• Növényvédelmi teendők – 2019. április 4-10.
  Növényvédelmi teendők – 2019. április 4-10.

  A napokban megfigyeltem, hogy a „mindenevő” talajlakó kártevők (drótférgek, mucskospajorok stb.) a talajfelszínhez közel tartózkodnak. Hideg télre felkészülve 10-20 cm mélységben telelnek, és a talajok felmelegedésével egyidőben haladnak felfelé. Ez az az időszak, amikor eredményesen tudunk védekezni ellenük.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/05
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/05

  Az egyik szemem sír, a másik nevet. A hónapok óta tartó szárazságban senyvednek a növények, de ebben az időjárásban idáig a monília és a tafrina sem okozott komoly gondot. Péntekre esőt jósolnak! A két gomba is beindulhat. Permetezést javaslok azoknak, akinek virágzik a meggyfája, a kajszija illetve ha tafrinára érzékenyek az őszibarack vagy a nektarin fái. Csak megelőzéssel lehet védekezni a két gomba ellen! (Lásd az előző felhívásokat.)

  Olvass tovább
 • Zöldségeskertben is fontosak a jó szomszédok
  Zöldségeskertben is fontosak a jó szomszédok

  Külön tudomány, hogy mely zöldségeket lehet problémamentesen ültetni vagy ültetni egymás. Igaz, hogy egyes növények megvédik egymást a betegségektől? Igen, bonyolult vegyi folyamatok réven egyes növények barátokat szereznek, akik mellett szeretnek élni és, ha egymás mellé kerülve, hasznos tulajdonságaik összeadódnak, több, jobb termést hoznak. De van fekete oldal is. 

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/04
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/04

  Tavaly március 3-án hirtelen fagyosra fordultak a napok, a megpattant rügyek miatt aggódtunk. Az idén a virágokat félthetjük. Dr. Sicz György március 22-én bibefagykárral szembesült a kajszifáján, Küh Annamáriától pedig az alábbi fényképet kaptam. A barnuló szirmok mutatják a fagy hatását. „A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban -7 és +6 fok között alakul” az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra vonatkozó előrejelzése szerint.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. március 28. – április 3.
  Növényvédelmi teendők – 2019. március 28. – április 3.

  Március 21-én beköszöntött a csillagászati tavasz. Több napsütés, a sokévi átlagnál magasabb nappali hőmérsékletek jellemezték az elmúlt napokat.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. március 21-27.
  Növényvédelmi teendők – 2019. március 21-27.

  2019. évben a Gazdabolt.hu Növényvédelmi előrejelzés ablakában újra találkozhatunk. Örömömreszolgál, ha keresnek, érdeklődnek – vagyis bíznak bennem. Hiszen a sikeres kapcsolatok alapja a bizalom. Nézzük tehát, mit várhatunk 2019-ben!

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/03
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/03

  Az előző felhívásban az egyre inkább csökkenő növényvédő szer kínálatról írtam. Legalább ennyire nehezíti a kertész életét az utóbbi évek szélsőséges időjárása is. Mindannyian érezzük a bőrünkön és a látjuk a növényeinken is a hatását. Az Agrofórum havilapunk februári számában a tavalyi évet értékelik a kollégák. A cikkek címei önmagukért beszélnek. „Extrém magas hőösszegek, hetekkel átlag előtti fenológiai fázisok, durva őszi aszály”, „Aszálykockázat a Duna régióban”, „Klímaváltozás hatása...

  Olvass tovább
 • Hogyan válasszunk gyepet?
  Hogyan válasszunk gyepet?

  Sok műkedvelő kertész gyeptelepítése ér véget csalódással. Sokan nem tudják, hogy a sokfajta gyep vetőmag között tanácsos lenne jót választani, olyat, amelyik alkalmazkodik a közeghez és a használathoz. Ezért nem árt szakembert kérdezni, vagy olvasni. Mindenekelőtt a vetőmag csomagolásán lévő ajánlást érdemes végig böngészni.

  Olvass tovább
 • Elő a vasakkal!
  Elő a vasakkal!

  A betonvas szilárd, öntapadó, diszkrét és olcsó, a kertész számára nagyon hasznos, ezentúl dekoratív tárggyá válhat! Első pillantásra nincs semmi költő a vasban. Eredetileg az öntött beton megerősítésére szolgál, de nem nehéz beépíteni a kertbe.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/02
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/02

  Idén januárban is részt vettem azon a ceglédi konferencián, ahol a legjelentősebb cégek ismertették a növényvédő szer újdonságaikat. Egyetlen új hatóanyagot tartalmazó III. kategóriás készítménnyel sem találkoztam! De az I. és II. kategóriások száma sem nőtt igazán.

  Olvass tovább
 • Zsigó György - Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2019/2
  Zsigó György - Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2019/2

  2016-ban március 15-én már rágtak a selyemfényű puszpángmoly hernyói. Az idei hideg tavasz visszafogta a kelésüket, de egyszer biztosan megjelennek.

  Olvass tovább
 • A petrezselyem nélkülözhetetlen
  A petrezselyem nélkülözhetetlen

  Petrezselyem nélkül nem létezik a magyar konyha, de a világban másutt is sokféle ételből érződik íze. A petrezselyem amúgy drága, két alfaja létezik: gyökér- és levélpetrezselyem. 

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/01 melléklete (lemosó szerek)
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/01 melléklete (lemosó szerek)

  Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/01
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/01

  ► Száraz és enyhe telet, száraz és korai tavasz követett. A házak közötti gyümölcsfák esetében már eddig sem bíztam a téli hideg károsítókat gyérítő hatásában. Széltől, szállított fagytól bizonyos mértékig mindig védenek a falak, a zárt udvarok. Az idén azonban a szántóföldeken sem volt hosszantartó fagy, ott sem gyérültek a rovarok és a kórokozók. Most érdemes elvégezni a lemosó permetezést. A hatóanyagokban nincs változás: réz (válasszuk a legtöbb gombára, baktériumokra), kén (lisztharmatra...

  Olvass tovább
 • Fokhagyma kertszegletbe
  Fokhagyma kertszegletbe

  A fokhagyma egészségjavító hatásáról már mindenki tud. Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása is. 

  Olvass tovább
 • A melegedő klímánkon óvatosan a körtékkel
  A melegedő klímánkon óvatosan a körtékkel

  Néhány gyümölcsfa kertbe ültetésével legfeljebb a család gyümölcsfogyasztási szokásai változnak meg, a világpiaci tendenciák ez még aligha módosítja. Az azonban bizonyos, hogy egy ilyen közösség, ha a tervek valóra válnak és az időjárás is kedvező, akkor sokkal kevesebb gyümölcsöt vásárol a kiskereskedelemben. Ha viszont a piacra is termel, akkor egy-egy faj, vagy fajta telepítése előtt nem árt tájékozódni.

  Olvass tovább
 • Hang nélküli növénynyelv
  Hang nélküli növénynyelv

  Az informatikusok világában nem számít mellékvágánynak a növények kommunikáció-kutatása. Igen, a növények beszélgetnek! A kutatók már bizonyították, hogy létezik e hírcsatorna, a növény nyelv megfejtésével próbálkoznak. A tudomány jelenlegi állása szerint a Föld növényvilágának jó része az állatokéval összevethető bonyolultsággal reagál a környezetére. Az állati viselkedést vizsgáló etológia analógiájára alig három évtizede kezdődtek olyan növénykutatások, amelyek célirányosan vizsgálták...

  Olvass tovább
 • Nagy kincs az ággyűrű
  Nagy kincs az ággyűrű

  Még nincs vége a télnek, ebben a szezonban havat is ígérnek a meteorológusok, de két fagyos időszak között már lehet a szabadban is kertészkedni. Érdemes a napos órákat kihasználni, különben a tavasszal sürgető munkák elvégzésére kevés lesz az idő. A metszést is igénylő fák, cserjék alól érdemes összegyűjteni a leveleket, ha van komposzthalom, akkor ezeket be kell a kupacba keverni, ugyanis a télen felpuhult növényi szövetek gyorsabban csatlakoznak az érő anyaghoz. A mohákat, zuzmókat is le...

  Olvass tovább
 • A gyógyítás mellett, a vadgesztenye cserére is készülni kell
  A gyógyítás mellett, a vadgesztenye cserére is készülni kell

  Évszázados vadgesztenyesorok előbb senyvedését, a levelek idő előtti lehullását, később a fa lassú pusztulását okozzák a Magyarországon újonnan érkezettnek számító Vadgesztenye aknázómoly  (Cameraria ohridella). Apró az aknázómoly, de nagy pusztítást végez A fák leveleit vékonyító, korai lehullást okozó molykártevő vélhetően Észak Amerikából érkezett Európába. Szerencse a bajban hogy a molynak különleges az étvágya és főként a fehérvirágú vadgesztenyét (Aesculus hippocastanum) károsítja,...

  Olvass tovább
 • Ingyenes szállítás nap a Gazdabolt.hu-n
  Ingyenes szállítás nap a Gazdabolt.hu-n

  A 2019. január 21-én, hétfőn - 0:00 és 23:59 között - a gazdabolt.hu web-áruházban leadott rendelésekre nem számítunk fel szállítási díjat! Ingyenesen szállítjuk, a 100 kg-ot meg nem haladó, 2019. február 9-ig kiszállításra átadott, magyarországi szállítási címre leadott rendeléseket.  Az akció, az aktuális raktárkészlet erejéig érvényes, és nem a gazdabolt.hu teljes kínálatára vonatkozik, csak a 2019. január 21-én megrendelhető státuszú termékekre! Növényvédő szert, illetve annak minősülő...

  Olvass tovább
Showing 81 to 100 of 1039 (52 Pages)