• Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.

  A szőlő zöldmunkái során szinte minden dűlőben találkozhatunk a lisztharmat első tüneteivel, jelenleg főképp a két kifejezetten fogékony fajtán, a Kékfrankoson és a Zöld Veltelínin. Egyelőre a fürtök apró bogyóin észleltük a kórokozó jelenlétét.

  Olvass tovább
 • Vihar utáni hajtásmustra - Czauner Péter
  Vihar utáni hajtásmustra - Czauner Péter

  A hosszan virágzó növények és a színes őszi kert alapjait júliusban sok munkával kell lerakni. Az egészséges és a harmonikusan táplált példányok tovább élnek, illetve lombjuk tovább megmarad.

  Olvass tovább
 • A hortenziákra vigyázni kell- Czauner Péter
  A hortenziákra vigyázni kell- Czauner Péter

  A tavasszal virágzó cserjék már befejezték tündöklésüket, aki kertjében egész nyáron friss virágokkal pompázó cserjékre számít, nem felejtkezhet meg a rózsákról és hortenziákról. Míg a rózsavirágzás már hetek óta tart, a hortenziák június közepén kezdenek igazán virágozni.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.
  Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.

  Zöldségeskertjeinkben a különféle zöldségek a hosszan tartó esőzések után jó erőben, látszólag egészségesen fogadják a gazdát. Tüzetesen áttekintve azonban gyakran találkozhatunk különböző károsítók tüneteivel.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 17. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 17. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Továbbra is esőt jósolnak a meteorológusok, és már idáig is bőségesen kaptunk. A későbbiekben számíthatunk a kipárolgásra és ezzel a nedvességkedvelő gombák (peronoszpóra, fitoftóra) és baktériumok megjelenésére. A levéllikasztó gomba levéltüneteit ma fotóztam. Az összes csonthéjast fertőzheti a levélfoltosságot okozó más gombákhoz hasonlóan pl. blumeriella, gnomónia. A kontakt réz, kén és mankoceb hatóanyagúak mellett néhány felszívódó készítmény is engedélyezett pl. Score, Signum WG, Topas...

  Olvass tovább
 • A mandula nem mindenhol érzi jól magát
  A mandula nem mindenhol érzi jól magát

  A kiskerti gyümölcsök között mostohagyereknek számít a mandula, hiszen csak a kemény maghéj alatt megbúvó lágyabb rész fogyasztható, míg a népszerűbb gyümölcsök lédús húsos részükkel csábítanak. A mandulafa gyümölcse E-vitaminban, fehérjében, telítetlen zsírsavakban, rostban és ásványi anyagokban valódi táplálkozási kincs. Jelentős kalcium-, magnézium-, foszfor-, vas-, kálium-, mangán-, réz- és cinktartalommal, a húshoz hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz. A főzés során édes receptekben...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 20-26.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 20-26.

  Még az esős időszak - a szinte naponta hulló kisebb esőkkel, néha zivatarral - sem hozott a gomba- és baktériumos betegségek számára kedvező körülményeket. Ritkán láthatóak a körtelevélrozsda kezdetben még apró, narancssárga foltjai.  Igaz ez akkor is, ha a téli gazdaként ismert borókafélék a körtefa közvetlen közelében találhatók.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 16. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 16. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Medárdkor megjött az eső. Úgy tűnik, hogy beigazolódik a népi megfigyelés, azóta szinte minden nap esett valamennyi. Sajnos kiszámíthatatlanul érkezik a csapadék, záporok formájában, szelekkel kísérve. Folyamatosan nedvesek és karcolódnak is a kis gyümölcsök, sőt már reped az érésben lévő cseresznye és a meggy. Ez utóbbiakat a cseresznyelégy is „szurkálja”. Terjed a gyümölcsfertőző monília!

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 12-18.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 12-18.

  Szőlőterületeken járva öröm tölti el az embert. Szinte minden dűlőben egészséges, erőtől duzzadó tőkék fogadnak. Sehol egy károsító „nyoma”. A hosszan tartó, immár közel 10 hónapos  szárazság a nagyon mélyen gyökerező növények számára nem jelentett problémát. Ebben a környezetben a kifejezetten fogékonyként ismert Kékfrankoson sem látható a lisztharmat tünete sem a lombozaton, sem a fürtökön.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 15. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 15. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Kizöldültek az ágyások. Csíráznak a gyomok, újra elő kellett vennem a kapát. Talán a kapálást hagynám ki a legszívesebben a kerti munkák közül. Önkéntelenül is felmerült bennem, hogy válasszam a kényelmesebb megoldást, permetezni kellene valamelyik gyomirtó szerrel. Végül mégse kezdtem hozzá.

  Olvass tovább
 • Talajtakarás védelmében - Czauner Péter
  Talajtakarás védelmében - Czauner Péter

  A talajtakarás, vagy, ahogy sokan ismerik mulcsozás, előnyeiről és mikéntjéről sokszor írtunk. A talaj és a növények védelmét szolgálja, egyben nagyon mutatós is. Általában cserjék, fák és évelők szoktak talajtakarást kapni, da a virágágyásokban is segít. A talajtakarás lényege, hogy az alatta lévő föld a száraz nyári napokon is hideg, nedves és gyommentes marad. Megóvja a talajszennyezéstől a földön fekvő terméseket például a tökféléket, szamócát. De rézsűs területeken megakadályozza a szél-...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.
  Növényvédelmi teendők – 2020. június 6-12.

  Bátran elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek megoldatlan, súlyos növényvédelmi kérdései között a nyugati dióburok-fúró légy tömeges felszaporodása, az ellene való hatékony védekezés lehetőségeinek kihasználása, az alkalmazott technológia ismerete sem lesz elégséges a probléma megoldásához. A kártétel mértékének jelentős csökkentésére azonban minden eszközt igénybe kell vennünk és együttműködnünk. Összefoglaló a nyugati dióburok fúró légy elleni védekezés lehetőségeiről.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők 2020. május 29.-június 5.
  Növényvédelmi teendők 2020. május 29.-június 5.

  Kertjeinkben az általában ismert betegségek, a levélfodrosodás, lisztharmat, varasodás, körterozsda, stb. fertőzöttségének erőssége a hosszan tartó száraz időszak következtében jelentősen elmarad a sokéves átlagtól. Annál gyakrabban találkozhatunk sokféle, néha tömegesen károsító kártevővel (levéltetvek, vértetű, poloskaszagú darazsak, gubacs- és levélatkák, bogarak és lepkék lárvái stb.).

  Olvass tovább
 • Gyepápolási tippek
  Gyepápolási tippek

  Nyaralás otthon? Idén valószínűleg a megszokottnál is több időt töltenek majd az emberek a saját kertünkben, készítsük hát jól fel a pázsitot a nyári meleg és szárazság okozta stresszre!

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 23-29.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 23-29.

  Az idei tavasz – mint már annyiszor –, bizony megtréfálta a kertészkedő embert. A tél enyhe volt, de később több alkalommal megismerhettük a fagyos éjszakák pusztítását. Növényeinket fejlődési stádiumuk, esetleg virágzás idején való érzékenységük szerint érte kár. 

  Olvass tovább
 • Drága szerszám, vagy bérkertész - Czauner Péter
  Drága szerszám, vagy bérkertész - Czauner Péter

  A házkörüli kert legimpozánsabb egyben legnagyobb költséggel fenntartható része a gyep. Vagy a kertésznek fizetnek a szakszerű ápolásért, vagy maguk küzdenek a gyomokkal, csapadékhiánnyal olcsó, drága szerszámokkal. Sokan ezért is döntenek úgy, hogy legyen inkább betonplacc ott, ahol fű is nőhetnek.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 13. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 13. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  A szárazságtól szomjazva és a fagyos éjszakáktól vacogva, de azért fejlődnek a krumplibokrok is. Rajtuk párzanak a burgonyabogarak, vasárnap már a tojáscsomókat is megtaláltam a levelek fonákján. Gyerekkorunkban kézzel dörzsöltük le a petéket és petróleumot tartalmazó üvegekbe szedtük a lárvákat. Derült napok délelőtti óráiban sokat összegyűjthetünk így ma is. Két nemzedékes faj, a bogarak hosszú életűek, ezért a két generáció egybeolvad (pl. anya és lánya akár egyszerre is petézhet.). Nem...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. május 16-22.
  Növényvédelmi teendők – 2020. május 16-22.

  A tapasztalatom az, hogy a Szaktanácsadás rovatba érkező érdeklődések, az egyéni növényvédelmi problémák egyre inkább általánossá válnak. Éppen ezért próbálok most néhányra válaszolni, a kiváltó okok, a károsodás nagysága és veszélyessége, a védekezés lehetőségeinek feltárásával. 

  Olvass tovább
 • A szép gyep egyik titka, az arasznyi vastag jó talaj - Czauner Péter
  A szép gyep egyik titka, az arasznyi vastag jó talaj - Czauner Péter

  A legtöbb új építésű ház melletti kertről elsőként azt kell megtudni, hogy a talaj előkészítését, a növények telepítését, a műszaki tárgyak építését ki végezte. Ha szakosodott kertészek, akkor kisebb hibás kivitelezés, ezzel együtt a reklamáció esélye, ugyanis ők pontosan tudják, hogy milyen garanciális kötelezettségeik vannak, ezért inkább egyszer, de jól végzik el a munkát. A legtöbb baj forrása, ha nem profi kertészeket alkalmaznak, ekkor előfordulhat, hogy nem megfelelő a gyep talajának...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 12. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 12. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  ► A hosszú száraz tél a szőlőt támadó gombáknak sem kedvezett. A héten sem esett, pillanatnyilag nem kell félni a gombák támadásától. A lehullott leveleken, vesszőkön áttelelő peronoszpórát valószínűleg még gyérítette is a szárazság. (De még megkaphatjuk a mediterrán szelekkel…) A lisztharmat áttelelő „tojásainak” a kazmotéciumoknak is víz kell a spórák kilökéséhez. Ha megérkezik az eső, biztosan számíthatunk a lisztharmatra. Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene, a melegebb fekvésű...

  Olvass tovább
Showing 41 to 60 of 1149 (58 Pages)