• Prolongált virágzás - Czauner Péter
  Prolongált virágzás - Czauner Péter

  Néhány apró trükkel, hetekkel meghosszabbítható kedvenc növényeink virágpompája. Az egészséges és a harmonikusan táplált példányok tovább élnek, ha az elnyílt virágaikat eltávolítjuk, illetve lombjuk épen marad.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 5-11.
  Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 5-11.

  Borvidékeinken folyik a szüret. Egyelőre a fehér fajtákat szedik. Sok termelőtől hallom a panaszt, valami, számukra ismeretlen károsító járványos fellépéséről és a fürtökön való pusztításáról. A vizsgált növényminták egyértelműen a feketerothadás tüneteit mutatják.

  Olvass tovább
 • Visszavonulás - színesben - Czauber Péter
  Visszavonulás - színesben - Czauber Péter

  Már az ősz első heténél tartunk, hozzá lehet kezdeni az idei visszavonuláshoz. A ház körüli kert kialakításakor nem kell feltétlenül évtizedes elkötelezettséget vállalni. A kert átrendezhető, a növények átültethetők, újakkal lehet úgy alakítani, hogy jobban illeszkedjék a környezethez.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 29. - szeptember 4.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 29. - szeptember 4.

  Augusztus utolsó napjaiban megkezdődött a szőlőszüret. A szedés során általában kisebb-nagyobb mértékben volt látható a lisztharmat-fertőzés, főleg a fürtökön. Augusztus elejétől több szőlőben támadott a peronoszpóra is a hajtásvégeken. A vörös fajták permetezése éppen ezért még aktuális. 

  Olvass tovább
 • Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a konyháig - Czauner Péter
  Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a konyháig - Czauner Péter

  Gyümölcseink (vagy zöldségeink) között a legkényesebb a szamóca. Szezonja tavasszal, kora nyáron van. Hogy szüret is legyen, most kellene palántázni.  A szamócát egyébként sokkal többen kedvelik, mint ahányan termesztik. Kiskerti, szabadföldi, fóliás nevelése számos buktatóval jár, de akinek lehetősége van rá, érdemes próbálkozni vele. Sokhelyütt árusítanak folyton termőnek hirdetett edényes vagy ámpolna szamócát is. Nagy reményeik ne legyenek, de az biztosnak tűnik, hogy ezekről egyszer...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 22. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 22. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  „Már késő!”- mondta szomorúan a szomszédom egy csúcsrothadásos paradicsommal a kezében. Annyiban igaza van, hogy a bogyókról már nem tudjuk eltüntetni a besüppedő fekete foltokat. De az elszáradt, perzselt leveleket sem lehet visszazöldíteni és a varas körtéről sem tudjuk eltüntetni a barna gombatelepeket. Viszont tanulhatunk az idei évből. Három olyan aktuális problémáról írok, melyeket csak megelőzéssel lehetett volna kivédeni.

  Olvass tovább
 • Hogyan pusztíthatjuk ki a gyepet az öntözéssel? – Pap Edina
  Hogyan pusztíthatjuk ki a gyepet az öntözéssel? – Pap Edina

  A gyepápolás sarkalatos pontja az öntözés. Mikor és mennyit öntözzük? Nem elég letelepíteni az automata öntözőrendszert, ha azt nem megfelelően üzemeltetjük. És mi van akkor, ha az égi áldásból van több a kelleténél?

  Olvass tovább
 • 2020. évi 21. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 21. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  A nehéz tavaszi kezdet után szerencsésen alakult a növényvédelmi év. Bár nagyon rapszodikusan, de még esőt is kaptunk. Szerencsére a kánikulai melegben és a szelektől gyorsan felszáradtak a levelek. A gombák és a baktériumok így nem fertőztek járványszerűen, a rovarok, atkák pedig „hozták a megszokott formájukat”.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 22-28.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 22-28.

  A nyugati dióburok-fúrólégy rajzásintenzitása az elmúlt héten lényegesen csökkent. Igaz, több esős nap is volt, bár ezeket mindig felmelegedés, néha hőség követte. A megfigyelt dióültetvényekben és a kiskertekben elhelyezett csalogató anyaggal kiegészített csapdák és a sárgalapok egyöntetűen létszám visszaesést mutattak.

  Olvass tovább
 • Kezdődhet a dugványozás - Czauner Péter
  Kezdődhet a dugványozás - Czauner Péter

  A kertészek szempontjából a vegetatív szaporítás, az egyik módszer. Ilyenkor a növényi részek reprodukálják az eredeti növényt. Genetikai értelemben ez klónozás, vagyis van esély arra is, hogy az adott – a növény többi részétől különböző - tulajdonságot sikerülhet örökíteni. Ha a dugvány egészséges növénytől származik, és a növekedéshez szükséges feltételeket biztosítják, ingyen jutnak új növényhez.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 15-21.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 15-21.

  Sokan panaszkodnak, hogy napról-napra egyre több, növényeket károsító poloskával találkoznak kertjeikben a zöldségféléken, paradicsomon, paprikán és a gyümölcsfákon is.

  Olvass tovább
 • Fűvetés saját maggal és most szaporítható a muskátli - Czauner Péter
  Fűvetés saját maggal és most szaporítható a muskátli - Czauner Péter

  A nyár vége felé érdemes szemrevételezni a kertet, de a szobanövényeket is, hogy melyiküket érdemes szaporítani. Az ügyes kertész, ha lehet, kevés pénzt költ az új növényekre. Az augusztus a legalkalmasabb a növények házilagos sokszorosításához. Ilyenkor ugyanis a szaporító még a növényi sejtek még javában dolgoznak, és létrehozzák az új gyökereket, hajtásokat. Az eljárások többsége egyszerű, és aki próbálkozik, nem sokat veszíthet, ha esetleg a fióka életre keltése nem sikerül.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 8-14.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 8-14.

  A szőlőben a kabócákat folyamatosan fogják a csapdák, a rajzás most is tart. A aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, az amerikai szőlőkabóca – a fertőzött szaporítóanyag mellett – a betegség terjedésének legfőbb okozója, mivel a kabócák nagyobb távolságra is eljutnak. Az átvitelt követően a tünetek megjelenése 1-2 év múlva várható.

  Olvass tovább
 • A nyári metszés hátulütői - Czauner Péter
  A nyári metszés hátulütői - Czauner Péter

  Az aktív kertész keze ügyében a fűnyíró mellett a metszőolló a másik legtöbbet dolgozó szerszám. Nyáron is kell metszeni, ha azonban valaki rosszul kezeli az ollót, akkor satnya torzó, a faja szégyene válhat a jobb sorsra érdemes növényből. A metszés és növényorvoslás tudományának elsajátítására érdemes időt fordítani, mert aki megismeri a növény külső és belső igényeit, tulajdonságait a szomszédokkal szemben óriási előnyre tehet szert. A metszés tudományát könnyebben elsajátítják a jó...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 20. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 20. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  Ha fehér vattacsomókat látnak az almafa ágain, a kéregrepedésekben vagy a metszési sebeken és piszkos vörös „véres” lesz az ujjuk a szétkent telepek váladékától, akkor biztosak lehetnek abban, hogy a vértetvek telepedtek meg a fáikon. A nyáluktól dudorok, ágelzáródások keletkeznek, a mézharmattól szennyeződik a gyümölcs. Télen a talajban a gyökérnyak környékén bújnak meg, rügypattanáskor vándorolnak fel a koronába. Gyorsan gyapjasodik, a fehér viaszszálas bundájukon már nem hatolnak át a...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 1-7.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 1-7.

  A nyugati dióburok-fúrólégy rajzása egyetlen napon tömegessé vált. Július 27-én reggel egy-egy legyet találtunk a csapdákban, estére ez a szám meghaladta a százat. Azóta naponta hasonló a befogott legyek száma, pedig a rajzáscsúcsra még várni kell.

  Olvass tovább
 • Forró növények - Czauner Péter
  Forró növények - Czauner Péter

  Minden kertészkedő szeretné, hogy balkonján délceg pálma árnyékolja. A baj csak az, hogy az egzotikus külsejű növény a fagyos teleken nem éli túl. A mediterránumban egy-egy rendkívüli havazás meg sem kottyan e növénycsodáknak, de a tartós mínuszokat már nem szívleli. Ezért a nagyobb telelő hellyel rendelkezőknek is be kell érni a ládában, dézsában pálmákkal. Persze kellő férfierőre is szükség van, hogy a mázsás növényt ide, oda cipeljék. Jó hír, hogy a kenderpálma sikerrel áttelel a...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 19. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 19. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Az Agrofórum Kft. előrejelző csapatától, a rendszeresen kapom az előrejelzéseket. A legutóbbi levelükből kimásoltam a házikerteseket is érdeklő részeket, csatolom. Ennél pontosabban én sem tudnám leírni a jelenlegi növényvédelmi helyzetet. A mellékletben felvetett problémákat már korábban időben jeleztem. Kérem, lapozzanak vissza! Így most érinthetek három olyan témát, melyekről mostanában sok kérdést kapok.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 25.- augusztus 1.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 25.- augusztus 1.

  A nyugati dióburok-fúrólégy életmódja, megfigyelése hazánkba érkezése óta tart. Az eredményes védekezés alapja az egyes fejlődési alakok (jelenleg a báb és a légy) helyzete, az imágók repülésének kezdete és tömeges felszaporodásának időintervalluma lehet.

  Olvass tovább
 • A kerti tó valójában csak rendezett mocsár - Czauner Péter
  A kerti tó valójában csak rendezett mocsár - Czauner Péter

  Az itthon nyaralás idején több idő jut a kert csinosítgatására is. Ha nem is pótolja a tengert, nagy tavat, de mindenképpen üde színfolt lehet egy kisebb nagyobb kerti tó. A fejlett kertkultúrájú országokból Magyarországra is eljutott tódivat megállíthatatlanul terjed. A tóépítő vállalkozások száma már meghaladja az ezret, de a tevékeny kerttulajdonos maga is nekikezdhet az építésnek. A barkácsáruházak, kertészboltok az összes szükséges építőanyagot, kelléket, kiegészítőt árusítják. Mielőtt...

  Olvass tovább
Showing 61 to 80 of 1194 (60 Pages)