Zöldség betegségek

Dr. Varga Mária

A fóliában a szellőztetés hiányosságai válthatnak ki ilyen tüneteket - ha csak nem fajtajelleg.
A fokhagymát károsító légy nyűvei valószínűleg már bebábozódtak a talajban. Amit a dughagyma növényvédelmi kezeléséről írt, annál jobbat én sem tudnék ajánlani. Hagymaféléket 4 évente szabad visszatenni a földbe, sok a károsítója /baktériumok a talajból pl./
A málnánál savanyú talaj szokott ilyen tüneteket okozni /6-6,5pH/. Ellene ősszel dolomit-mésszel tud védekezni.

#24388
Gergely István

Tisztelt szakértő!
Frissen regisztrált vagyok és nem ismerem a szokásokat. Ezért elnézést kérek.
Tanácsot kérni jöttem számtalan kérdésben:
- Fóliában termesztett fehér paprikám termésének csúcsa enyhe lilás církás. Fejlődése során az egész termés enyhe lila színű lesz. Mi okozza?
- Már a második évben a kert más helyén, más (egészséges) vetőmagból dugványozott fokhagyma nagyon szépen fejlődik. Most, június végén az egyedek elkezdenek elkókadni, elszáradni. Főldből kiemelve a hagymafej el van rothadva. Rovar kártevőt nem találok. A fejlődés során rovarölővel, réztartalmú szerrel többször permeteztem. Az idén a hagymacikkeket ültetés előtt rézoxiklorid, valamint Topsinból készített szinte pépes fürdőben áztattam egy napig. Sajnos semmi javulás. Mi lehet a probléma?
- A málna pusztulása okoz gondot: Először a vessző főága kezd elszáradni, az oldalágakon érik a termés. Az elszáradt vesszőn a barna kéreg papírvákoyságban könnyen leválasztható. Alatta a zöld szín kezd barna, mintha rothadna. Mi lehet a probléma?
Kérem segítségét!
Köszönettel István

#24134