlétével kell...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők –2019. augusztus 29.–szeptember 4.
  Növényvédelmi teendők –2019. augusztus 29.–szeptember 4.

  Szeptembert írunk, amely a betakarítás, a szüret ideje. A szilva, az őszi körték, a nyári almák, például a Nyári Gála, valamint a csemegeszőlők a helyükre kerülnek: rotyog a lekvár, telnek a cefrés hordók, élvezettel eszi a család a megtermelt „javakat”. De láthatjuk a károsítók elleni védekezéseink hibáit is.

  Olvass tovább
 • Kamélia és fukszia
  Kamélia és fukszia

  Kaméliák nagyon szép, különleges virágot hajtó és olyannyira kényes növények, hogy minden kertész dicséretére szolgál, ha képesek otthon tartani őket. Ezek a távol-keleti csodák, eredeti lakhelyükön óriási cserjékké, fákká is megnőnek. Közép-Európában, ahol örülünk a cserepes kaméliának is, csak elképzelhetjük, milyen lehet, amikor egy háznyi kamélia szirmot bont.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 22-28.
  Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 22-28.

  A mostanában virágzó egynyáriak és hagymás dísznövények növényvédelmére érdemes figyelmet fordítani.

  Olvass tovább
 • Most kell a tulipánt duggatni
  Most kell a tulipánt duggatni

  A tavasszal először virágzó növények gumóit, hagymáit a nyár második felén kell az ágyásokba duggatni. Ilyenkor át kell vizsgálni a hagymaiskolában lévő példányokat is, az életre való nagyobbak felsőbb osztályba lépve, mehetnek a virágzásra várók közé, a gyengébbek maradnak, vagy tavaszig száraz pihenőre vonulnak. A feledékeny kertésznek azonban erősen ajánlható, hogy az óraműpontossággal megjelenő növények ültetési helyéről érdemes térképvázlatot is készítsen, így nem okozhatnak...

  Olvass tovább
Showing 121 to 140 of 1149 (58 Pages)