• Az élő kerítés állandó munkát ad
  Az élő kerítés állandó munkát ad

  Épített, vagy élő legyen a kerítés, örök dilemma. Ha a feladatokat nézzük, akkor a növénykerítés biztosan több munkát ad, viszont természetes közeg. A cserjekerítéseket metszeni a kívánt magasság elérése után évente minél többször, de legalább kétszer szükséges. A telepítés után közvetlenül a talaj felszínétől arasznyi távolságra érdemes visszavágni a növényeket. A kívánt magasság eléréséig a sövényt évente kéthárom alkalommal nyírjuk.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. június 27. – július 3.
  Növényvédelmi teendők – 2019. június 27. – július 3.

  A nagy meleg után szinte az utolsó órában érkezett csapadék hatására nemcsak felüdültek kerti növényeink, hanem látványosan megszaporodtak az egyes tápelemek hiánytünetei és egyensúlyzavarai is. Néhány gyakori elváltozásra hívnám föl a figyelmet.

  Olvass tovább
 • Meglepetések az új kertben
  Meglepetések az új kertben

  Sokak számára a kert egyfajta többlet vonzerőt jelent, ezért is üt ki ballul, ha a kerttel bajok vannak. Másoknak csak olyan nyűg, amit hajnalonta automata öntöz, kertész nyír, műtrágyáz. Sok meglepetést okozhat az új, de régi tulajdonosoknak is a kert. Legyen szó új társas, egyedi házról, vagy használt ingatlan megvételéről.

  Olvass tovább
 • Zsigó György - Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2019/6
  Zsigó György - Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2019/6

   Az esővel és a meleggel beindultak a gyomok is. A lakosság és a hatóság érdeklődésének a középpontjábanA

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. június 20-26.
  Növényvédelmi teendők – 2019. június 20-26.

  Tovább is tart a kánikula, egy csepp eső nélkül, a kórokozóknak általában nem, de a kártevőknek annál inkább kedvező feltételeket teremtve.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. június 13-19.
  Növényvédelmi teendők – 2019. június 13-19.

  A májusi nagy mennyiségű csapadékot meleg, többnyire forró napok követték. A most következő beszámoló ennek az időjárási „anomáliának” a következményeit taglalja.

  Olvass tovább
 • Sövény, de miből?
  Sövény, de miből?

  Az új sövények tulajdonosainak mindenekelőtt türelmesnek kell lenni, mert zöld fal kialakulásához idő kell. Némelyik sövény évtizedes várakozás után lesz teljes. Akinek sürgős a takarás, legjobb, ha a mostanában divatossá váló Turkesztáni szilt (Ulmus pumila var. arborea) választja. 

  Olvass tovább
 • Árnyék a teraszon
  Árnyék a teraszon

  Különösen a hosszan napos terasz árnyékolásán is el kell gondolkodni, különben nyáron csak a késői órákban lehet az amúgy kellemes környezetben megmaradni. A legegyszerűbbnek a mesterséges árnyékolás tűnik, de egy igazi növénykedvelő nem hagyhat ki egy újabb terepet, ahol kedvenceit futtathatja.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/13
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/13

  Egyéb tekintetben nem változott lényegesen a helyzet. Most várok fordulatot - a hétvégén csökken az eső hajlam, de marad a párásság. A jövő hét nagy kérdés - szombaton Medárd, s aztán újabb mediterrán légtömegek várhatóak. Addig meg permetezzünk, amíg lehet, amit tudunk.”

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. június 6-12.
  Növényvédelmi teendők – 2019. június 6-12.

  A népi hagyományból tudhatjuk, hogy a májusi eső aranyat ér. A hosszan tartó szárazságot követően kizöldült a határ. Az eső azonban elősegítette a különböző betegségek néha járványos előfordulását is. Az elmúlt időszak érdekessége, hogy viszonylag ritka károsítók is megjelentek, és szokatlan erővel támadtak. Ezekről szeretnék most rövid tájékoztatást adni.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/12
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/12

  Nincs változás. Óbudán ma reggel is esett, majd egész nap szitált az eső. A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben. Az esők és a szelek miatt megsérült a kis gyümölcsök viaszrétege, bőrszövete, így már közvetlenül a termést veszélyeztetik a kórokozók. Talán péntek-szombat környékén lesz néhány csapadékmentes fél nap…

  Olvass tovább
 • Kapaszkodnának a gyümölcsök, de nem sikerül mindig
  Kapaszkodnának a gyümölcsök, de nem sikerül mindig

  Különösen a nyári gyümölcsök életét, ezzel a termés használhatóságát átalakítják a lassan megszokottá váló kánikula-hullámok. A tudósok képesek pontosan meghatározni azt is, hogy a hosszabb, rövidebb tartó száraz forróság milyen hatással lehet a termésérleléssel ebben az időszakban bajlódó gyümölcsfákra. 

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. május 30 – június 5.
  Növényvédelmi teendők – 2019. május 30 – június 5.

  Gyümölcs- és zöldséges kertjeinkben járva – lehetőleg gumicsizmában – az alábbi növényvédelmi problémákkal találkozhatunk. A felsorolással arra szeretném figyelmeztetni a Kertbarátokat, hogy eső után célszerű és szükséges is lesz a permetezés.

  Olvass tovább
 • Kesztyűs kézzel a rózsakertek védelmében
  Kesztyűs kézzel a rózsakertek védelmében

  Húzzon kesztyűt, és vásároljon permetezőkészüléket, aki rózsát vesz kertjébe. A rafinált metszést, kitartó gondozást igénylő ősi növény meghálálja a törődést.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. május 23-29.
  Növényvédelmi teendők – 2019. május 23-29.

  Hideg, esős napok vannak mögöttünk, és a meteorológiai szolgálat most sem ígér tartós változást. Az „aranyat érő” májusi esők már meg is haladták a 100 mm-t a hónapokig tartó szárazság után. Most már meleg kellene a szőlőnek is, mert a sokévi átlaghoz képest késésben van. A szőlő teljes virágzásra június 10. előtt aligha számíthatunk.

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/11
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/11

  ► Már a pénteki felhívásban is írhattam volna a szőlőről. A lisztharmatra biztosan számíthatunk minden évben, de a tartós esők nyomán fellépő folyamatos levélnedvesség és a meleg éjszakák miatt jelenleg a peronoszpóra is fertőzhet. Ma délután is esett, de ha el tudnak csípni egy eső és szélmentes fél napot akkor a két gomba ellen feltétlenül permetezzenek. Ezzel a kezeléssel a leveleket és a bimbós fürtöket is védjük. A szőlő a fürtmegnyúlás állapotában van (lásd a vasárnapi fotót), nemsokára...

  Olvass tovább
 • Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/10
  Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/10

  Nem szoktunk hozzá az ideihez hasonló nedves és hűvös tavaszhoz. Az őszibarack nemrégen kibújt levélkéinek a fotója ma készült. Tafrinások. Úgy tűnik, hogy néhány profi sem bírt a gombával. Az agroinform.hu oldalán látható képeket Révfülöp határában fényképeztem az országútról, piroslik az ültetvény a fodros levelektől. A kajszi gyümölcseiből sem lesz piacképes árú. A levéllyukacsosodás (sztigmina) gomba szokatlanul korán és erős nyomással jelentkezett Óbudán. A korábban írtam ezekről a...

  Olvass tovább
 • Paradicsom bakancsban
  Paradicsom bakancsban

  A paradicsom igazi amerikai sikernövény. Sok meglepetést képes okozni: gyorsan nő, bőven terem. Konyhakertben kötelező szereplő, de egy világos erkélyen nagyobb edényben, ha jó talajt kap, szépen gyarapszik.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2019. május 16-22.
  Növényvédelmi teendők – 2019. május 16-22.

  A „fagyosszentek” 2019-ben is „hozták a formájukat”.  Jelentős volt a lehűlés és sok eső esett az elmúlt napokban. Az esőre nagy szükség volt, hiszen májusig alig hullott 100 mm csapadék. Földjeink szenvedtek a szárazságtól, helyenként kisebb-nagyobb mértékben meg is repedtek. Most már csak abban reménykedhetünk, hogy Orbán napján, május 25-én nem ismétlődik meg ilyen mértékben a lehűlés.

  Olvass tovább
 • Költöző növények
  Költöző növények

  Az új helyre költöző kertbarátoknak, és persze az ilyenkor bekerülő növényeknek is meg kell szokni új környezetüket. Ahogy az új helyen első alkalommal sikerül megtapasztalni, minént lombosodnak a fák, kiderül, amit félárnyékos helynek gondoltunk, azt alig éri a nap. Ilyenkor kiderül, hogy a föld szintjén élő növények leginkább féloldalasok lesznek.

  Olvass tovább
Showing 81 to 100 of 1073 (54 Pages)