• A mandula nem mindenhol érzi jól magát
  A mandula nem mindenhol érzi jól magát

  A kiskerti gyümölcsök között mostohagyereknek számít a mandula, hiszen csak a kemény maghéj alatt megbúvó lágyabb rész fogyasztható, míg a népszerűbb gyümölcsök lédús húsos részükkel csábítanak. A mandulafa gyümölcse E-vitaminban, fehérjében, telítetlen zsírsavakban, rostban és ásványi anyagokban valódi táplálkozási kincs. Jelentős kalcium-, magnézium-, foszfor-, vas-, kálium-, mangán-, réz- és cinktartalommal, a húshoz hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz. A főzés során édes receptekben...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 20-26.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 20-26.

  Még az esős időszak - a szinte naponta hulló kisebb esőkkel, néha zivatarral - sem hozott a gomba- és baktériumos betegségek számára kedvező körülményeket. Ritkán láthatóak a körtelevélrozsda kezdetben még apró, narancssárga foltjai.  Igaz ez akkor is, ha a téli gazdaként ismert borókafélék a körtefa közvetlen közelében találhatók.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 16. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 16. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Medárdkor megjött az eső. Úgy tűnik, hogy beigazolódik a népi megfigyelés, azóta szinte minden nap esett valamennyi. Sajnos kiszámíthatatlanul érkezik a csapadék, záporok formájában, szelekkel kísérve. Folyamatosan nedvesek és karcolódnak is a kis gyümölcsök, sőt már reped az érésben lévő cseresznye és a meggy. Ez utóbbiakat a cseresznyelégy is „szurkálja”. Terjed a gyümölcsfertőző monília!

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 12-18.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 12-18.

  Szőlőterületeken járva öröm tölti el az embert. Szinte minden dűlőben egészséges, erőtől duzzadó tőkék fogadnak. Sehol egy károsító „nyoma”. A hosszan tartó, immár közel 10 hónapos  szárazság a nagyon mélyen gyökerező növények számára nem jelentett problémát. Ebben a környezetben a kifejezetten fogékonyként ismert Kékfrankoson sem látható a lisztharmat tünete sem a lombozaton, sem a fürtökön.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 15. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 15. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Kizöldültek az ágyások. Csíráznak a gyomok, újra elő kellett vennem a kapát. Talán a kapálást hagynám ki a legszívesebben a kerti munkák közül. Önkéntelenül is felmerült bennem, hogy válasszam a kényelmesebb megoldást, permetezni kellene valamelyik gyomirtó szerrel. Végül mégse kezdtem hozzá.

  Olvass tovább
 • Talajtakarás védelmében - Czauner Péter
  Talajtakarás védelmében - Czauner Péter

  A talajtakarás, vagy, ahogy sokan ismerik mulcsozás, előnyeiről és mikéntjéről sokszor írtunk. A talaj és a növények védelmét szolgálja, egyben nagyon mutatós is. Általában cserjék, fák és évelők szoktak talajtakarást kapni, da a virágágyásokban is segít. A talajtakarás lényege, hogy az alatta lévő föld a száraz nyári napokon is hideg, nedves és gyommentes marad. Megóvja a talajszennyezéstől a földön fekvő terméseket például a tökféléket, szamócát. De rézsűs területeken megakadályozza a szél-...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.

  Bátran elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek megoldatlan, súlyos növényvédelmi kérdései között a nyugati dióburok-fúró légy tömeges felszaporodása, az ellene való hatékony védekezés lehetőségeinek kihasználása, az alkalmazott technológia ismerete sem lesz elégséges a probléma megoldásához. A kártétel mértékének jelentős csökkentésére azonban minden eszközt igénybe kell vennünk és együttműködnünk. Összefoglaló a nyugati dióburok fúró légy elleni védekezés lehetőségeiről.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők 2020. május 29.-június 5.
  Növényvédelmi teendők 2020. május 29.-június 5.

  Kertjeinkben az általában ismert betegségek, a levélfodrosodás, lisztharmat, varasodás, körterozsda, stb. fertőzöttségének erőssége a hosszan tartó száraz időszak következtében jelentősen elmarad a sokéves átlagtól. Annál gyakrabban találkozhatunk sokféle, néha tömegesen károsító kártevővel (levéltetvek, vértetű, poloskaszagú darazsak, gubacs- és levélatkák, bogarak és lepkék lárvái stb.).

  Olvass tovább
 • Gyepápolási tippek
  Gyepápolási tippek

  Nyaralás otthon? Idén valószínűleg a megszokottnál is több időt töltenek majd az emberek a saját kertünkben, készítsük hát jól fel a pázsitot a nyári meleg és szárazság okozta stresszre!

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 23-29.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 23-29.

  Az idei tavasz – mint már annyiszor –, bizony megtréfálta a kertészkedő embert. A tél enyhe volt, de később több alkalommal megismerhettük a fagyos éjszakák pusztítását. Növényeinket fejlődési stádiumuk, esetleg virágzás idején való érzékenységük szerint érte kár. 

  Olvass tovább
 • Drága szerszám, vagy bérkertész - Czauner Péter
  Drága szerszám, vagy bérkertész - Czauner Péter

  A házkörüli kert legimpozánsabb egyben legnagyobb költséggel fenntartható része a gyep. Vagy a kertésznek fizetnek a szakszerű ápolásért, vagy maguk küzdenek a gyomokkal, csapadékhiánnyal olcsó, drága szerszámokkal. Sokan ezért is döntenek úgy, hogy legyen inkább betonplacc ott, ahol fű is nőhetnek.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 13. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 13. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  A szárazságtól szomjazva és a fagyos éjszakáktól vacogva, de azért fejlődnek a krumplibokrok is. Rajtuk párzanak a burgonyabogarak, vasárnap már a tojáscsomókat is megtaláltam a levelek fonákján. Gyerekkorunkban kézzel dörzsöltük le a petéket és petróleumot tartalmazó üvegekbe szedtük a lárvákat. Derült napok délelőtti óráiban sokat összegyűjthetünk így ma is. Két nemzedékes faj, a bogarak hosszú életűek, ezért a két generáció egybeolvad (pl. anya és lánya akár egyszerre is petézhet.). Nem...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 16-22.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 16-22.

  A tapasztalatom az, hogy a Szaktanácsadás rovatba érkező érdeklődések, az egyéni növényvédelmi problémák egyre inkább általánossá válnak. Éppen ezért próbálok most néhányra válaszolni, a kiváltó okok, a károsodás nagysága és veszélyessége, a védekezés lehetőségeinek feltárásával. 

  Olvass tovább
 • A szép gyep egyik titka, az arasznyi vastag jó talaj - Czauner Péter
  A szép gyep egyik titka, az arasznyi vastag jó talaj - Czauner Péter

  A legtöbb új építésű ház melletti kertről elsőként azt kell megtudni, hogy a talaj előkészítését, a növények telepítését, a műszaki tárgyak építését ki végezte. Ha szakosodott kertészek, akkor kisebb hibás kivitelezés, ezzel együtt a reklamáció esélye, ugyanis ők pontosan tudják, hogy milyen garanciális kötelezettségeik vannak, ezért inkább egyszer, de jól végzik el a munkát. A legtöbb baj forrása, ha nem profi kertészeket alkalmaznak, ekkor előfordulhat, hogy nem megfelelő a gyep talajának...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 12. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 12. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  ► A hosszú száraz tél a szőlőt támadó gombáknak sem kedvezett. A héten sem esett, pillanatnyilag nem kell félni a gombák támadásától. A lehullott leveleken, vesszőkön áttelelő peronoszpórát valószínűleg még gyérítette is a szárazság. (De még megkaphatjuk a mediterrán szelekkel…) A lisztharmat áttelelő „tojásainak” a kazmotéciumoknak is víz kell a spórák kilökéséhez. Ha megérkezik az eső, biztosan számíthatunk a lisztharmatra. Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene, a melegebb fekvésű...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 9-15.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 9-15.

  A vírusjárvány idején mérhetően csökkent a levegő szennyeződése és a CO2-kibocsátás. Jó hír ez minden természet- és környezetbarát embernek. Tudjuk, hogy a kertészkedők is tehetnek a jobb életfeltételeket biztosító, élhetőbb környezetért. Permetezzünk kevesebbet, használjuk az eddiginél ritkábban a kémiai növényvédő szereket!

  Olvass tovább
 • Centiken múlik a gyep szépsége - Czauner Péter
  Centiken múlik a gyep szépsége - Czauner Péter

  Mostanában több társasház kertjében is kellett gyepbajokkal foglalkoznom. A hozzáértő szemével is érdekes látni a szomszédok telekrészei közötti különbséget, holott a környezet nagyjából azonos. A gondok többsége a hibás telepítési időtől, hiányos vagy helytelen tápanyag-utánpótlásból, a fűnyíró rossz beállításából, a nem oda való fűmagkeverék kiválasztásából, öntözési pontatlanságból adódik. No és persze a tujasövények, talajsavanyító fenyők, felszaporodott gyomok okoznak gyakorta gondot

  Olvass tovább
 • 2020. évi 11. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 11. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  ► A korábbi hetek szárazsága ellenére - vagy éppen amiatt - a levéltetvek nagyon elszaporodtak. A néhány milliméteres esők a növényeket egy kicsit felfrissítették, a pára viszont újabb lökést adott a levéltetveknek. Több faj gazdacserés, elhagyja a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költözik. Tehát ott is megjelenhetnek, ahol eddig nem volt fertőzés! Engedélyezett pl. a Mospilan 20 SG, a Decis, a Karate, a Kaiso Garden, a Mavrik 24 EW (Klartan 24 EW néven is), a...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 2-8.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 2-8.

  Kertjeinkben egyes bokrok (bangiták, babérmeggy, orgona stb.) és a tavaszi évelők (pünkösdirózsa, díszhagyma, kései tulipánok, nőszirom stb.) virágzásában gyönyörködhetünk. Néhány gyümölcsfafaj sem hullatta még el a szirmait.

  Olvass tovább
 • Jól átgondolt kerti szerszámokra van szükség
  Jól átgondolt kerti szerszámokra van szükség

  Gyakori kerti probléma, hogy a talaj túl kötött, tele van kövekkel és gyomokkal. Ugyanakkor szép virágágyásról, bőven termő jó zöldségekről és pompás pázsitról álmodoznak. Ezen innovatív módon lehetne segíteni.

  Olvass tovább
Showing 41 to 60 of 1144 (58 Pages)