• Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 15-21.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 15-21.

  Sokan panaszkodnak, hogy napról-napra egyre több, növényeket károsító poloskával találkoznak kertjeikben a zöldségféléken, paradicsomon, paprikán és a gyümölcsfákon is.

  Olvass tovább
 • Fűvetés saját maggal és most szaporítható a muskátli - Czauner Péter
  Fűvetés saját maggal és most szaporítható a muskátli - Czauner Péter

  A nyár vége felé érdemes szemrevételezni a kertet, de a szobanövényeket is, hogy melyiküket érdemes szaporítani. Az ügyes kertész, ha lehet, kevés pénzt költ az új növényekre. Az augusztus a legalkalmasabb a növények házilagos sokszorosításához. Ilyenkor ugyanis a szaporító még a növényi sejtek még javában dolgoznak, és létrehozzák az új gyökereket, hajtásokat. Az eljárások többsége egyszerű, és aki próbálkozik, nem sokat veszíthet, ha esetleg a fióka életre keltése nem sikerül.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 8-14.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 8-14.

  A szőlőben a kabócákat folyamatosan fogják a csapdák, a rajzás most is tart. A aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, az amerikai szőlőkabóca – a fertőzött szaporítóanyag mellett – a betegség terjedésének legfőbb okozója, mivel a kabócák nagyobb távolságra is eljutnak. Az átvitelt követően a tünetek megjelenése 1-2 év múlva várható.

  Olvass tovább
 • A nyári metszés hátulütői - Czauner Péter
  A nyári metszés hátulütői - Czauner Péter

  Az aktív kertész keze ügyében a fűnyíró mellett a metszőolló a másik legtöbbet dolgozó szerszám. Nyáron is kell metszeni, ha azonban valaki rosszul kezeli az ollót, akkor satnya torzó, a faja szégyene válhat a jobb sorsra érdemes növényből. A metszés és növényorvoslás tudományának elsajátítására érdemes időt fordítani, mert aki megismeri a növény külső és belső igényeit, tulajdonságait a szomszédokkal szemben óriási előnyre tehet szert. A metszés tudományát könnyebben elsajátítják a jó...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 20. növényvédelmi felhívás - Zsigó György
  2020. évi 20. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

  Ha fehér vattacsomókat látnak az almafa ágain, a kéregrepedésekben vagy a metszési sebeken és piszkos vörös „véres” lesz az ujjuk a szétkent telepek váladékától, akkor biztosak lehetnek abban, hogy a vértetvek telepedtek meg a fáikon. A nyáluktól dudorok, ágelzáródások keletkeznek, a mézharmattól szennyeződik a gyümölcs. Télen a talajban a gyökérnyak környékén bújnak meg, rügypattanáskor vándorolnak fel a koronába. Gyorsan gyapjasodik, a fehér viaszszálas bundájukon már nem hatolnak át a...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 1-7.
  Növényvédelmi teendők – 2020. augusztus 1-7.

  A nyugati dióburok-fúrólégy rajzása egyetlen napon tömegessé vált. Július 27-én reggel egy-egy legyet találtunk a csapdákban, estére ez a szám meghaladta a százat. Azóta naponta hasonló a befogott legyek száma, pedig a rajzáscsúcsra még várni kell.

  Olvass tovább
 • Forró növények - Czauner Péter
  Forró növények - Czauner Péter

  Minden kertészkedő szeretné, hogy balkonján délceg pálma árnyékolja. A baj csak az, hogy az egzotikus külsejű növény a fagyos teleken nem éli túl. A mediterránumban egy-egy rendkívüli havazás meg sem kottyan e növénycsodáknak, de a tartós mínuszokat már nem szívleli. Ezért a nagyobb telelő hellyel rendelkezőknek is be kell érni a ládában, dézsában pálmákkal. Persze kellő férfierőre is szükség van, hogy a mázsás növényt ide, oda cipeljék. Jó hír, hogy a kenderpálma sikerrel áttelel a...

  Olvass tovább
 • 2020. évi 19. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 19. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Az Agrofórum Kft. előrejelző csapatától, a rendszeresen kapom az előrejelzéseket. A legutóbbi levelükből kimásoltam a házikerteseket is érdeklő részeket, csatolom. Ennél pontosabban én sem tudnám leírni a jelenlegi növényvédelmi helyzetet. A mellékletben felvetett problémákat már korábban időben jeleztem. Kérem, lapozzanak vissza! Így most érinthetek három olyan témát, melyekről mostanában sok kérdést kapok.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 25.- augusztus 1.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 25.- augusztus 1.

  A nyugati dióburok-fúrólégy életmódja, megfigyelése hazánkba érkezése óta tart. Az eredményes védekezés alapja az egyes fejlődési alakok (jelenleg a báb és a légy) helyzete, az imágók repülésének kezdete és tömeges felszaporodásának időintervalluma lehet.

  Olvass tovább
 • A kerti tó valójában csak rendezett mocsár - Czauner Péter
  A kerti tó valójában csak rendezett mocsár - Czauner Péter

  Az itthon nyaralás idején több idő jut a kert csinosítgatására is. Ha nem is pótolja a tengert, nagy tavat, de mindenképpen üde színfolt lehet egy kisebb nagyobb kerti tó. A fejlett kertkultúrájú országokból Magyarországra is eljutott tódivat megállíthatatlanul terjed. A tóépítő vállalkozások száma már meghaladja az ezret, de a tevékeny kerttulajdonos maga is nekikezdhet az építésnek. A barkácsáruházak, kertészboltok az összes szükséges építőanyagot, kelléket, kiegészítőt árusítják. Mielőtt...

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 18-24.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 18-24.

  A változékony időjárás „tartja magát”. A meleg, néha szinte forró napokat lehűlés követi, többnyire kisebb-nagyobb esőkkel. Nekünk is nehéz elviselni, de gondoljunk csak a helyhez kötött növényeinkre!

  Olvass tovább
 • A saját leanderfióka értékesebb - Czauner Péter
  A saját leanderfióka értékesebb - Czauner Péter

  Egy-egy kisebb cserepes leandert 2-3 ezer forintért lehet a piacokon, vagy a növénykereskedésekben beszerezni. Ami nem is sok, ha különleges szín-, vagy duplavirágú változatról van szó. Egy magára valamit is adó kertész nemcsak életben tudja leandereit tartani, hanem szaporítani is képes őket. Az már más kérdés, hogy a bővülő növényállomány sora mi lesz, mert ne feledjük egy újabb leandernek, bármilyen szép is, téli helyet kell találni.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 11.-17.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 11.-17.

  A kitartó esőzés ellenére a növényvédelmi tevékenységünk a kártevők elleni küzdelemről szól. Bátran mondhatjuk: a 2020-as év a kártevők éve.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 18. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 18. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

   Sajnos beigazolódott a sejtésem. A folyamatos esőzések hatására nagy erővel támadnak a csonthéjasok levélbetegségei. A cseresznyelevél fotóján a blumeriellás fertőzés kezdeti tünetét láthatják, de a háttérben, a lehullott levelek tömege már permetezésért kiált (17. felhívás). A meleghez és a nedvességez kötődő gombák közül a varasodás is beindult az almatermésűeken (16. felhívás), de még nem okoz akkora gondot, mint a csonthéjasok levélbetegségei. Megelőzésképpen, kontakt gombaölőkkel...

  Olvass tovább
 • Kalodával védett növények - Czauner Péter
  Kalodával védett növények - Czauner Péter

  A nyár, különösen a korona vírus miatti kényszer otthonlét okán sokfelé a lakóház, kerti építmények renoválásnak ideje is. Óhatatlan, hogy a növények megsínylik a festést, vakolást, burkolat cserét. A mélyen gyökerező növényeknek számára a renoválás idejére ajánlott védelemről gondoskodni.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.
  Növényvédelmi teendők – 2020. július 4-10.

  A szőlő zöldmunkái során szinte minden dűlőben találkozhatunk a lisztharmat első tüneteivel, jelenleg főképp a két kifejezetten fogékony fajtán, a Kékfrankoson és a Zöld Veltelínin. Egyelőre a fürtök apró bogyóin észleltük a kórokozó jelenlétét.

  Olvass tovább
 • Vihar utáni hajtásmustra - Czauner Péter
  Vihar utáni hajtásmustra - Czauner Péter

  A hosszan virágzó növények és a színes őszi kert alapjait júliusban sok munkával kell lerakni. Az egészséges és a harmonikusan táplált példányok tovább élnek, illetve lombjuk tovább megmarad.

  Olvass tovább
 • A hortenziákra vigyázni kell- Czauner Péter
  A hortenziákra vigyázni kell- Czauner Péter

  A tavasszal virágzó cserjék már befejezték tündöklésüket, aki kertjében egész nyáron friss virágokkal pompázó cserjékre számít, nem felejtkezhet meg a rózsákról és hortenziákról. Míg a rózsavirágzás már hetek óta tart, a hortenziák június közepén kezdenek igazán virágozni.

  Olvass tovább
 • Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.
  Növényvédelmi előrejelzés – 2020. június 27.-július 3.

  Zöldségeskertjeinkben a különféle zöldségek a hosszan tartó esőzések után jó erőben, látszólag egészségesen fogadják a gazdát. Tüzetesen áttekintve azonban gyakran találkozhatunk különböző károsítók tüneteivel.

  Olvass tovább
 • 2020. évi 17. növényvédelmi felhívás - Zsígó György
  2020. évi 17. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

  Továbbra is esőt jósolnak a meteorológusok, és már idáig is bőségesen kaptunk. A későbbiekben számíthatunk a kipárolgásra és ezzel a nedvességkedvelő gombák (peronoszpóra, fitoftóra) és baktériumok megjelenésére. A levéllikasztó gomba levéltüneteit ma fotóztam. Az összes csonthéjast fertőzheti a levélfoltosságot okozó más gombákhoz hasonlóan pl. blumeriella, gnomónia. A kontakt réz, kén és mankoceb hatóanyagúak mellett néhány felszívódó készítmény is engedélyezett pl. Score, Signum WG, Topas...

  Olvass tovább
Showing 21 to 40 of 1144 (58 Pages)