• Növényvédelmi teendők – 2020. május 9-15.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 9-15.

  A vírusjárvány idején mérhetően csökkent a levegő szennyeződése és a CO2-kibocsátás. Jó hír ez minden természet- és környezetbarát embernek. Tudjuk, hogy a kertészkedők is tehetnek a jobb életfeltételeket biztosító, élhetőbb környezetért. Permetezzünk kevesebbet, használjuk az eddiginél ritkábban a kémiai növényvédő szereket!

  Olvass tovább
 • Centiken múlik a gyep szépsége - Czauner Péter
  Centiken múlik a gyep szépsége - Czauner Péter

  Mostanában több társasház kertjében is kellett gyepbajokkal foglalkoznom. A hozzáértő szemével is érdekes látni a szomszédok telekrészei közötti különbséget, holott a környezet nagyjából azonos. A gondok többsége a hibás telepítési időtől, hiányos vagy helytelen tápanyag-utánpótlásból, a fűnyíró rossz beállításából, a nem oda való fűmagkeverék kiválasztásából, öntözési pontatlanságból adódik. No és persze a tujasövények, talajsavanyító fenyők, felszaporodott gyomok okoznak gyakorta gondot

  Olvass tovább
 • 2020. évi 11. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 11. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  ► A korábbi hetek szárazsága ellenére - vagy éppen amiatt - a levéltetvek nagyon elszaporodtak. A néhány milliméteres esők a növényeket egy kicsit felfrissítették, a pára viszont újabb lökést adott a levéltetveknek. Több faj gazdacserés, elhagyja a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költözik. Tehát ott is megjelenhetnek, ahol eddig nem volt fertőzés! Engedélyezett pl. a Mospilan 20 SG, a Decis, a Karate, a Kaiso Garden, a Mavrik 24 EW (Klartan 24 EW néven is), a...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 2-8.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 2-8.

  Kertjeinkben egyes bokrok (bangiták, babérmeggy, orgona stb.) és a tavaszi évelők (pünkösdirózsa, díszhagyma, kései tulipánok, nőszirom stb.) virágzásában gyönyörködhetünk. Néhány gyümölcsfafaj sem hullatta még el a szirmait.

  Olvass tovább
 • Jól átgondolt kerti szerszámokra van szükség
  Jól átgondolt kerti szerszámokra van szükség

  Gyakori kerti probléma, hogy a talaj túl kötött, tele van kövekkel és gyomokkal. Ugyanakkor szép virágágyásról, bőven termő jó zöldségekről és pompás pázsitról álmodoznak. Ezen innovatív módon lehetne segíteni.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 10. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 10. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  A kerteket járva felemás érzéseim vannak. Lassan már annak örülnék ha varas vagy tafrinás leveleket látnék, mert ez azt jelentené, hogy esőt kaptunk… Jelenleg a szárazság a legnagyobb ellenségünk, aki tud, öntözzön.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. április 25. – május 1.
  Növényvédelmi teendők – 2020. április 25. – május 1.

  Az egy héten belül is változó, jóval 20 oC feletti, a hét másik felében pedig alig 15 oC-os nappali hőmérsékletek és kifejezetten hideg, sokszor 0 oC fok alatti éjszakák nem tesznek jót a kerti növényeknek. Az időjárási jelzéseket figyelve sokan féltették átteleltetés után a szabadba vinni cserepes növényeiket (muskátli, leander stb.). Nem érzékenyek az említett lehűlésekre, többnyire még „téli álmukat alusszák”. Mostantól azonban már nem szabad várni, mert fejlődésüket hamarosan megkezdik. 

  Olvass tovább
 • Most kell legyőzni a pitypangot
  Most kell legyőzni a pitypangot

  Szeretjük a sárga virágokat, de sokan inkább a tiszta pázsitot kedvelik. Ilyenkor tavasszal van az első pitypangszezon. A pitypang vagy, ahogy sokan ismerik, a gyermekláncfű távoltartása nem reménytelen. Ha már megerősödött a gyep, akkor a fűnyíró elbír a gazzal, ugyanis a legtöbb gyomnövény a fűfélékhez képest kevésbé bírja a rendszeres kurtítást. Vannak persze kivitelek, ilyenek a gyöktörzses egyedek. Ezeket – amíg kevesen vannak – legjobb egyesével kihúzogatni. Ha a vastag gyökere...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 9. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 9. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  ► Egyre több vetőmag kerül az ágyásokba és lassan a palántázások is beindulnak. A vetés és a palántázás előtti talajmunkáknál talajlakó kártevőkkel is találkozhatnak. Ez az évek óta rendszeresen zöldségekkel bevetett parcellákban okozhat gondot, mert ezekben gyakran felszaporodhatnak a drótférgek, a legyek és a cserebogarak lárvái.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi előrejelzés – 2020. április 18-24.
  Növényvédelmi előrejelzés – 2020. április 18-24.

  Az időjárás szélsőségei, az éjszakai lehűlések és a nappali felmelegedések kissé „összezavarták” a károsítókat is. A kertészkedők számára évről-évre jelentős károkat okozók, egyebek mellett a selyemfényű puszpángmoly, a tuja-aknázómoly, levéltetvek, körtelevél-bolhák stb. egyedszáma az előző évekhez képest csökkenő tendenciát mutat.  

  Olvass tovább
 • 2020. évi 8. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 8. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Szárazsággal és faggyal folytatódik az idei tavasz. Az utóbbiról szólt az április 2-i felhívás. A csapadék hiányát pedig az ágyásokban láthatjuk, a felső 10-30 cm-es réteg száradt ki a leginkább. A profik már rendszeresen használják a talajnedvesség megtartását segítő készítményeket. Ilyenek pl. a VízŐr, a H2Flo vagy a vízmegtartózselék. Ezekkel egyben az öntözővízzel is spórolnak. Lehet, hogy mi is rákényszerülünk majd ezekre?

  Olvass tovább
 • Tulipánkereső
  Tulipánkereső

  Tavasszal pompáznak a tulipánok, a csodás növény mintegy 3–4000 különböző termetű és virágú faját ismerjük. Lehet minden nyáron új. hagymát is vásárolni, de aki ügyes túlélésre biztathatja az éppen most virágzó növény hagymáját. Hollandiából hoztam csíkos levelű, rövid szárú, lilás szirmú tulipánt ígérő hagymacsomagot. Nem is csalódtam bennük. A földben hagytam a hagymákat, következő évben arrébb vándoroltak viszont többen lettek. Azóta minden tavasz merő izgalom, hogy hányan és hol bújnak elő.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. április 11-17.
  Növényvédelmi teendők – 2020. április 11-17.

  Az éjszakai lehűlés ellenére nappal igazi tavaszban van részünk. Szerencsés az, akinek van kertje még akkor is, ha az csak „zsebkendőnyi”. A bezártságunkat feloldja és még sok örömöt is jelent.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 7. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 7. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Szerencsésen alakul a tavasz a tafrina és virágfertőző monília szempontjából. A meleg és száraz időjárás egyik gombának sem kedvez. Óbudán a meggy is gyorsan virágba borult, kevesebb lehetőséget kapott a gomba a fertőzésre. Az érzékeny fajtát így is megtalálta a tafrina, a bal oldali fotó kedden készült őszibarackról.

  Olvass tovább
 • A friss zöldségmag lelkesebb
  A friss zöldségmag lelkesebb

  Ilyenkor előkerülnek a régebbről megmaradt zöldség, virág vetőmagok. Elvessük-e  – gyakori dilemma? Vajon meddig érdemes őrizni a magvakat anélkül, hogy elveszítenék csírázási képességüket. 

  Olvass tovább
 • 2020. évi 6. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 6. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  A lisztharmatok évtizedét éljük és ezt az erkélyre kiültetett árvácska is bizonyítja. Valószínűleg már az őszi palántákkal hoztuk be a fertőzést. Most tavasszal, a télies körülmények ellenére is be tudott indulni ez az elvileg melegkedvelő gomba. Nemsokára muskátli vagy petúnia kerül a helyére, nem érdemes permetezni. Ahol nagyobb területen lépett fel a fertőzés, ott a kontakt kénes gombaölők (lásd lent) vagy a felszívódó Amistar, Topas 100 EC, Taser 250 SC, melyek engedélyezettek a...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. április 4-10.
  Növényvédelmi teendők – 2020. április 4-10.

  Szakmai beszélgetéseink során abban valamennyien egyetértettünk, hogy 2020-ban sok gondunk lesz a különféle rágó és szívó kártevőkkel. A tél kifejezetten enyhe volt, és még a mostani lehűlés az éjszakai fagyokkal sem gyéríti őket igazán. 

  Olvass tovább
 • A komposzthalom szinte mindent elnyel
  A komposzthalom szinte mindent elnyel

  Egészen addig a kiskertben időnként szétszórt szervestrágya híve voltam, míg egyszer társasági  csúnyán le nem szerepeltem. Pár nappal korábban, én ujjongtam, az akkor még aprócska Lilla lányom örömének, aki szentkirályi kertünk rendezgetése közben egy valamikori sertésól romjai mellett vagy három köbméternyi avítt sertésganéjra lelt.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 5. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 5. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  ► Pontosan egy évvel ezelőtt írtam a virágzó fák fagy elleni védelméről szóló 4. felhívást. A megfázott kajszivirágokat idén március 25-én fotóztam és most erre a hétre újabb éjszakai mínuszokat jósolnak. A permetezéssel kijuttatható néhány növénykondícionáló, biostimuláló készítménynél leírják a fagy elleni védőhatást. A 2020-as „kék könyv” a „szerjegyzék” II. kötetében 143 növénykondícionálót számoltam össze. Biztosan sok terméket felsorolhatnék ezek közül, a tavaly is ajánlott három...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. március 28.- április 3.
  Növényvédelmi teendők – 2020. március 28.- április 3.

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat felmelegedést ígér. Igaz, hogy csak egy hétig tart majd, de ez a rövid idő éppen elég lesz a tujafúró aranymoly és a selyemfényű puszpángmoly károsításának felgyorsítására. Mindkettő kis hernyó alakban telelt át. 

  Olvass tovább
Showing 61 to 80 of 1149 (58 Pages)