• Növényvédelmi teendők – 2020. július 18-24.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 18-24.

  A változékony időjárás „tartja magát”. A meleg, néha szinte forró napokat lehűlés követi, többnyire kisebb-nagyobb esőkkel. Nekünk is nehéz elviselni, de gondoljunk csak a helyhez kötött növényeinkre!

  Olvass tovább
 • A saját leanderfióka értékesebb - Czauner Péter
  A saját leanderfióka értékesebb - Czauner Péter

  Egy-egy kisebb cserepes leandert 2-3 ezer forintért lehet a piacokon, vagy a növénykereskedésekben beszerezni. Ami nem is sok, ha különleges szín-, vagy duplavirágú változatról van szó. Egy magára valamit is adó kertész nemcsak életben tudja leandereit tartani, hanem szaporítani is képes őket. Az már más kérdés, hogy a bővülő növényállomány sora mi lesz, mert ne feledjük egy újabb leandernek, bármilyen szép is, téli helyet kell találni.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 11.-17.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 11.-17.

  A kitartó esőzés ellenére a növényvédelmi tevékenységünk a kártevők elleni küzdelemről szól. Bátran mondhatjuk: a 2020-as év a kártevők éve.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 18. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 18. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

   Sajnos beigazolódott a sejtésem. A folyamatos esőzések hatására nagy erővel támadnak a csonthéjasok levélbetegségei. A cseresznyelevél fotóján a blumeriellás fertőzés kezdeti tünetét láthatják, de a háttérben, a lehullott levelek tömege már permetezésért kiált (17. felhívás). A meleghez és a nedvességez kötődő gombák közül a varasodás is beindult az almatermésűeken (16. felhívás), de még nem okoz akkora gondot, mint a csonthéjasok levélbetegségei. Megelőzésképpen, kontakt gombaölőkkel...

  Olvass tovább
 • Kalodával védett növények - Czauner Péter
  Kalodával védett növények - Czauner Péter

  A nyár, különösen a korona vírus miatti kényszer otthonlét okán sokfelé a lakóház, kerti építmények renoválásnak ideje is. Óhatatlan, hogy a növények megsínylik a festést, vakolást, burkolat cserét. A mélyen gyökerező növényeknek számára a renoválás idejére ajánlott védelemről gondoskodni.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.

  A szőlő zöldmunkái során szinte minden dűlőben találkozhatunk a lisztharmat első tüneteivel, jelenleg főképp a két kifejezetten fogékony fajtán, a Kékfrankoson és a Zöld Veltelínin. Egyelőre a fürtök apró bogyóin észleltük a kórokozó jelenlétét.

  Olvass tovább
 • Vihar utáni hajtásmustra - Czauner Péter
  Vihar utáni hajtásmustra - Czauner Péter

  A hosszan virágzó növények és a színes őszi kert alapjait júliusban sok munkával kell lerakni. Az egészséges és a harmonikusan táplált példányok tovább élnek, illetve lombjuk tovább megmarad.

  Olvass tovább
 • A hortenziákra vigyázni kell- Czauner Péter
  A hortenziákra vigyázni kell- Czauner Péter

  A tavasszal virágzó cserjék már befejezték tündöklésüket, aki kertjében egész nyáron friss virágokkal pompázó cserjékre számít, nem felejtkezhet meg a rózsákról és hortenziákról. Míg a rózsavirágzás már hetek óta tart, a hortenziák június közepén kezdenek igazán virágozni.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.
  Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.

  Zöldségeskertjeinkben a különféle zöldségek a hosszan tartó esőzések után jó erőben, látszólag egészségesen fogadják a gazdát. Tüzetesen áttekintve azonban gyakran találkozhatunk különböző károsítók tüneteivel.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 17. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 17. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Továbbra is esőt jósolnak a meteorológusok, és már idáig is bőségesen kaptunk. A későbbiekben számíthatunk a kipárolgásra és ezzel a nedvességkedvelő gombák (peronoszpóra, fitoftóra) és baktériumok megjelenésére. A levéllikasztó gomba levéltüneteit ma fotóztam. Az összes csonthéjast fertőzheti a levélfoltosságot okozó más gombákhoz hasonlóan pl. blumeriella, gnomónia. A kontakt réz, kén és mankoceb hatóanyagúak mellett néhány felszívódó készítmény is engedélyezett pl. Score, Signum WG, Topas...

  Olvass tovább
 • A mandula nem mindenhol érzi jól magát
  A mandula nem mindenhol érzi jól magát

  A kiskerti gyümölcsök között mostohagyereknek számít a mandula, hiszen csak a kemény maghéj alatt megbúvó lágyabb rész fogyasztható, míg a népszerűbb gyümölcsök lédús húsos részükkel csábítanak. A mandulafa gyümölcse E-vitaminban, fehérjében, telítetlen zsírsavakban, rostban és ásványi anyagokban valódi táplálkozási kincs. Jelentős kalcium-, magnézium-, foszfor-, vas-, kálium-, mangán-, réz- és cinktartalommal, a húshoz hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz. A főzés során édes receptekben...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 20-26.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 20-26.

  Még az esős időszak - a szinte naponta hulló kisebb esőkkel, néha zivatarral - sem hozott a gomba- és baktériumos betegségek számára kedvező körülményeket. Ritkán láthatóak a körtelevélrozsda kezdetben még apró, narancssárga foltjai.  Igaz ez akkor is, ha a téli gazdaként ismert borókafélék a körtefa közvetlen közelében találhatók.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 16. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 16. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Medárdkor megjött az eső. Úgy tűnik, hogy beigazolódik a népi megfigyelés, azóta szinte minden nap esett valamennyi. Sajnos kiszámíthatatlanul érkezik a csapadék, záporok formájában, szelekkel kísérve. Folyamatosan nedvesek és karcolódnak is a kis gyümölcsök, sőt már reped az érésben lévő cseresznye és a meggy. Ez utóbbiakat a cseresznyelégy is „szurkálja”. Terjed a gyümölcsfertőző monília!

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 12-18.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 12-18.

  Szőlőterületeken járva öröm tölti el az embert. Szinte minden dűlőben egészséges, erőtől duzzadó tőkék fogadnak. Sehol egy károsító „nyoma”. A hosszan tartó, immár közel 10 hónapos  szárazság a nagyon mélyen gyökerező növények számára nem jelentett problémát. Ebben a környezetben a kifejezetten fogékonyként ismert Kékfrankoson sem látható a lisztharmat tünete sem a lombozaton, sem a fürtökön.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 15. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 15. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Kizöldültek az ágyások. Csíráznak a gyomok, újra elő kellett vennem a kapát. Talán a kapálást hagynám ki a legszívesebben a kerti munkák közül. Önkéntelenül is felmerült bennem, hogy válasszam a kényelmesebb megoldást, permetezni kellene valamelyik gyomirtó szerrel. Végül mégse kezdtem hozzá.

  Olvass tovább
 • Talajtakarás védelmében - Czauner Péter
  Talajtakarás védelmében - Czauner Péter

  A talajtakarás, vagy, ahogy sokan ismerik mulcsozás, előnyeiről és mikéntjéről sokszor írtunk. A talaj és a növények védelmét szolgálja, egyben nagyon mutatós is. Általában cserjék, fák és évelők szoktak talajtakarást kapni, da a virágágyásokban is segít. A talajtakarás lényege, hogy az alatta lévő föld a száraz nyári napokon is hideg, nedves és gyommentes marad. Megóvja a talajszennyezéstől a földön fekvő terméseket például a tökféléket, szamócát. De rézsűs területeken megakadályozza a szél-...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.

  Bátran elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek megoldatlan, súlyos növényvédelmi kérdései között a nyugati dióburok-fúró légy tömeges felszaporodása, az ellene való hatékony védekezés lehetőségeinek kihasználása, az alkalmazott technológia ismerete sem lesz elégséges a probléma megoldásához. A kártétel mértékének jelentős csökkentésére azonban minden eszközt igénybe kell vennünk és együttműködnünk. Összefoglaló a nyugati dióburok fúró légy elleni védekezés lehetőségeiről.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők 2020. május 29.-június 5.
  Növényvédelmi teendők 2020. május 29.-június 5.

  Kertjeinkben az általában ismert betegségek, a levélfodrosodás, lisztharmat, varasodás, körterozsda, stb. fertőzöttségének erőssége a hosszan tartó száraz időszak következtében jelentősen elmarad a sokéves átlagtól. Annál gyakrabban találkozhatunk sokféle, néha tömegesen károsító kártevővel (levéltetvek, vértetű, poloskaszagú darazsak, gubacs- és levélatkák, bogarak és lepkék lárvái stb.).

  Olvass tovább
 • Gyepápolási tippek
  Gyepápolási tippek

  Nyaralás otthon? Idén valószínűleg a megszokottnál is több időt töltenek majd az emberek a saját kertünkben, készítsük hát jól fel a pázsitot a nyári meleg és szárazság okozta stresszre!

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 23-29.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 23-29.

  Az idei tavasz – mint már annyiszor –, bizony megtréfálta a kertészkedő embert. A tél enyhe volt, de később több alkalommal megismerhettük a fagyos éjszakák pusztítását. Növényeinket fejlődési stádiumuk, esetleg virágzás idején való érzékenységük szerint érte kár. 

  Olvass tovább
Showing 81 to 100 of 1194 (60 Pages)