• 2021. évi 3. növényvédelmi felhívás – Zsigó György
  2021. évi 3. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

  Máris elfagytak a kajszik?- kérdezték többen is az elmúlt napokban. A korai tél miatt jogosan aggódnak a kertészek, főleg a kajszi fák indultak be már február elején. Volt ahol már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól.

  Olvass tovább
 • 2021. évi 2. növényvédelmi felhívás – Zsigó György
  2021. évi 2. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

  Rendkívül szélsőségessé vált az időjárásunk, nem lehet kiszámítani az elkövetkező napok meteorológiai viszonyait. Az év 8. hetére +10 C-fok körüli csúcshőmérsékletet jósolt az OMSZ, így lehet folytatni a lemosást! A rügyek az elmúlt hét hideg időjárásában nem nyíltak tovább, nem késtünk el, nem perzselődnek meg a permetlétől.

  Olvass tovább
 • 2021. évi 1. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2021. évi 1. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  Nincs két egyforma év. A kimondottan enyhe tél miatt már február elején beindult néhány gyümölcsfaj nedvkeringése. A mandulát, az őszibarackot és a kinyílni készülő aranyvesszőt február 5-én fényképeztem. Kecskeméti kolléganőm már a pirosbimbós állapothoz közelítő kajszifákra hívta fel a figyelmemet. Ha az időjárás nem fordul ismét hidegebbre, megkezdhetjük a lemosópermetezést.

  Olvass tovább
 • Elő a gumókkal!
  Elő a gumókkal!

  A növénybarát fórumokat böngészve azt tapasztalom, hogy alig várjátok már, hogy kiültethessétek a kertbe a fagyérzékeny hagymás, gumós növényeket, a kánnát, a begóniát, a dáliát, a kardvirágot vagy a liliomot. Erre jó néhány hetet még várnotok kell, de ha végképp nem tudjátok kordában tartani ültetési vágyatokat, és csábosan csalogatnak a színes tasakok a gazdaboltokban, áruházakban, vagy éppen már tavaszt éreznek és hajtanak a tavalyról betárolt hagymák, gumók, hagymagumók, nincs akadálya...

  Olvass tovább
 • Óvatosan a metszőollóval!
  Óvatosan a metszőollóval!

  A tél enyhülésével egyre több kertészkedő érez olthatatlan vágyat arra, hogy ténykedjen valamit a kertben. Előkerülnek a metszőollók, fűrészek és ágvágók, hiszen – az általános tévhit szerint –  most van a metszés főszezonja. Bár vannak olyan növények, amelyeket télen kell metszeni, ez a tevékenység szinte egész évben feladata a kertészkedőnek. Sőt, több kerti növényt kifejezetten káros télen metszeni.

  Olvass tovább
 • 10 gyakori hiba, amivel télen árthatunk a szobanövényeknek
  10 gyakori hiba, amivel télen árthatunk a szobanövényeknek

  A tél nemcsak az embernek, állatnak jelent megpróbáltatást, hanem szobanövényeinknek is. A szabadban nyaraltatott, és sok esetben helyrehozott növényeink visszakerültek a lakásba, amit, valljuk be, nem ideális környezet számukra. Nincs elég fény, száraz a levegő, túl meleg vagy éppen túl hideg a helyiség, amelyben tartjuk. Ráadásul még ott az ember is, aki természetesen a lehető legjobbat akarja növényeinek, de sokszor a túlgondoskodás végzetesnek bizonyul. Mutatunk 10 gyakori tartási hibát,...

  Olvass tovább
 • Égető problémánk _FRISSÍTETT!
  Égető problémánk _FRISSÍTETT!

  Óriási fejtörést okoz a kiskert-tulajdonosoknak, hogy mit kezdjenek majd a felgyülemlett gallyakkal, beteg növényi részekkel, amiket 2021. január 1-től már nem égethetnek el az udvarukon. Adunk néhány ötletet.

  Olvass tovább
 • Hasznos segítőink a lombgyűjtésben
  Hasznos segítőink a lombgyűjtésben

  A hétvégén megérkezett az első fagy, ami az utolsó leveleket is lekényszerítették a fákról. A lombgyűjtés kiváló őszi sport, de sokaknak nem fűlik rá a foguk, vagy nem bírja az ízületük. Sajnos vannak, akik éppen azért nem ültetnek fákat az udvarukba, mert ősszel össze kell szedni a hullott lombot. Gondoljunk arra, hogy az a két-három hétvégés novemberi elfoglaltság azonban megéri a két-három hónapon át tartó üdítő nyári árnyékért! Nem is beszélve a fák klímavédelmi szerepéről. Bár a...

  Olvass tovább
 • 5 tévhit a hidropóniáról!
  5 tévhit a hidropóniáról!

  Első tévhit: Sok vizet fogyaszt A Green Drops Hidropónia használata egy rendkívül víztakarékos növénytermesztési mód. A rendszerben állandó mennyiségű, 90 liter víz kering, csak a minimális párolgást és növények növekedéséhez szükséges tápoldatos vizet kell hetente pótolni, ami kb. 5 liter. A szabadföldi locsolásnál a víz elfolyik, esetünkben viszont a rendszerben keringő víz újra hasznosul. Ez a vízmennyiség 3 hónapig használható, utána érdemes lecserélni, mivel jellemzően ennyi idő alatt...

  Olvass tovább
 • Ingyenes szállítás nap, a Gazdabolt.hu-n!
  Ingyenes szállítás nap, a Gazdabolt.hu-n!

  A 2020. november 10-én, kedden - 0:00 és 23:59 között - a gazdabolt.hu web-áruházban leadott rendelésekre nem számítunk fel szállítási díjat!

  Olvass tovább
 • 2020. évi 25. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 25. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  Lassan befejeződik a növényvédelmi szezon. Aki úgy dönt, hogy elvégzi a lombhulláskori lemosó permetezést a gyümölcsfáinál (24. felhívás) vagy a közvetlenül szüret utáni lomblemosást a szőlőnél (23. felhívás), az a kertész még egyszer felveszi a permetezőgépet.

  Olvass tovább
 • A saját palántanevelés megér egy próbát - Czauner Péter
  A saját palántanevelés megér egy próbát - Czauner Péter

  Érdemes magot gyűjteni, nem nagy kunszt a palántanevelés a lakásban sem, ha találnak elegendő fényt és a meleget. A napfényt alkalmas lámpával lehet pótolni, melegíteni pedig jól lehet terrárium fűtővel. Már csak egy bökkenő lehet, a magszedés. Jó lenne tudni, hogy a kiszemelt növény faj vagy fajta legyen, ne hibrid. Ha bizonytalanok, akkor válasszák inkább a zacskós vetőmagot.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 24. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 24. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  Az éjszakai szelek leverték a nyüves diószemeket a fákról. A hajnali kutyasétáltatásnál feltűnt, hogy Buksi jó étvággyal törögette a diókat. Valóban többségük bele még egészséges volt. Érdemes felszedni, kibontani és megmosni a termést. Megtisztítva a baktériumos nyálkától többet tárolhatunk el Karácsonyig, héjasan is.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 26. – október 2.
  Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 26. – október 2.

  A „vénasszonyok nyara” a napokban lehullott esővel kedvező körülményeket teremtett kertjeinkben. A szőlő, a gyümölcsök és a zöldségfélék betakarítása folyamatosan zajlik, de még sok termény – főleg zöldségfélék közül – fogyasztásra alkalmas példányait a jövőben is szedjük. Érdemes figyelni egészségi állapotukra, a kórokozók és kártevők jelenlétére, ezzel is befolyásolhatjuk tárolhatóságukat. 

  Olvass tovább
 • Kerttel nyárból a télbe - Czauner Péter
  Kerttel nyárból a télbe - Czauner Péter

  Most már biztos megérkezik az ősz, érdemes számba venni, mit kell beszerezni, hogy a növények átvészeljék a fagyos hónapokat.

  Olvass tovább
 • Csaljuk csapdába a hajnali harmatot – Pap Edina
  Csaljuk csapdába a hajnali harmatot – Pap Edina

  Sok kerttulajdonosnak fejtörést okoz, hogy ősszel, amikor hűvösebbre fordul az időjárás, harmatos a reggel, de szokatlanul száraz az ősz, nem esik annyi csapadék, amennyit a korábbi évtizedekben megszokhattunk, öntözzük-e a gyepet, vagy inkább ne. A hajnali harmat a barátunk, de ahhoz hogy igazán hasznát vegyük, el kell juttatnunk a fű gyökereihez. Csaljuk hát csapdába a hajnali harmatot!

  Olvass tovább
 • 2020. évi 23. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 23. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

   2020. évi 23. felhívás Lassan véget ér a növényvédelmi szezon. Azért még vannak feladataink! A dióburoklégy a talajban telel át, ezért folyamatosan szedjék össze a lehullott fekete termést és a fán se hagyjanak beteg szemeket (2019. évi 19. felhívás). Néhol permetezésért kiált a csonthéjasok blumeriellás lombhullása (17. felhívás) és elkezdték a beköltözést de még az ágyásokban, gyümölcsfákon is szívogatnak a poloskák (a 21. és a 2019. évi 18. felhívás). A csigák sem alszanak még téli álmot...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 19-25.
  Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 19-25.

  Gyümölcsfáinkon ez évben, egészen a nyár közepéig úgy tűnt, hogy „megúsztuk” az általában kritikus, vagyis nehezen leküzdhető betegségeket, egyebek mellett a tafrina, a körterozsda, a lisztharmat, a varasodás, illetve a virágfertőző monília támadását.

  Olvass tovább
 • Bizonytalan cserjék - Czauner Péter
  Bizonytalan cserjék - Czauner Péter

  A kora ősz alkalmas arra, hogy a cserjéket felkészítsék a télre, az újonnan beszerzett bokrok tavasszal azonban sok meglepetéssel szolgálhatnak, ha a télállóságról nem tájékozódott kellőképpen a hobbikertész.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 12-18.
  Növényvédelmi teendők – 2020. szeptember 12-18.

  Elérkezett a talajfertőtlenítések és a totális gyomirtások ideje. Mindkét munkánál nagyon fontos az időzítés!

  Olvass tovább
Showing 41 to 60 of 1194 (60 Pages)